Vedení ČSSD vyškrtlo obviněného Koudu z kandidátky

Martina Machová Martina Machová
5. 9. 2012 11:45
Špičky ČSSD použily poprvé pravidlo, které vytvořily právě z obavy Koudova zadržení
Pavel Kouda (vlevo) na posledním sjezdu ČSSD v Brně.
Pavel Kouda (vlevo) na posledním sjezdu ČSSD v Brně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení sociální demokracie vyškrtlo obviněného severočeského bosse Pavla Koudu z kandidátky pro letošní krajské volby.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, který se jednání účastnil. Původně se jednání grémia, které má možnost zasahovat do kandidátek, plánovalo až na pátek. Špičky sociální demokracie se nakonec mimořádně sešly již ve středu ráno.

Kouda dosud na ústecké kandidátní listině figuroval jako „dvojka", hned za obhajující hejtmankou Janou Vaňhovou.

Vedení Lidového domu poprvé použilo pravidlo, které vzniklo po zatčení bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a z obav, že by dalším "problémem" mohl být právě náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda.

 

Dosud totiž po schválení kandidátek pro krajské volby krajskou stranickou organizací nemohlo pražské ústředí s její podobou nic dělat.

Po Rathově aféře prosadil Bohuslav Sobotka a jeho lidé pravidlo, že stejně jako v případě komunálních a parlamentních kandidátek může grémium strany škrtat i v hodových a registrovaných kandidátkách. 

Hejtmanka Jana Vaňhová.
Hejtmanka Jana Vaňhová. | Foto: Ludvík Hradilek

O tom, že by Kouda neměl znovu v krajských volbách kandidovat, se hovořilo uvnitř sociální demokracie ovšem již delší dobu. Zprvu se ho snažili "zbavit" kvůli jeho obecně špatné pověsti jeho spolustraníci v severních Čechách.

Nakonec ovšem museli s Koudou vyjednávat, aby kandidátka byla schválena krajskou konferencí alespoň v kompromisní podobě.

Kouda totiž ovládal mosteckou stranickou buňku, tedy jednu z nejsilnějších okresních organizací v Ústeckém kraji vůbec. A na to, aby kandidátka pro hejtmanské volby prošla krajskou konferencí, je v ČSSD potřeba tří pětin hlasů jejích delegátů. 

Jinak by straníci museli hlasovat po jménech a místní lídři by ztratili nad její podobou veškerou kontrolu.

Situaci v ČSSD v Ústeckém kraji navíc komplikovali "pohrobci" někdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, které svým někdejším sokům ve straně zanechal.

 

Právě se děje

Další zprávy