Bitva o vládu přijde zřejmě až po kongresu ODS

Jakub Novák
24. 10. 2012 17:35
Ve středu prošel daňový balíček ve sněmovně druhým čtením
Foto: Jan Langer

Praha - Ve středu odpoledne prošel druhým čtením takzvaný daňový balíček, jenž v posledních týdnech víří českou politiku.

Ve druhém čtení však není možné zákon "shodit ze stolu", proto bude hlavní bitva čekat premiéra Petra Nečase až ve čtení třetím.

Jeho termín je však doposud nejasný.

Nejdříve může k jeho projednávání dojít po 72 hodinách, nicméně vzhledem k tomu, že nebyl stanoven jako pevný bod programu schůze, bude termín jeho projednávání záviset na rozhodnutí premiéra a následné koaliční dohodě.

S největší pravděpodobností tak k němu dojde až v týdnu po volebním kongresu ODS, kde tím pádem bude moci současný předseda Nečas svou pozici obhajovat z postu premiéra.

Mezi navrženými pozměňovacími návrhy je například i kompromisní návrh, představený již v úterý premiérem Petrem Nečasem a načtený šéfem rozpočtového výboru Pavlem Suchánkem (ODS).

Ten počítá s omezením účinnosti solidárního zvýšení daně na dobu jednoho roku, tj. pouze na zdaňovací období 2013.

Co se DPH týče, navrhuje se v něm pro rok 2013 zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty na 15 %, v následujících dvou letech na 14 %. Pro žádný z těchto roků se nenavrhuje změna základní sazby daně z přidané hodnoty (zůstane ve výši 20 %).

Zvyšovat, nebo nezvyšovat daně?

Jádrem sporu kolem daňového balíčku - bez ohledu na to, jaká je skutečná motivace rebelujících poslanců - je zejména zvýšení daní a návrh daňové progrese.

Tomu odpovídá i pozměňovací návrh, který načetl jeden z "rebelů", poslanec Marek Šnajdr a za nímž stojí skupina vzbouřených poslanců.

Ten podle očekávání ruší "solidární daň", zvýšení daně o jeden procentní bod nebo zrušení slevy na dani pro pracující důchodce.

 

Právě se děje

Další zprávy