S Klausem jsem o své budoucnosti mluvil, připouští Kuba

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 9. 2012 20:08
Rozhovor s Martinem Kubou o vztahu s prezidentem Klausem i o rebelii uvnitř ODS
S Klausem jsem o své budoucnosti mluvil.
S Klausem jsem o své budoucnosti mluvil. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Zatímco "rebelové" v klubu ODS mluví o záchraně "pravicové politiky" a Miroslav Kalousek naopak o hře o pozici Petra Nečase v čele ODS, ministr Martin Kuba se kloní spíše na Kalouskovu stranu.

"Podle toho načasování jsem více přesvědčen, že jde o politické silové hry uvnitř ODS," říká v rozhovoru o dalším osudu strany člověk, který se rozhodl dostat se na nadcházejícím kongresu občanských demokratů do vedení.

Ministr průmyslu se netají svými dobrými vztahy s prezidentem Václavem Klausem, dokonce připouští, že s ním o své ambici dostat se do nejužšího vedení ODS už mluvil.

Zároveň ale nevidí jako reálný návrat Václava Klause do čela strany, jak o tom mluvili někteří z revoltujících poslanců. "Za sebe to v tuto chvíli nepovažuji za reálnou záležitost," říká Martin Kuba.

Podpora Václava Klause jako otce-zakladatele by mu v očích minimálně části ODS pomohla.

A.cz: V ODS se často mluví o vašich dobrých vztazích s Václavem Klausem. Konzultoval jste s ním nápad kandidovat na místopředsedu ODS?

Já si pana profesora Klause velmi vážím, považuji ho za jednu z velmi důležitých postav české politiky. Více takovýchto politiků by ODS prospělo. Když jsem s Václavem Klausem mluvil o situaci v ODS, tak spíše z obecného pohledu, třeba o definici politiky vůči Bruselu, o schopnostech ODS generovat myšlenky. Ale nikdy jsem s ním nemluvil o kongresu, rozložení sil.

Ale bavil jsem se s ním o tom, že do budoucna bych se rád podílel na vedení ODS. V takovéto formulaci někdy na jaře na sezení u pana prezidenta jsme o tom takto mluvili.

A.cz: A podporoval vás v tom?

Musím říct, že jsem zatím zaznamenal, že si v řadě názorů a vizí rozumíme. Ale nikdy jsem od něj neslyšel: Ano, já to podporuji. Ale myslím, že takto pan profesor mluví se všemi. Že lidé, kteří nesou nějaký názor, se musí snažit v ODS prosadit a že je to na nás.

Foto: Vojtěch Marek

Klaus v čele ODS nevypadá reálně

A.cz: Slyšel jsem i spekulace, že by se Václav Klaus mohl vrátit do čela ODS. Mohlo by na tom něco být?

V této chvíli to považuji za mediální spekulaci, která se rozehrála okolo té rebelie v ODS. Stejně jako spekulace s mým ucházením se o pozici předsedy nebo premiéra.

A.cz: Spíš se ptám, zda to považujete za úplně vyloučené, nebo ne?

Za sebe to v tuto chvíli nepovažuji za reálnou záležitost.

Rebelie v ODS? Mocenské hrátky…

A.cz: Šestice rebelujících poslanců má teď v rukách Nečasovu vládu. Váš pohled: jde podle vás o pravicovou politiku ODS, nebo má pravdu Miroslav Kalousek, když říká: nejde o DPH, jde o Petra Nečase?

Podle toho načasování jsem více přesvědčen, že jde o politické silové hry uvnitř ODS. Balíček byl znám v momentě, kdy se měnil půdorys koalice a bylo jasné, že ODS bude potřebovat všech jedenapadesát poslanců. A ti kolegové rámec balíčku znali, jejich odpor vzniká po vrácení ze Senátu. Takže více to vypadá jako předkongresová záležitost a vnitrostranické přetlačování.

A.cz: Vsadil byste si na pád vlády?

V téhle chvíli si vsadit neumím a neumím předjímat, nemám představu, jak to dopadne.

Kompromis přece není
Kompromis přece není | Foto: Vojtěch Marek

Hoši, co vyrostli ve sněmovně...

A.cz: Když se bavím s poslanci klubu vaší strany, tak si stěžují, že se o ničem nediskutuje, že se nekomunikuje, že se jen chce, aby zvedali ruce. Nepomáhá tak ODS k erozi systému stran a k volání po úplné změně systému?

Částečně máte pravdu. Nevede se systémová diskuse, to je má výtka ke grémiu. Ale vymýšlet jiný než stranický systém politiky vidím jako problém. Ukazuje se, že fenomén Věcí veřejných, po kterých řada občanů volala jako po pozitivní změně, po nepolitické politice, není funkční. Systém fungující v Německu, Británii je stabilní a myslím, že pro společnost by byl nejhorší jakýkoliv výkyv na nějakou stranu - například k hnědé nacionalistické nebo jinam.

Ale někdy mám pocit, že ti kluci, co v podstatě vyrostli ve sněmovně, berou politiku pouze jako nesmiřitelný střet idejí na půdě sněmovny. Myslím, že by politické scéně prospělo méně polarizace a víc konsenzu nad konkrétními dlouhodobými projekty.

A.cz: To mi ale velmi připomíná tzv. opoziční smlouvu...

Já vám rozumím. Ale jsem přesvědčený, že české školství, český průmysl, český export by potřebovaly spíš dlouhodobý kompromis, který budou hájit všichni a nebude se měnit každé čtyři roky. To není o opoziční smlouvě, ale spíš o kompromisu.

 

Právě se děje

Další zprávy