Roithová: Prezident by měl víc spolupracovat s BIS

ČTK ČTK
4. 10. 2012 15:45
Prezident by tak mohl pomáhat boji s korupcí. Klaus to ale nedělá, říká kandidátka na úřad
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Kandidátka na Hrad Zuzana Roithová by chtěla v roli prezidentky využívat pravomoc, podle níž může prezident požádat zpravodajské služby o prověření některých kauz.

Prezidentská kancelář by tak podle ní mohla pomáhat s bojem proti korupci. Nynější prezident Václav Klaus to podle dostupných informací nedělá, řekla ve čtvrtek Roithová.

Europoslankyně podporovaná KDU-ČSL získala ke čtvrtku přes 66 000 podpisů pod petici za svou kandidaturu, a může se tak účastnit lednové přímé volby prezidenta.

Roithová zdůraznila, že její snahou je vrátit českým občanům důvěru v politiku. Ráda by prý prosadila, aby vláda všechny klíčové zákony musela doplňovat analýzou toho, jaký konkrétní dopad bude mít zákon na život občanů.

Pro změnu české politiky je podle ní klíčové také omezit korupci. Za důležitou pravomoc prezidenta proto považuje možnost úkolovat zpravodajské služby.

"Jsem smutná z toho, že ani současný prezident nevyužíval pravomoci zákona o zpravodajských službách," řekla. Na dotaz novinářů, proč to podle ní Klaus nedělal, odpověděla: "Nemám zprávy o tom, že by toho využil".

Roithová podle průzkumů veřejného mínění zatím nepatří mezi favority přímé volby. Je ale mezi kandidáty čtvrtá v pořadí těch, kteří už dokázali sesbírat podpisy potřebné pro účast ve volbě.

Před ní tuto podmínku splnili Miloš Zeman, Jan Fischer a Jana Bobošíková.

Druhou možností je, že prezidentského kandidáta navrhnou zákonodárci. Takové varianty může využít kandidát ODS Přemysl Sobotka, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg či kandidát ČSSD Jiří Dienstbier.

 

Právě se děje

Další zprávy