Předvolební online: ČSSD se obává nízké účasti

Domácí Domácí
11. 10. 2012 20:04
Předvolební dění jsme sledovali v online reportáži
Do začátku voleb již zbývají jen hodiny...
Do začátku voleb již zbývají jen hodiny... | Foto: Jan Langer

Praha - Volební horečka brzy zachvátí takřka celou zemi. Už tento pátek a sobotu se totiž otevřou volební místnosti téměř po celé České republice.

Kromě hlasování pro kandidáty v krajských volbách bude třetina země zároveň volit i nové senátory.

Krajských voleb se zúčastní celkem třináct krajů, volí se totiž ve všech pouze s výjimkou Prahy. O senátorech se bude rozhodovat v sedmadvaceti senátních obvodech.

Aby nenastal před volebními urnami zmatek, budou obálky pro krajské a senátní volby barevně rozlišené. Hlas pro regionální zastupitele bude patřit do šedé obálky, pro adepty na senátory do žluté.

Poslední předvolební události a závěrečné přípravy politických stran bude Aktuálně.cz sledovat v online zpravodajství.

Grafika: Podívejte se, kdo se utká o místa v Senátu

Předvolební dění jsme sledovali v online reportáži:

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se obává nízké volební účasti. Občané jsou podle něj znechuceni stávající vládou Petra Nečase (ODS), což by mohlo vyústit v nízkou účast v nadcházejících krajských a senátních volbách.  Sobotka to dnes řekl novinářům v Ostravě, kde ČSSD ukončila svou předvolební kampaň. Sobotka vyzval občany, aby přišli k volbám.

"Je zřejmé, že lidé jsou nespokojeni s prací Nečasovy vlády. Lidé jsou často znechuceni politickou realitou, která dnes v České republice je, a to čeho se obáváme je, aby ta znechucenost nepřerostla ve volební neúčast," uvedl Sobotka. V posledních krajských volbách hlasovalo rekordních 40 procent lidí. ČSSD v nich zvítězila a ovládla 13 ze 14 krajů. Pravice dominovala ve volbách do krajů v letech 2000 a 2004, kdy byla volební účast daleko nižší: 33,5 procenta, respektive 29,6 procenta.


V pátek v 17:00 zahájí Fórum 50 % happening u budovy Základní umělecké školy v Klapkově ulici v Praze-Kobylisích, kam přijde svůj hlas ve volbách do Senátu vhodit prezident republiky Václav Klaus. Smyslem akce je upozornit na nevyrovnané zastoupení žen a mužů v politice. Ačkoli muži tvoří 49 % české populace, v Senátu a na úrovni krajů jich zasedá přes 80 %.

"Ze strany lídrů politických stran často zaznívá, že by si více žen v politice přáli, ale že ženy nemají o politiku zájem. Není to pravda. Na úrovni členských základen politických stran působí 30 - 53 % žen, do voleb do Senátu jich však bylo nominováno pouhých 18 %! Zhruba stejný počet žen najdeme i na volitelných místech kandidátek do krajských voleb," píše se také v tiskové zprávě Fóra 50 procent.

To rovněž cituje výzkum veřejného mínění, podle nějž 86 % populace je přesvědčeno o společenské užitečnosti většího zapojení žen do politiky. "Politické strany však poptávku po vyrovnaném zastoupení vytrvale ignorují. Není divu - v jejich vedení, kde se reálně o finální podobě kandidátek rozhoduje, sedí opět v drtivé většině muži," glosuje sdružení, které prosazuje vyrované zastoupení mužů a žen.

Tomu se říká volební zájem...
Tomu se říká volební zájem... | Foto: Jan Langer

Pro pány nabízejí Fórum 50% jednu provokativní otázku: "Jak bychom asi přijímali, pokud by byl poměr mužů a žen obrácený a o osudech nás všech by rozhodovaly takřka výlučně ženy? Tvářili bychom se, tak jak to děláme nyní, že pohlaví zastupitelů a zastupitelek neovlivňuje i podobu politiky?"

