Vadí KSČM agent-kandidát? Minulost zapomeňte, nekrade

Martina Machová Martina Machová
9. 9. 2012 20:19
Podle lídrů komunistů není práce agenta trestným činem, proto může kandidovat
Karta agenta Jaroslava Šlambora.
Karta agenta Jaroslava Šlambora. | Foto: Archiv bezpečnostních složek

Praha - Minulost je zapomenuta, zajímá nás jen současnost. Alespoň tak se staví lídři českých komunistů k případu svého kandidáta do Senátu na Prostějovsku Jaroslava Šlambora.

Deník Insider v posledních dnech popisoval, jak v sedmdesátých a osmdesátých letech pracoval komunistický politik pro totalitní vojenskou kontrarozvědku (VKR).

Podle dokumentů uložených v Archivu bezpečnostních složek byl nasazen na jednoho z podřízených tehdejšího rakouského vojenského přidělence a VKR měl hlásit i "podezření" v rámci armádního sportovního parašutistického oddílu.

První zadání Šlambor v rozhovoru pro Insider potvrdil, že by "šmíroval" své známé a kolegy ovšem odmítl s tím, že pokud je v jeho spisu něco takového, tak to vzniklo během obyčejného hovoru a "někdo to tam zapsal".

Nicméně špičkám KSČM nevadí ani to, že byl agentem totalitní bezpečnostní služby, ani jeden z jeho úkolů zmiňovaných ve spise kontrarozvědky. Jejich odpovědi jeho minulost agenta přechází a bagatelizují.

"Rozhlédněte se, kdo tady rozhoduje o zákonech. Lidé, kteří jsou stíhaní, lidé, kteří jsou ve vazbě," reagovala na dotaz, zda Šlambor do Senátu patří stínová ministryně pro spravedlnost a lidská práva Zuzana Bébarová -Rujbrová.

Vázací akt podepsaný Jaroslavem Šlamborem.
Vázací akt podepsaný Jaroslavem Šlamborem. | Foto: Archiv bezpečnostních složek

Každý máme minulost...

"Každý máme nějakou minulost a já jsem přesvědčena, že komunističtí kandidáti nemají kriminální minulost," zdůrazňovala s tím, že jeho angažmá nebylo přeci v kontextu doby bráno jako negativní.

S heslem "každý máme svou minulost" se staví k případu i předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

"Mně osobně to nevadí a dnes 22 let po převratu to nevadí ani komunistické straně, ani občanům. My lidi posuzujeme podle toho, jak se chovají teď a pan kandidát Šlambor je schopným, zkušeným," argumentoval. Podle něj je v současnosti zajímají jiné věci, než informace uchované ve svazcích.

Podle místopředsedy českých komunistů a zástupce "pokrokové" stranické frakce Jiřího Dolejše, zda minulost agenta vadí, mají podle něj rozhodnout voliči. "V současných strukturách je celá řada lidí, kteří tím prošli," podotýká. "Já tyto lidi nemám potřebu ostrakizovat," dodává.

Sama informace, že ovšem Šlambor v tajných službách působil, je pro něj ale cenná. "Je třeba vědět, že tím prošel, protože může některé zkušenosti z této oblasti a kontakty z této oblasti mít," konstatoval.

Lustrační zákon nebereme

Vysvětlení přehlížení informací, jež obsahují dokumenty vzniklé v tajných službách před rokem 1989, pak nejlépe demonstruje vyjádření předsedy komunistů Vojtěch Filip.

"KSČM nikdy nesouhlasila se současným textem lustračního zákona, proto se odmítla vyjadřovat k lustracím svých kandidátů. Nepovažujeme ten zákon za ústavní, takže jejich případnou spolupráci s bývalou rozvědkou či kontrarozvědkou nebereme jako překážku ke kandidatuře," prohlásil s tím, že lidi posuzuje podle toho, jak si "stojí za vlastním slovem".

A zda mu vadí skutečnost, že podle spisu Šlambor donášel na své kolegy? "To jistě není nic morálního, ale není to trestný čin," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy