Nečas sehnal pro vyšší daně jen 94 hlasů. Zkusí to zas

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
5. 9. 2012 20:00
Návrh nakonec nepodpořilo šest poslanců ODS. Dění ve sněmovně jsme sledovali online
Foto: Jan Langer

Praha - Premiéru Petru Nečasovi se nepodařilo přesvědčit rebelující poslance a daňový balíček, který do sněmovny vrátil Senát, nakonec poslanci neschválili.

Pro návrh ve středu večer hlasovalo 94 poslanců, proti bylo 101.

Jednotný byl klub TOP 09-STAN, naopak šest poslanců ODS, kteří svůj nesouhlas s návrhem avizovali již dříve, bylo proti.

Milan Šťovíček (VV) se hlasování nezúčastnil, Pavel Bém a Michal Doktor potom potvrdili to, co řekli během svých vystoupení a taktéž návrh nepodpořili.

"Občanská demokratická strana tím porušila koaliční smlouvu," řekl pak novinářům premiér Nečas.

"Text návrhu může být změněn, pokud se na něm dohodnou všichni koaliční partneři. To hlasování se stane lakmusovým papírkem, který ukáže, jestli tu jde o značku, o stranu, nebo o něco jiného," dodal premiér s tím, že vláda ve čtvrtek podá návrh na schválení konsolidačního balíčku a spojí s ním svou důvěru.

"Není v tom žádný vzdor, vláda svou politiku postavila na důvěryhodnosti," řekl ještě Nečas.

Hlasování předcházela vzrušená a mnohdy i trochu zmatená diskuse.

"Zmíněný balíček nepřináší žádnou vizi - rating není vizí. Záporně ho hodnotí ekonomové i prezident Václav Klaus," řekl například ve svém projevu Petr Tluchoř, který zároveň označil balíček za "antiodéesácký".

Zasáhnou problémy ODS i církevní restituce?

Nešetřil ani kritikou vůči Petru Nečasovi a dodal, že všichni kritici, včetně rebelujících poslanců, se dočkali od Nečase pouze silných slov a nadávek.

Další z rebelů Jan Florián uvedl ve svém prohlášení, že "nemohl hlasovat pro zvýšení DPH, protože to je v rozporu s jeho volebními sliby, s programem ODS  i se zájmy občanů. Zvýšení daní zdražuje zboží, zpomaluje ekonomický růst, ničí české podnikatele a živnostníky a výběr daní nezvyšuje, ale snižuje."

Florián zároveň potvrdil, že nezvedne ruku ani pro církevní restituce.

Jejich projednávání koaliční partneři odložili na příští schůzi.

Dění ve sněmovně jsme sledovali v online reportáži:

Návrh nebyl přijat, pro hlasovalo 94 poslanců, proti bylo 101 zákonodárců.

Poslední řečník Petr Skokan se ve svém projevu věnuje poslaneckému slibu. "Případný pád vlády rozhodně neznamená konec této sněmovny," říká.

TOP 09 označil za "sektu 09" a účelový projekt, stejně tak se pohrdavě vyjádřil i o poslancích LIDEM.

"Zmíněný balíček nepřináší žádnou vizi - rating není vizí. Záporně ho hodnotí ekonomové i prezident Václav Klaus," řekl ve svém projevu Petr Tluchoř a dodal, že ti všichni, včetně rebelujících poslanců, se dočkali od Nečase pouze silných slov a nadávek.

Balíček označil za "antiodéesácký" a nešetřil kritikou vůči Petru Nečasovi.

Poslanec Adam Rykala vyjmenovával sociální dopady těchto reforem. "Je to hřebíček do rakve důchodcům a invalidům třetího stupně," řekl Rykala a poděkoval rebelům z ODS za to, že návrh nepodpoří.

"Pan poslanec Zaorálek si stěžoval, že poslanci ODS mají různé názory, ale je to mnohem lepší, než si padesátkrát číst recyklovaný projev o stanovisku Ústavního soudu," reagoval Zbyněk Stanjura.