V závěru své tiskové zprávy zástupci Fóra 50% dodávají: "Budeme i nadále ignorovat fakt, že ženy páchají až sedmkrát méně trestné hospodářské činnosti než muži? Že jsou to častěji ženy, které nahlašují korupci? Netvrdíme, že ženy jsou dokonalé a že spasí českou politiku, minimálně za pokus by to ale stálo." Vyzývají pak voliče, aby dali preferenční hlasy důvěryhodným ženám.

Jeden z favoritů prezidentské volby a někdejší premiér Jan Fischer vyzývá ve svém blogu na Aktuálně.cz občany, aby se účastnili senátních a krajských voleb.

"Přes všeobecně nízkou míru důvěry v politiku, za kterou stojí oprávněná nespokojenost občanů, má rozhodně smysl volit. Jen tak je možné věci změnit, zlepšit. Jsem přesvědčen, že nabídka je dostatečně široká, neomezuje se jen na zavedené strany, a že si z ní lidé mohou ve svém kraji vybrat."

Fischer v sobě nezapřel ani někdejší povolání statistika a ve svém blogu upozorňuje, že "v letošních krajských volbách platí snížení počtu preferenčních hlasů potřebných pro posun na kandidátce z deseti na pět procent. Známé kroužkování se tím stává efektivnějším nástrojem k projevení vůle voličů."

Pověřená hejtmanka Středočeského kraje Zuzana Moravčíková (ČSSD), která kandiduje v krajských volbách, ve čtvrtek slavnostně otevřela novou silnici ve Zbraslavicích, vzešlou z "Rathovy losovačky".

Pouhý den před volbami tak připomněla jeden z velkých průšvihů vlády sociálních demokratů ve středních Čechách a bývalého hejtmana Davida Ratha - právě neprůhledné losovačky.

Výběrového řízení na zbraslavickou silnici se mohla účastnit pouze pětice vylosovaných firem, ostatní zájemci měli smůlu. Podobně postupoval Rath v kauze opravy Buštěhradského zámku, kvůli které je nyní ve vazbě.

"Jdu otevřít silnici a neřeším, jakým způsobem to bylo uděláno. Jsem ráda, že je to opraveno. Jestli to byla losovačka, jsem nezjišťovala," říká k tomu samotná Moravčíková.

Více čtěte zde

Jak zjistil fotoreportér Aktuálně.cz,  na letošní předvolební mítinky to příliš netáhne, chodí jen hrstka skalních příznivců či kolemjdoucí:

Dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda na volebním billboardu ODS přimalovali tykadla senátnímu kandidátovi strany Tomáši Töpferovi.

Happeningem na pražské Pankráci chtěli podpořit olomouckého řidiče autobusu Romana Smetanu. Ten měl v pondělí nastoupit do vězení za to, že před sněmovními volbami v roce 2010 pokreslil volební plakáty. Klusák a Remunda natáčejí se Smetanou dokument, který by měl mít premiéru na konci října.

Smetanovi v pondělí vypršel termín pro nástup do vězení. Podle Klusáka se ale trestu vyhýbat nebude a do věznice nastoupí. "Máme náznaky, že by se chtěl brzy objevit na veřejnosti a tu energii, že se musí opět vrátit na 60 dnů do vězení, chce zúročit tak, aby u toho spousta kamer a fotoaparátů byla, i když se šíleně stydí," řekl Klusák. Na dotaz, zda Smetana vystoupí během nynějších krajských a senátních voleb, odpověděl, že je to velmi pravděpodobné.

Pro senátní volby jsou dostatečné náklady na kampaň mezi 500 000 až 900 000 korunami, uvádí Strana zelených s poukazem na mnohamilionové náklady některých kandidátů.

Zakladatel protikorupčního sdružení Oživení, zastupitel v Praze 4 a kandidát do Senátu za Prahu 4 Petr Štěpánek (SZ a KDU-ČSL) vyzývá ve své tiskové zprávě senátní kandidáty, aby zveřejnili zdroje příjmů svých volebních kampaní, prý stejně jako on.

"Voliči mají vědět, kdo stojí za kampaněmi kandidátů, kteří se ucházejí o jejich hlasy. Jedině tak budou mít úplné informace o plánech a záměrech kandidáta. Netransparentní financování velkých politických stran je jedním z klíčových problémů české politiky," píše ve své zprávě.

