Hašek: Nejsem žádný záškolák, jen hájím zájmy kraje

Martina Machová Martina Machová
9. 10. 2012 14:00
Pokud obhájí funkci hejtmana, chce Michal Hašek zůstat i poslancem
Michal Hašek na zahájení kampaně v Brně.
Michal Hašek na zahájení kampaně v Brně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jihomoravský hejtman Michal Hašek patří mezi nejsledovanější politiky sociální demokracie.

V nadcházejících krajských volbách totiž obhajuje svůj mandát prvního muže jižní Moravy, jako předseda Asociace krajů je zároveň "první mezi rovnými". Zároveň ale působí i jako poslanec a zde přichází pomyslný "kámen úrazu".

Jeho politická konkurence, zejména jihomoravská ODS, na jeho vytíženosti dokonce založila svou volební kampaň a o svém kandidátovi hovoří jako o hejtmanovi na plný úvazek. Jak jde skloubit post hejtmana a poslance?

"Pro mne ta funkce není cíl, pro mne to je prostředek, jak dosáhnout naplnění programu a slibů, které jsem dal lidem, když mě volili," brání své posty v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: V poslední době je vám vyčítáno oněch třicet funkcí, jak vám to spočítali lidé kolem webu Žít Brno, ale i to, že nechodíte do sněmovny. Proč jste se do sněmovny vůbec vracel, když jste ji předtím opustil právě proto, abyste se věnoval práci hejtmana naplno.

Skutečně jsem před volbami 2008 slíbil, že pokud budu zvolen, tak ze sněmovny odejdu. To jsem splnil a věnoval jsem se práci hejtmana, a pak jsem podpořil sociální demokracii na jedenáctém nevolitelném místě v parlamentních volbách.

Nicméně občané na jižní Moravě mi dali takový počet preferenčních hlasů, že jsem se vrátil do poslanecké lavice. Volili mne jako hejtmana.

S Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně během obstrukcí.
S Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně během obstrukcí. | Foto: Jan Langer

Vyhodnotil jsem si situaci a poté, co vítěz voleb - sociální demokracie - byl odsunut do opozice a bylo jasné, že nastane čas velmi tvrdého boje mezi regionálními reprezentacemi a centrální vládou pana Nečase, rozhodl jsem se poslanecký mandát si ponechat.

Zároveň jsem slíbil, že peníze, které mám z Poslanecké sněmovny, budu postupně věnovat na charitativní účely.

Další funkce, které mi jsou vyčítány, pak vyplývají v řadě případů z členství v Poslanecké sněmovně nebo z funkce hejtmana. Uvedu příklad - jako hejtman jsem členem dozorčích nebo správních rad brněnských univerzit. Je to naprosto logické, protože kraj a vysoké školy spolupracují na rozvoji vědy výzkumu a inovací.

Správní rady přitom zasedají dvakrát až třikrát ročně s tím, že zasedání trvá dvě až tři hodiny. Nebo jako hejtman jsem ze zákona předseda bezpečnostní rady kraje. Kdo mi vyčítá, že to je další funkce navíc, tak nezná fungování veřejné správy a právní předpisy České republiky…

A.cz: Ale to, že vám takto rozpočítali funkce, přeci byla spíš legrace.

Já si myslím, že legrace to není v situaci, kdy to někdo používá jako vážný argument a říká, že Hašek má plno funkcí a že jich má jak japonská kalkulačka. Jsem člen politické strany a je logické, že se angažuji jako člen politické strany. Do toho mi pak někdo započítal i stranické funkce a ono to pak vypadá, že den by měl mít sto padesát hodin, ale není to tak.

Lídři ČSSD pro krajské volby 2012.
Lídři ČSSD pro krajské volby 2012. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Oněch třicet funkcí, tedy funkce na každý den v měsíci, je samozřejmě nadsázka. Jádro věci je, že jste hejtman a poslanec, a nezlobte se, moc často vás ve sněmovně nepotkávám.

Já mám pocit, že jsem u všech důležitých hlasování byl. Podívejte se na účast lidí z vlády, kteří se věnují exekutivě jako já. Stejně v Senátu je řada starostů a primátorů, kteří se vedle toho, že řídí svá města, věnují senátorskému mandátu.

Svou účast ve sněmovně pravidelně komunikuji s vedením sociální demokracie a poslaneckého klubu. Z tohoto pohledu, pokud jde o závažné věci, co se týkají jižní Moravy, tak v Poslanecké sněmovně jsem vždy, když je to potřeba.