"Je zajímavé podívat se na projev poslance, který tu chvíli mluvil jako poslanec ČSSD a ODS, ale rád bych přivítal, abyste se domluvili na jednotném postoji," vyjádřil se po Bémově projevu k poslancům ODS Lubomír Zaorálek.

"Chce to řešení a ne žádnou metafyziku. Jste vládní strany a potřebujeme řešení, které bude fungovat," reagoval ještě Zaorálek

Pavel Bém, jeden z poslanců, kteří by v zemi s rozvinutou politickou kulturou již ve sněmovně nebyli, kritizuje poloprázdný jednací sál a pateticky se pohoršuje nad "tragikomickým obrazem", který má před sebou.

"Chci hlasovat svobodně - mohl bych být označen jako rebel - a nechci být vydírán," řeční bývalý pražský primátor.

"Bez ohledu na to, z jakých věcí je vedení Prahy obviňováno, udrželo v letech 2002 až 2010 narozdíl od vlády vyrovnaný rozpočet a Praha byla schopna investovat do ´zlodějin´ a systémových projektů," pokračuje.

"Chci abychom žili v pravdě," perlil Pavel "Kolibřík" Bém.

Na konci své řeči dodal, že návrh nepodpoří, protože by podle něj poškodil ODS: "Je to nezodpovědnost spojovat schválení tohoto návrhu s důvěrou vlády a považuji za statečné, že mezi občanskými demokraty jsou poslanci, kteří jsou schopní vyslovit kategorický ideologický soud a říct, že je něco špatně."

Horkým argumentem jsou ceny zahraničních nákupů. Poslankyně Jana Drastichová například před svými kolegy popisuje ceny kilogramu goudy za hranicemi, fronty na benzin a společné zájezdy rodin na nákupy do Německa.

Sněmovně poprvé předsedá Jiří Oliva. Slovo si vzal krátce Lubomír Zaorálek.

Vítězslav Jandák potom vystoupil s technickou poznámkou - krátkým prohlášením o "mrtvé vládě od níž se nedá nic čekat a penězích, které by bylo možné získat zrušením ministerstev kultury, životního prostředí a místního rozvoje".

"Jak je možné, že lidem se daně zvyšují a v návrhu církevních restitucí je osvobození daně z příjmu z hospodaření s navráceným majetkem? Musí nést břímě daní stejně jako kdokoliv jiný v této republice," argumentuje ve svém projevu Michal Doktor.

Poslanec Ladislav Šincl se ve svém projevu věnuje mimo jiné otázce ekonomického růstu u našich sousedů v porovnání se stavem české ekonomiky.

Předběžný odhad situace je takový, že jednání by mělo být v šest hodin na hodinu přerušeno a posléze kolem deváté hodiny ukončeno.

"Vítám smysl pro humor a zábavu, slovní pyrotechnika Věcí veřejných mě pobavila, ale také se mi líbilo, že to nakonec byl jejich poslanec, který pomohl projít návrhu na zpomalení růstu důchodů (Milan Šťovíček, pozn. red.). Včerejší burleska Věcí veřejných pomohla konsolidovat klub ODS, lepší by bylo rozstřílet zákon o církevních restitucích. Takhle se politika nedělá," řekl na adresu Věcí veřejných Jiří Paroubek.

"My všichni doplatíme na nekompetentnost ministra financí," říká Kateřina Klasnová. Česká ekonomika se podle Klasnové kvůli dalšímu zvyšování daní přesune do šedé zóny, do světa bez účtenek a dokladů. V jejím projevu nakonec došlo i na Lesy ČR

Podle sociálních demokratů jsou jediným východiskem z vládní krize předčasné volby. Bližší podrobnosti najdete zde.

"Princip balíčku, kdy platí ber nebo neber, nebyl dobrým nápadem. Dokážeme si představit, že kdyby koalice předložila sněmovně jednotlivé návrhy, byli bychom ochotní s některými souhlasit," říká Bohuslav Sobotka  k navrhovanému daňovému balíčku.