Internet se baví předvolebním videem "Přemluv Marthu, přemluv Jirku". Na dva roky staré video, které před volbami v roce 2010 zveřejnila Martha Issová a Jiří Mádl, reaguje iniciativa Kroužkujme.cz. Zatímco původní klip s názvem "Přemluv bábu" nabádal mladou generaci, aby své prarodiče nenechala volit levici, současná dvojice, tedy "bába a děda" navrhují, aby voliči využívali svých preferenčních hlasů.

Podle autorů videa je totiž nejdůležitější vybírat lidi, které jejich potencionální voliči znají. "Jestli budou po volbách na kraji sedět debilové a blbečci, bude to proto, že jste volili podle stran. A je jedno, jestli volíte levici nebo pravici," dodává k tomu muž z videa. "Protože když volíte podle stran, tak volíte lidi, o kterých vůbec nic nevíte," doplňuje "bába".

Ale pozor, z videa nevyplývá jedna důležitá informace: Kroužkovat se dá, ale pouze v rámci kandidátky jedné strany, nikoliv napříč stranami. Kroužkování je však díky novele zákona mnohem účinnější než dříve.

Kandidátům na krajské zastupitele k dosažení mandátu stačit, pokud ve volbách dostanou pět procent přednostních hlasů místo dosavadních deseti procent. Schválila to koncem června sněmovna na žádost Senátu v rámci vládní novely volebních zákonů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Někteří zákonodárci, kteří jsou na zadních příčkách krajských kandidátek, naopak kandidují pouze "naoko". "Chci tím vyjádřit podporu TOP 09, ale nechci být do kraje zvolena. Pokud by se stalo, že bych získala hodně preferenčních hlasů, voličům za hlasy poděkuji a své místo v kraji postoupím kandidátu, který skončí za mnou," sdělila poslankyně TOP 09 Patricie Kotalíková. Také poslanec ODS Jaroslav Martinů nepočítá s tím, že by byl zvolen. "Beru to jako povinnost a podporu své místní organizace ODS," uvedl ke své kandidatuře v kraji.

Velmi zajímavá čísla: Na místa krajských zastupitelů kandiduje 42 poslanců a 17 senátorů. Devět z nich figuruje dokonce v čele krajské kandidátky své strany. Většina se přitom nechystá vzdát se svého místa v Parlamentu, pokud budou do krajského zastupitelstva zvoleni. Vyplynulo to z ankety občanského sdružení KohoVolit.eu.

Někteří z kandidujících zákonodárců ale slibují, že by z Parlamentu odešli, pokud by se po po volbách stali uvolněnými, tedy placenými zastupiteli.

Nejčastěji se členové Parlamentu objevují na kandidátních listinách ČSSD (21 poslanců či senátorů), následuje TOP 09 se 14 poslanci či senátory na kandidátních listinách. Šest z nich jsou krajští lídři TOP 09.

Přestože se letošních krajských voleb účastní v absolutních číslech více žen než v těch minulých, jejich procentuální podíl klesá. A když už se na kandidátky dostanou, nemají zdaleka vyhráno - obvykle se totiž nedostanou v pořadí kandidátů příliš vysoko. V letošních volbách tvoří ženy asi 27,6 % z celkového počtu kandidátů, zjistila redakce Aktuálně.cz.

Více čtěte zde

Kvůli konání voleb do zastupitelstva kraje a Senátu Parlamentu ČR budou ve dnech 12. a 13. října 2012 na oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů řady měst mimořádné úřední hodiny, zpravidla v pátek do pozdního večera a v sobotu dopoledne.

Obyvatelé osmé pražské části mohou během prvního kola senátních voleb hlasovat i o zřízení zón placeného stání ve své ulici. Anketní lístky o parkovacích zónách dostali lidé v časopise Osmička, který vydává městská část. Lístky budou k dispozici také u každé hlasovací schránky. Podle výsledků ankety chce radnice Prahy 8 upravit projektovou dokumentaci o modrých zónách, sdělil radní Tomáš Slabihoudek, který má koordinaci hlasování na starosti.

