Útok na Klause, nic snazšího. Nemohoucí ochranka

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
29. 9. 2012 7:50
Útok ukázal na slabiny v ochraně vysokých státních úředníků
Toto je plynová pistole, ze které muž zaútočil na prezidenta Václava Klause
Toto je plynová pistole, ze které muž zaútočil na prezidenta Václava Klause | Foto: ČTK

Praha - Oslavy Dne české státnosti zcela zastínil v moderní historii České republiky nevídaný případ střelby na prezidenta republiky.

Incident, při kterém v Chrastavě na Liberecku útočník došel až k Václavu Klausovi a vypálil do něj několik ran z airsoftové pistole na kuličky, ukázal na zaváhání ochranky a zjevné slabiny v ochraně špičkových politiků.

Televizní záběry odhalily, jak ochranka počínání útočníka nečinně sledovala. Kdyby použil skutečnou zbraň, prezidentův život mohl být vážně ohrožen.

Podle experta na bezpečnost a bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora jde o naprosté selhání ochranky, jaké v moderní historii státu nepamatuje.

Policejní prezident Martin Červíček označil situaci za závažnou a slíbil její rychlé prošetření. "Neprodleně jsem nechal důkladně prošetřit postup ochranné služby při zajištění bezpečnosti pana prezidenta," uvedl Červíček.

Podle svědků se střelec dostal až k prezidentovi. "Ochranka nepochybně výrazně pochybila, když připustila, aby se k prezidentovi někdo dostal na tak krátkou vzdálenost," myslí si Šándor.

Ostraha se brání, že se střílelo z několika metrů. Ani to ale podle experta jejich chování neomlouvá. "I kdyby střílel z několika metrů, chyběla tam jedna zásadní věc - člověk, který by prezidenta chránil vlastním tělem," dodal Šándor.

Šéf Klausovy ochranky: Neselhali jsme

Šéf ochranky prezidenta Jiří Sklenka pochybení svých mužů odmítl, policisté podle něj postupovali správně.

Na prezidenta Václava Klause 28. září v Chrastavě na Liberecku vystřelil muž z plastové pistole.
Na prezidenta Václava Klause 28. září v Chrastavě na Liberecku vystřelil muž z plastové pistole. | Foto: ČTK

Když prý zjistili, že nejde o střelnou zbraň, nezasahovali a tím ochránili dav lidí. Proč ale nikdo nezasáhl v době, kdy ještě nebylo jasné, zda není hrozba reálná, nevysvětlil.

Zda selhání ochranky skončí něčím vyhazovem, zatím není jasné. "To by muselo vyšetřování odhalit skutečně závažné, hrubé pochybení," komentoval to ministr vnitra Jan Kubice.

Podle Šándora by odpovědnost někdo nést měl, tento konkrétní případ ale podle něj ukázal na závažnější problém. V Česku podle něj chybí zákon o ochraně ústavních činitelů.

Povinná ochranka

"Důsledkem této akce by mohlo být přijetí takového zákona," domnívá se Šándor. Podle ministra vnitra jsou ale dostačující současné předpisy.

"Dle mého názoru by to nezvýšilo bezpečnost chráněné osoby. Způsob ochrany nemůže určovat zákon, to musí udělat velitel přímo na místě," myslí si Kubice. Na čem se ale oba muži přece jen shodnou -  že by bylo potřeba důležitým politikům zabránit, aby mohli ochranku odmítnout.

"Dokážu si představit, že by byl výčet osob, co musí ochranu přijmout, protože jsou pro stát cenní," uvedl Kubice. Mezi nimi by byl právě prezident nebo premiér. Současný předseda vlády ale ochranku odmítá dlouhodobě a ani střelba na prezidenta ho nepřesvědčila o opaku.

Nečas bude dál bez ochranky

"Já sám ochranku nepoužívám, a ani tento incident toto moje rozhodnutí nezmění," uvedl premiér Petr Nečas ve svém prohlášení.

Ministr vnitra ale podobná opatření sám iniciovat nebude. "Musel bych ale dostat podnět od policie, muselo by to vycházet z profesionálních názorů," konstatoval Kubice.

Politici útok na prezidenta hromadně odsoudili, všichni se diví nedostatečné reakci bezpečnostních pracovníků. "Naprosto neuvěřitelné selhání ochranky," reagoval místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že daňová poplatníky ochranná služba stojí nemalé peníze.

"Zaplať pánbůh, že to nebyla skutečná zbraň, nedovede-li ochranka reagovat, tak je zbytečná," uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek s tím, že si nedovede představit, že se může někdo dostat k prezidentovi tak blízko s pistolí, něco takového provést a ochranka jenom přihlíží.

 

Právě se děje

Další zprávy