Novelu zákona o důchodovém pojištění podpořili poslanci Milan Šťovíček (VV), Michal Doktor (nez.) a Jaroslav Škárka (nez.), naopak proti hlasoval Marek Benda (ODS), hlasování se nezúčastnil Jan Vidím (ODS).

Benda vzápětí potvrdil, že šlo o omyl, nikoliv úmysl.

Na řadu přichází projednávání daňového balíčku.

 

Poslanci schválili procedurální návrh poslaneckého klubu TOP 09 - STAN přednesený Petrem Gazdíkem a jednání tak může pokračovat i po sedmé hodině večerní.

Po odmítnutí návrhu poslance Romana Sklenáka hlasovat po jménech sněmovna posléze schválila novelu zákona o důchodovém pojištění - těsně 101 hlasy.

Michal Babák  se opět vrátil k tématice mezigenerační solidarity a odmítl navrhovanou novelu, ve stejném duchu nepříliš překvapivě navázal i Vít Bárta. Po jeho vystoupení by mělo přijít na řadu hlasování o této novele.

I přes potíže s daňovým balíčkem to nevypadá, že by se podobná situace opakovala i u projednávané novely zákona o důchodovém pojištění.

V jednotu klubu ODS doufá místopředseda strany Pavel Drobil; problémy nečeká ani další občanský demokrat Jan Čechlovský.

Po vystoupení poslanců ČSSD a KSČM jsou do rozpravy přihlášeni ještě Michal Babák a Vít Bárta. Nechme se překvapit.

Reakci Miroslava Kalouska na dopolední dění a peripetie s daňovým balíčkem si můžete přečíst zde.

Je 14:33 a vystoupením Jiřího Paroubka (NS-LEV 21) pokračuje projednávání novely zákona o důchodovém pojištění. "V souboji s Bohuslavem Sobotkou jste prohrál. A ne na body, ale K.O.," vzkazuje ministru Drábkovi Paroubek.

Lubomír Zaorálek novinářům řekl, že ČSSD se církevní restitucím jako takovým nebrání - je prý ochotná jednat se zástupci církví. Podle Zaorálka sociální demokracii vadí zejména to, že se z církví mohou stát obchodní společnosti, obchodující s restituovaným majetkem, nebo hranice února 1948.

Má smysl obstruovat? Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce ano."Stejný osud jako církevní restituce měla tehdy smlouva o radaru, která se již po stažení z programu jednání před poslance nedostala," říká s nadějí Tejc.

"Rozpočtová legislativa je na obou stranách dlouho vyjednávaným koaličním kompromisem. Na řadě je diskuze, zda se dohody dodržují nebo ruší.," říká ministr financí Miroslav Kalousek.

"Žádná síla na světě mě nepřinutí předložit rozpočet, který by nepřinesl snížení deficitu HDP pod tři procenta," dodal a připustil, že může docházet ke změnám uvnitř rozpočtu.

Dopolední jednání sněmovny je ukončeno, odpolední část schůze bude pokračovat ve 14:30.

"Jakto, že ekonomiky ostatních zemí rostou? Pokles české ekonomiky je důsledkem politiky Nečasovy vlády," řekl Sobotka a dodal, že zavedení druhého pilíře a jeho financování ze zvýšení DPH není reálné.

Kdo je nový místopředseda sněmovny Jiří Oliva? Čtěte zde.

 

Řečnický kolík po Klasnové přebírá Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Během liberalizace trhu v devadesátých letech byla důchodcům slíbena odpovídající valorizace. Sliby seniorům, že se o ně společnost postará, tímto zákonem berou za své," kritizuje návrh Sobotka.

Kromě nich je k rozpravě přihlášeno osm dalších poslanců.

"Vláda tímto rozhodnutím odsuzuje pracovité důchodce k pasivitě," kritizuje návrh Kateřina Klasnová.

"Je hezké, že má pan ministr Drábek při předkládání tohoto návrhu těžké srdce, ale zmíněných 48 miliard a konsolidace rozpočtu ponesou normální lidé," říká Lubomír Zaorálek a dodává, že opatření, které "ministr Drábek s těžkým srdcem předkládá, přivede v následujících třech letech mnoho důchodců přes hranici chudoby".