"V 77 vybraných volebních okrscích budou umístěny speciální schránky, do kterých lidé mohou vhodit svůj hlas. Až vyhodnotíme anketu, podáme návrh na magistrát, aby byla určitá ulice zařazena nebo vyřazena za systému modrých zón," uvedl Slabihoudek.

Karlovarský kraj ve čtvrtek přece jen informoval o nálezech Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), týkající se projektů ROP Severozápad v Karlovarském kraji. Náměstek hejtmana Petr Navrátil (ČSSD) novináře informoval, že jde ale o předběžnou zprávu, kterou bude kraj teprve připomínkovat.

Zveřejnění požadovali v rámci předvolebního boje politici ODS či NS-LEV21.

Vyšetřovatelé OLAF našli podezřelé okolnosti u projektů  rekonstrukce vily Jana Bechera, modernizace a dostavby Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově a vybudování Centra technického vzdělávání v Ostrově.

Karlovarský kraj už má problémy kvůli auditu společnosti Deloitte, který zjistil v programu Severozápad pochybení u všech 35 kontrolovaných projektů realizovaných i v Ústeckém kraji. Oběma regionům tak hrozí, že budou muset vracet kolem 2,6 miliardy korun. V případě Karlovarského kraje jde o 800 milionů až miliardu korun.

Více čtěte zde

S blížícím se začátkem voleb vrtá lidem hlavou, kde, kdy a jak se nechá chytit "tykadlový řidič" Roman Smetana, jenž odmítl nastoupit do olomoucké věznice a v "omluvence" napsal, že se nechá lapit těsně před volbami.

Dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda chystají ve čtvrtek ve 14 hodin u výstupu metra Pankrác tiskovou konferenci spojenou s happeningem na podporu Romana Smetany.

Že by se tak stalo na této akci, oba umělci popírají:  "Podle našich informací by se účastnit neměl, ačkoli nemůžu mluvit za něj, protože on je schopen se nakonec vynořit," uvedl  pro Aktuálně.cz Klusák.

O Smetanově akci mají prý tušení, ale prozradit ji nechtějí. "Tím, že bych to řekl, bych mohl celou akci zrušit," řekl Klusák.

Dokumentaristé Klusák a Remunda o případu "slavného" řidiče připravují i filmové zpracování. "Jednak půjde o dokument v rámci cyklu České televize Český žurnál, kde bude Romanu Smetanovi věnován díl s názvem Revolucionáři 2012. Dále z toho vznikne ještě zhruba půlhodinový derivát, který budeme promítat v Jihlavě a který se bude jmenovat Svobodu pro Smetanu!, uvedl Vít Klusák pro Aktuálně.cz.

Předvolební mítinky opravdu tentokrát příliš netáhly. Nechcete aspoň balónek...?
Předvolební mítinky opravdu tentokrát příliš netáhly. Nechcete aspoň balónek...? | Foto: Jan Langer

K nálezům týkající se ROP Severozápad se vyjádřil i předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek, jenž označil zprávu za "výbušnou" a údajně má svědčit o "systémovém rozkrádání evropských fondů v těchto krajích za součinností politiků kraje".

"Informace dobře informovaných zdrojů, pro které svědčí i zkušenosti žadatelů o informace, hovoří o tom, že vedení obou krajů dalo přísný zákaz zprávu OLAF do voleb zveřejňovat. Takový postup považuji za naprosto skandální a vyzývám vedení ČSSD, aby své krajské politiky v Karlovarském a Ústeckém kraji vyzvalo ke zveřejnění této zprávy okamžitě. V opačném případě není rozdílu mezi politiky Nečasovy vlády a ČSSD.

Bohuslave Sobotko, Lubomíre Zaorálku, vyzývám vás k tomu, abyste dodrželi svá slova a vyzvali své politiky v Karlovarském a Ústeckém kraji, aby okamžitě zveřejnili zprávu OLAF!" píše Paroubek v tiskové zprávě.

Petr Šindelář, lídr ODS v Karlovarském kraji k nálezům protikorupčního úřadu dodává: "Nálezy OLAF jsou podle všeho zásadní povahy. Vyzývám pana hejtmana, aby tyto informace nadále nezadržoval a okamžitě je zveřejnil. Se vší vážností říkám, že pokud skutečně došlo k tomu, že se některý z vedoucích představitelů ČSSD v kraji dopouštěl kriminální činnosti, mají občané právo to vědět."

