Hrad je pro Fischerovou zatím daleko, má 30 000 podpisů

Zuzana Hronová Tereza Krobová Zuzana Hronová, Tereza Krobová
18. 10. 2012 13:41
Iniciativa, která se o podporu Fischerové stará, věří, že vše stihne
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Herečka a aktivistka Táňa Fischerová zatím při své cestě na Hrad posbírala třicet tisíc podpisů. Vzhledem k tomu, že svou přihlášku musí na ministerstvo vnitra odeslat nejpozději 6. listopadu, ji tak ještě čeká spousta práce.

Znamená to totiž, že za 18 dní musí na svou stranu získat téměř jednou tolik potenciálních voličů, tedy 20 000.

Fischerová navíc stále nemá volební tým, podporu ji zajišťuje nezávislá iniciativa. Té se podařilo zaregistrovat doménu www.prezidentka.cz a věří, že potřebný počet podpisů stihne sehnat včas.

"Protože iniciativa za prezidentskou kandidaturu paní Fischerové je dosti rozsáhlá a zejména její jednotlivé části pracují zcela nezávisle, nemáme v tuto chvíli k dispozici žádná konkrétní čísla s výjimkou toho, co jsme již obdrželi na centrální adresu. Počet podpisů odhadujeme na desítky tisíc," řekla deníku Aktuálně.cz členka iniciativy Monika Šatavová.

Podle oficiální facebookové stránky již herečku podpořil například řidič Roman Smetana, herec Jan Budař, Marta Kubišová, Josef Somr, Nela Boudová, Petr Vacek a další známé osobnosti.

Přesto ji však stále zbývá mnoho hlasů, které musí přesvědčit o tom, že ona je tou správnou volbou pro prezidentský úřad.

Fischerová stále nemá žádný volební tým, o její "kampaň" se tak podle Šatavové stará "neformální sdružení lidí, kteří by Fischerovou rádi viděli v prezidentském úřadě". V současnosti jsou jejími spolupracovníky i členové Strany zelených nebo divadla Kampa.

Skutečný volební tým by měl vzniknout až ve chvíli, kdy bude její kandidatura jistá.

"Když potřebné množství podpisů získáme, předáme je tomu z nás, který po naší vzájemné dohodě vypracuje návrh na kandidaturu pro ministerstvo vnitra a ten také v řádném termínu předloží. Tím úloha naší neformální iniciativy končí," dodala k tomu Šatavová.

I poté však bude iniciativa zvolení Fischerové podporovat. "O podobě a míře této podpory jsme ještě neuvažovali," doplnila.

Podporují nás, průzkumy nás ignorují

Ačkoli iniciativa doufá, že potřebný počet hlasů stihne do konce října sehnat, Fischerová není podle průzkumu žádnou horkou kandidátkou, dokonce se v nich vůbec neobjevuje.

Foto: Vojtěch Marek

"To, že paní Fischerová není zahrnuta do průzkumů, přisuzujeme zlé vůli a obyčejnému šlendriánu," upozornila členka iniciativy. Podle oficiální facebookové stránky je totiž všechno jinak.

"Porovnáním sentimentu všech relevantních diskusních příspěvků se ve sledovaném období nejvíce těšili sympatiím veřejnosti Vladimír Franz (63 procent), Táňa Fischerová (61 procent), Zuzana Roithová (56 procent) a Jiří Dienstbier (52 procent)," upozorňují autoři stránek s odkazem na skupinu Vladimír Franz prezidentem.

Ze stejného průzkumu podle iniciativy vyplývá, že nejméně sympatií chovají potencionální voliči ke Karlu Randákovi (46 procent), Vladimíru Dlouhému (47 procent), Přemyslu Sobotkovi (47 procent) a Ladislavu Jaklovi (48 procent).

Čas má do 6. listopadu

Zájemci o prezidentské křeslo mají čas do 6. listopadu. Do té doby musí doručit na ministerstvo vnitra svou přihlášku, založit svůj volební tým a bankovní účet.

Samotná volba se pak uskuteční 11. ledna. Případné druhé kolo připadne na 25. a 26. ledna.

ODS do boje vyslala Přemysla Sobotku, sociální demokraté nominovali Jiřího Dienstbiera a volby se zúčastní také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Nezávislými kandidáty a podle průzkumů také favority prvního kola jsou bývalí premiéři Jan Fischer a Miloš Zeman. Hranici 50 tisíc podpisů již také pokořila předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.

 

Právě se děje

Další zprávy