A.cz: Říkáte, že vás zpět do sněmovny dostaly preferenční hlasy a důvěra vašich voličů. Myslíte si, že vás volili proto, abyste ve sněmovně nebyl?

Nikoli, ale abych hájil zájmy jižní Moravy. Volili mne jako hejtmana a opravdu se věnuji s plným nasazením práci hejtmana Jihomoravského kraje. Co se týká Poslanecké sněmovny, účastním se všech důležitých hlasování, pokud nejsem ve sněmovně, tak jsem vždy řádně omluven.

Nejsem žádný absentér-záškolák, který by nechodil do práce. Taky platí, že i v Poslanecké sněmovně se věnuji práci hejtmana, protože to nejde rozdělit, abych si řekl, těchto pět minut jsem jen poslanec.

Řeším tu problémy svého kraje, jednám tu s ministry a dalšími poslanci za Jihomoravský kraj napříč spektrem. Snažím se to skloubit. Pro mne ta funkce není cíl, pro mne to je prostředek, jak dosáhnout naplnění programu a slibů, které jsem dal lidem, když mě volili.

A.cz: A pokud obhájíte místo hejtmana, počítáte tedy s tím, že si poslanecký mandát nadále podržíte?

V případě, že budu zvolen hejtmanem, tak hodlám zůstat i poslancem. Ten důvod je jednoduchý. Současná vláda vede s kraji doslova a do písmene studenou válku o kompetence, o finance, a myslím, že je užitečné pro jižní Moravu, abych měl přístup do Poslanecké sněmovny.

Foto: Vojtěch Marek

A.cz: To není možné, abyste jako předseda Asociace krajů jednal s vládou? Musíte k tomu být i poslancem? Zájmy kraje jako poslanec může hájit i někdo, kdo by přišel místo vás.

Nerozumím. V roce 2010 jsem jako hejtman kandidoval na jedenáctém místě kandidátky a s tímto vědomím mne lidé na jižní Moravě zvolili do Poslanecké sněmovny. To tak prostě je. Tehdy jsem neslíbil, že v případě zvolení se vzdám funkce hejtmana nebo obráceně.

Lidé věděli, koho volí, a myslím si, že mne zvolili kvůli práci, ne kvůli statistice. Řada věcí se povedla díky tomu, že jsem zároveň v Poslanecké sněmovně a je možné potkávat na schůzích sněmovny ministry a jednat s nimi.

Jinak kolegové hejtmani, ne že by se k ministrům nedostali, ale je to obtížnější, hůř se sjednávají schůzky. Já tu věci můžu řešit operativně a myslím si, že pro kraj to je výhoda.

A.cz: Takže kdyby byly předčasné volby, tak opět budete usilovat o místo ve sněmovně.

Bude záležet na rozhodnutí sociální demokracie, to není jen o mém osobním rozhodnutí. Pokud budu nadále ve vedení sociální demokracie a jednou z celostátních tváří sociální demokracie, tak v takovém případě bych usiloval i o mandát v Parlamentu. 

Škola ve Sládkovičově.
Škola ve Sládkovičově. | Foto: Tomáš Netočný

A.cz: U Aktuálně.cz, a nejen u něj, máte ovšem jeden rest. Vaše posudky za vaši rigorózní práci. Už je máte?

Posudky mám, považuji to téma za uzavřené a nehodlám se k němu dál vracet.

A.cz: Ale vy jste slíbil, že je veřejnosti ukážete.

Je osm dnů do voleb a já jsem přesvědčen o tom, že v Jihomoravském kraji opozice postrádá jakákoli věcná témata, a tak se začíná věnovat jiným tématům.

Nemyslím si, že byste byli součástí plánů politické konkurence. Dobře vím, co jsem slíbil, v tuto chvíli jsem nepovažoval za nutné se znovu vracet k záležitosti mého rigorózního studia ve Sládkovičově, ale nemám problém ty závěry zveřejnit.

S sebou je tady nemám, připravím tedy závěry z těch posudků a zveřejním je.

A.cz: Dokdy?

Do 12. a 13. října se budu plně koncentrovat na volební kampaň a jsem připraven se k této záležitosti vrátit po volbách. Co jsem chtěl říci k této věci, to jsem již řekl, přijďte, paní redaktorko, po volbách, abychom tu věc dotáhli do konce.

 

Právě se děje

Další zprávy