Političtí rivalové ČSSD již několik dní marně žádali, aby sociální demokraté v Karlovarském kraji zveřejnili nálezy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), týkající se projektů ROP Severozápad v Karlovarském kraji.

OLAF totiž doručil na Krajský úřad Karlovarského kraje tři nálezy, které podle neoficiálních informací obsahují popis kriminální činnosti jednoho z vedoucích činitelů krajské ČSSD v souvislosti s realizací těchto projektů. Vedení Karlovarského kraje však tyto materiály odmítá zveřejnit.

Volby budou tradičně testem spokojenosti lidí s fungováním dosavadních regionálních vlád i s působením parlamentních zástupců včetně vlády. Voliči zároveň ovlivní dění uvnitř stran a pozice jejich představitelů.

Levice a především ČSSD volby označuje za referendum o budoucnosti koaličního kabinetu Petra Nečase (ODS). Stejnou taktiku měla i při minulých volbách před čtyřmi lety, byť krajské volby přímý dopad na vládu nemají. ¨

Pravice v čele s ODS se zase zaměřila na kritiku hospodaření krajů včetně problémů s čerpáním dotací z evropských fondů, které asi nejvýrazněji vypluly na povrch na severozápadě Čech. Kritiku krajských vlád i od regionálních opozičních uskupení spojovalo upozorňování na sporné krajské zakázky. Nejznámější případ už vyústil v trestní stíhání bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Netradičním způsobem finišuje hnutí za Morální Očistu Regionu svou volební kampaň do krajských zastupitelstev. "Velká koalice ODS a ČSSD se nám zajídá, za jejím působením chceme udělat sladkou tečku. V celém Zlínském kraji jsme proto ve středu v rámci akce Sbohem a šáteček symbolicky distribuovali sladké plněné šátečky," uvedla Luďka Mejzlíková, dvojka kandidátky M.O.R.

S šátečky vyrazili zástupci hnutí také na krajský úřad. "Přišlo nám logické předat šáteček na rozloučenou také představitelům velké koalice ODS a ČSSD, pánům Mišákovi a Lukášovi. Ač jsme konkurencí obviňováni z monotematičnosti, velká koalice je bezpochyby zrada na voličích," dodal lídr kandidátky Libor Daňhel.

Redakce Aktuálně.cz se pokusila předpovědět výsledky senátních voleb v každém z 27 obvodů. V žádném z nich sice nemáme k dispozici relevantní předvolební průzkumy, ale i tak se dá výsledek odhadovat podle jiných faktorů - průzkumů před krajskými volbami, osobností kandidátů, sociální a ekonomické situace v daném místě, obvyklého chování voličů nebo výsledků senátních voleb z minulých let. To vše jsme se pokusili vzít v úvahu.

A vychází nám, že ČSSD poměrně bezpečně získá zpět nadpoloviční většinu v horní komoře. Takže bude moci - pokud bude stále v opozici - vracet zákony Poslanecké sněmovně. Budou jí k tomu stačit hlasy vlastních senátorů.

Podívejte se zde

Veřejný pořádek a bezpečnost občanů v Kraji Vysočina během voleb bude zajištěn, sděluje to Jana Kroutilová z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Do opatření budou nasazeni policisté pořádkové i dopravní policie ze všech útvarů krajského ředitelství. Cílem je podle mluvčí vytvořit podmínky pro klidný a nerušený průběh voleb. 

"Policejní hlídky se budou v rámci celého území Kraje Vysočina pohybovat v okolí volebních místností a v místech, kde by mohlo v souvislosti s volbami dojít k narušení veřejného pořádku. Policisté budou činit opatření k zamezení možného narušení příprav a průběhu voleb, chránit veřejný pořádek, bezpečnost občanů i majetek. V rámci výkonu služby policisté navštíví také budovy, ve kterých se volební místnosti nacházejí. Jejich úkolem bude působit preventivně v zájmu zajištění bezproblémového průběhu voleb. Policisté budou také spolupracovat s okrskovými volebními komisemi, a to při přijímání nezbytných opatření k odstranění negativních jevů, které by mohly vzniknout a narušit důstojný průběh voleb nebo sčítání hlasů a převoz volebních výsledků." 

