Randák se rozhodl. Bude kandidovat na prezidenta

Sabina Slonková
10. 9. 2012 16:10
Během kampaně hodlá pozastavit angažmá v protikorupčním fondu miliardáře Karla Janečka
Nový kandidát do přímé volby Karel Randák.
Nový kandidát do přímé volby Karel Randák. | Foto: Michal Žák

Praha - Do přímé volby prezidenta zasáhne někdejší šéf rozvědky a jedna z hlavních postav Nadačního fondu proti korupci Karel Randák.

Po nedávném oznámení, že kandidaturu zvažuje, v pondělí po návratu z dovolené deníku Insider oficiálně potvrdil, že se přímé volby hlavy státu zúčastní.

"Ano, s definitivní platností už můžu potvrdit, že se chci ucházet o prezidentský úřad," cituje generála ve výslužbě v pondělním vydání Insider. 

Zároveň s kandidaturou oznámil, že během kampaně hodlá přechodně přerušit angažmá v nadačním protikorupčním fondu miliardáře Karla Janečka.  

Hradem proti korupci

Penzionovaný generál je znám notorickou averzí vůči politikům, ale říká, že motivací ke kandidatuře je leitmotiv posledních měsíců života, tedy boj proti korupci.

"Chybí mi systematické změny, které tu zkrátka nejsou, a není perspektiva, že by se to změnilo. A z pozice normálního občana mám málo nástrojů, jak to měnit k lepšímu. Neříkám, že z pozice prezidenta se to dá změnit razantně a okamžitě, ale možnosti jsou to mnohem větší, včetně toho, že vám někdo bude naslouchat," řekl Insideru. 

Detaily kampaně, včetně obsazení předvolebního týmu, zatím Randák zveřejňovat nechce. Chystá se to udělat až koncem týdne na oficiální tiskové konferenci.

Už nyní má ale jasno v tom, že chce striktně oddělit aktivity Nadačního fondu proti korupci a svou kandidaturu. Ve středu večer proto hodlá na zasedání správní rady fondu navrhnout, aby měl minimálně po dobu kampaně pozastavenou činnost ve fondu.

"Mohou mě podporovat jako jednotlivci, ale nechci ty dvě věci spojovat dohromady. Fond nemá být zpolitizovaný," dodal Karel Randák.

Se zpožděním

Nové jméno mezi prezidentskými kandidáty, k nimž může ještě tento týden přibýt minulý soupeř Václava Klause Jan Švejnar, má oproti hlavním konkurentům už hned na začátku minimálně časovou nevýhodu. Kampaň rozjíždí doslova na poslední chvíli, a zatímco například Miloš Zeman či Jan Fischer už dávno oznámili, že mají ke kandidatuře potřebných padesát tisíc podpisů v kapse, Randák je teprve začne shánět.

Stejné je to se sponzorskými příspěvky. "Peníze? V tuto chvíli je to nula, ale myslím, že i to má své kouzlo. Až se rozjede kampaň, dám do toho své peníze, založím otevřený účet a pak se uvidí," řekl.

Insider připomíná, že z představy, že by generál na penzi skutečně mohl usednout do prezidentského křesla, odkud má třeba možnost úkolovat tajné služby, mohou mít mnozí politici těžkou hlavu. Například zástupci ODS mají k Randákovi averzi dlouhodobě, v premiérské éře Mirka Topolánka byl Karel Randák vyhozen z místa v čele civilní rozvědky. 

Nový kandidát na prezidenta ale nepatří ani mezi oblíbence sociálních demokratů, mezi nimiž má jen jednoho faktického spojence, a to poslance a svého někdejšího kolegu ve špionáži Františka Bublana.

 

Právě se děje

Další zprávy