Rebelové se s Nečasem nedohodli, vládě hrozí pád

Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Jan Němec (redaktor)
22. 10. 2012 15:12
Klíčové dopolední vyjednávání o daňovém balíčku skončilo krachem
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Klíčové vyjednávání o daňovém balíčku skončilo pro tuto chvíli krachem, vzdorující poslanci z řad ODS odmítají jakékoli nabízené kompromisy. Podle informací Aktuálně.cz proběhla schůzka mezi premiérem a částí rebelů v posledních dvou dnech.

Pád Nečasova kabinetu se tak reálně přiblížil. Hlasování o balíčku se očekává v nadcházejících dnech, nyní se už v zásadě hraje jen o to, kdy to bude. Zda ještě před kongresem, kde bude Petr Nečas po prohraných volbách obhajovat svůj post, nebo až po něm.

"Nedohodli se, vypadá to skutečně vážně," uvedl zdroj z ODS obeznámený s vyjednáváním.

"Pokud by nedošlo k tomu, že bude přijat pozměňovací návrh takový, který by aspoň v základní podobě naplňoval myšlenku nezvyšování daní, tak bychom pro takový zákon nemohli hlasovat," řekl Petr Tluchoř, který je považován za vůdce takzvaných rebelů.

Mluvčí předsedy vlády Michal Schuster nicméně v pondělí odpoledne informaci o jednáních popřel.

Hlasy o krachu potvrdila předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová. "Také jsem slyšela, že jednání nedopadlo, podle nás by se mělo o balíčku hlasovat už tento týden. Věřím, že veškerá část opozice, včetně té části ODS, s níž má Petr Nečas problémy, bude pro to hlasovat už teď. To znamená v úterý druhé čtení a v pátek třetí," uvedla Klasnová.

Pátek je tedy den, kdy by podle tohoto scénáře mohla vláda skončit.

Tluchoř nicméně zdůraznil, že rebelové vládu neshazují. Propojení zákona s hlasováním o důvěře vládě označil podle ČTK za nesmysl a chybu vlády a premiéra Petra Nečase.

"Ambicí je přijít na klub s jednou variantou, kterou by schválil klub a šel s ní za koaličními partnery," řekl v pondělí předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

 

Právě se děje

Další zprávy