Osobitě přistupuje k předvolební kampani Strana Moravané. Voliče do krajských voleb se snaží oslovit prostřednictvím paličky sadbového česneku a také závazkem věnování poloviny peněz, které získá za mandáty, do rozvoje regionu. K jejich heslům patří "Peníze z Moravy patří na Moravu".

Dle svých slov jím chtějí "upozornit na dlouhodobé podfinancování regionů na Moravě a vysokou nezaměstnanost". "Aby strana nezůstala jen u slibů, věnovali jsme v Olomouckém kraji 50 kg domácího sadbového česneku odrůdy modrý paličák z jižní Moravy od domácích pěstitelů občanům kraje za účelem dalšího pěstování," praví se také v jejich tiskové zprávě.

V krajské předvolební kampani se také vyjímá jejich heslo "Zrušmě kraje, ušetříme 20 miliard". Volají rovněž po samosprávě Moravy.

Před volbami se se službou a radami pro občany angažovalo také občanské sdružení KohoVolit.eu a připravilo aplikaci "Volební kalkulačka".

Vstupní text zněl lákavě: "Volební kalkulačka pro krajské a senátní volby 2012 je jednoduchý nástroj, který vám pomůže v rozhodnutí koho volit ve volbách do senátu a krajských zastupitelstev v říjnu 2012. Volební test napoví, koho zvolit z dostupných kandidátů, stran a kandidátek. Volební kalkulačka rozhoduje na základě matematické shody mezi názory stran a kandidátů a vašimi osobními preferencemi. Test vám zabere přibližně pět minut."

Jenže po testování této aplikace lidé nevycházejí z údivu. Po zadání standardních a umírněných odpovědí aplikace nejčastěji "vyhazuje" jako názorově nejbližší DSSS, KSČM či Čestkou pirátskou stranu... 

Do předvolebních debat a "víření" předvolebního ovzduší se zapojil i předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Mimo jiné financoval kampaň iniciativy Vyměňte politiky, během níž  se v krajích rozdávaly letáky, nabádající, aby lidé nevolili parlamentní strany.

"Lidé by měli projevit určitou odvahu a aktivitu, nechovat se jako stádo ovcí a podívat se koho volí," řekl Janeček. Uvědomuje si prý, že lidé po korupčních aférách, které se nevyhnuly kromě ČSSD a ODS ani TOP 09 a Věcem veřejným, mají sklon na volby a podporu nových stran rezignovat. Platí podle něj ale, že než zachování politických poměrů je vždy lepší vnést do politiky nějakou změnu. Stále prý existují cesty, jak "ukončit rozkrádání veřejných rozpočtů politickými stranami a na ně napojenými zlojedy a jejich sluhy".

Premiér a předseda ODS Petr Nečas se ve čtvrtek 11. října na pražském náměstí Míru zúčastní závěrečného mítinku pro krajské a senátní volby "Jdete volit? Pojďte volit s námi!". Akce se zúčastní i primátor hl. města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) a kandidáti do Senátu v Praze Daniela Filipiová, Milena Kozumplíková, Tomáš Grulich a Tomáš Töpfer či prezidentský kandidát Přemysl Sobotka.

"ČSSD je nejen proti privatizaci nemocnic, ale i všech veřejných a sociálních služeb, což dokazuje její čtyřletá vláda ve Středočeském kraji. Ihned po zvolení krajské vlády v roce 2008 jsme privatizaci vedenou ODS zastavili. Je nesmyslné, abychom nyní dělali pravý opak," prohlásil lídr Středočeské krajské kandidátky ČSSD Josef Řihák.

Iniciativa Vyměňte politiky.cz vyzvala lidi, aby v krajských volbách nevolili parlamentní strany. Iniciativa, která spolu s dalšími občanskými aktivitami výrazně promluvila do sněmovních voleb v roce 2010, radí volit malé strany a místní sdružení slušných lidí, ale varuje před populisty a extremisty, kteří se pod názvem místního uskupení mohou skrývat. Před dvěma lety její doporučení, aby lidé zdiskreditované politiky vyřadili kroužkováním, zamíchalo stranickými kandidátkami.

Iniciativa Vyměňte politiky rovněž varuje, aby lidé krajské volby nepodceňovali. Podle jejich údajů proteče právě krajskými úřady 60% všech korupčních peněz a ty živí nejrůznější kmotry. Voliči podle nich nyní mohou "odříznout kmotry od zdrojů".

"Liberecký kraj a Krajská správa silnic Libereckého kraje považuje tvrzení politického hnutí Starostové pro LK, která se objevila v posledních dnech v některých periodikách, o údajně předražených zakázkách na opravy silnic po povodni, za naprosto zkreslená, tendenční a neopodstatněná," píše Martin Sepp (ČSSD), náměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu, na krajském webu.

Předseda SPOZ Miloš Zeman objíždí kraje, aby podpořil kandidáty strany do zastupitelstev. Ve středu 10. října ho můžete potkat ve Zlíně.

KDU-ČSL je zpátky na scéně, tvrdí její předseda Pavel Bělohrádek. "Za této situace je Vaše volba nadějí pro všechny slušné občany, kteří odmítají rozkrádání státu na všech úrovních, ale zároveň si nepřejí nástup extremistů. My jsme alternativa, my jsme slušná síla, my neparazitujeme na problémech, ale hledáme jejich pozitivní řešení. Jsme zpět, jsme na správné cestě. Pojďte po ní všichni a pomozte prosadit změnu politiky v naší zemi!" uvádí Bělohrádek ve své výzvě k volbám.

Hnutí za Morální Očistu Regionu svou volební kampaň do krajských zastupitelstev zakončuje netradiční akcí.."Velká koalice ODS a ČSSD se nám zajídá, za jejím působením chceme udělat sladkou tečku. V celém Zlínském kraji proto dnes v rámci akce Sbohem a šáteček symbolicky distribuujeme sladké plněné šátečky," uvedla Luďka Mejzlíková, dvojka kandidátky M.O.R. 

Podle expremiéra Mirka Topolánka je Marek Dalík zadržený za něco, co se nestalo. "Pokud vůbec má Petr Nečas na tu soldatesku vliv, tak jeho motivace je jasná: zastrašení rebelů, odstranění Topolánka, z jehož návratu má paranoidně strach, má viníka prohraných voleb," sdělil redaktorce Aktuálně.cz Topolánek.

"ČSSD jednoznačně odmítá jakékoliv spojování financování strany s vyšetřovanou kauzou nákupu obrněných transportérů Pandur. ČSSD nebyla v uplynulých dvou letech, kdy trvá vyšetřování, policejními orgány v této kauze vůbec kontaktována. Publikované údajné výroky zatčeného přítele Mirka Topolánka - Marka Dalíka jsou jasným a účelovým předvolebním útokem. Jde o dosti průhlednou snahu ODS odvést, dva dny před volbami, pozornost od vlastního skandálu směrem k opozici," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Žádný z čistě levicových krajů nedokázal v uplynulých čtyřech letech zorganizovat soutěž o stavební zakázku, kde se poptávková cena snížila o víc než pět procent.

Korupci držely pod kontrolou v končícím volebním období pouze tři krajské samosprávy ve východních Čechách a na jižní Moravě. Konkrétně královéhradečtí a brněnští radní dokázali zajistit průhlednější soutěže než jejich pravicoví předchůdci. Zmíněné kraje mají ještě jednu společnou vlastnost. Na jejich vedení se ČSSD domluvila s menšími středovými stranami KDU-ČSL a SNK-ED.

Součástí kampaně kandidáta ODS na hejtmana Raduana Nwelatiho je dopis, který varuje před údajným plánem sociálních demokratů prodávat nemocnice a zařízení sociálních služeb. Středočeská ODS sama v minulých letech pod vedením Petra Bendla prodala soukromníkům deset nemocnic, zatímco sociální demokraté přitom privatizace dlouhodobě kritizují.

 

Právě se děje

Další zprávy