Na programu je novela zákona o důchodovém pojištění. Sněmovna schválila vystoupení několika senátorů. "Přijetí této novely je nezbytné ke konsolidaci rozpočtu, protože povede k úsporám ve výši 48 miliard korun," obhajuje návrh ministr Jaromír Drábek.

Poslanec Daniel Korte (TOP 09), kterému bylo na minulé schůzi "vyčiněno" za používání nesrozumitelných jazykových prostředků, vystoupil s opravující gramatickou poznámkou z vyjadřování předsedajícího Zaorálka. "Nehlasuje se něco, ale hlasuje se o něčem," vysvětloval Korte.

Na programu sněmovny je vládní návrh na zrušení zákona o úrazovém pojištění, hned po něm následují důchodové pojištění a daňový balíček, který rozvířil situaci v koalici.

Předsedající Lubomír Zaorálek zahájil po přestávce pokračování jednání sněmovny.

Vlasta Bohdalová (ČSSD) seznámila poslance s výsledky hlasování o místopředsedovi sněmovny. "Bylo vydáno 183 lístků, odevzdáno 180, pro 135 hlasů, poslanec Jiří Oliva byl zvolen místopředsedou poslanecké sněmovny," řekla Bohdalová.

"Přistupuji k této funkci s respektem, s respektem k vám všem," řekl v úvodní řeči Oliva.

Vicepremiérka Karolína Peake novinářům potvrdila, že za stažením jednání o církevních restitucích jsou opravdu poslanci LIDEM.

"Pokud nebude schválen daňový balíček, restituce neprojdou," řekla Peake a dodala, že se změnami v konsolidačním balíčku se bude počítat i v návrhu státního rozpočtu pro příští rok.

"Prostory pro změny v daňovém balíčku jsou poměrně malé. Musíme dojít ke koaliční shodě, za LIDEM žádné změny v balíčku navrhovat nebudeme," dodala vicepremiérka.

Skončilo projednávání programu 45. schůze sněmovny. Jejím prvním bodem je volba místopředsedů. Po odstoupení Kateřiny Klasnové z této funkce a po vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání jsou tato místa neobsazená.

Zatím jediným navrženým kandidátem je za TOP 09 Jiří Oliva.

Probíhá volba, proto byla vyhlášena přestávka do 11:20.

Za stažením projednávání církevních restitucí stojí podle všeho opravdu nesouhlas poslanců strany LIDEM.

"Jakmile se hne s DPH dolů i jen o procento, my pro církevní restituce hlasovat nebudeme. A pán premiér to ví," řekl za LIDEM našemu deníku Kamil Jankovský.

Schválením návrhu Lubomíra Zaorálka (ČSSD) poslanci odložili projednávání církevních restitucí.

Schůzi krátce po desáté zahájila Miroslava Němcová.

Zbyněk Stanjura (ODS) přišel trochu překvapivě s návrhem na vyřazení projednávání majetkového vyrovnání s církvemi z pořadu této schůze.

To ale prozatím stále vylučuje koaliční TOP 09. Ministr financí Miroslav Kalousek ve středu ráno, po jednání klubu ODS, pro náš deník opět zopakoval, že s tím nepočítá: "Předkládám návrh vládě v tom znění, jak byl v koalici dohodnutý. Pokud se mezi sebou dohodli nějak jinak, ať si to odhlasují sami."

Kalouskova slova ale nevylučují ústupky "rebelům". Podle prozatímního plánu vláda skutečně ve středu večer předloží daňový balíček v totožném znění, v jakém jej nespokojenci v ODS odmítají. Obě strany ale počítají s tím, že se ve sněmovním druhém čtení vládní návrh "opraví" tak, aby pro něj zvedli ruku všichni.

Kvůli daňovému balíčku se ostatně ve středu ráno uskutečnila narychlo i koaliční schůzka.

Jeden z tábora "nespokojenců" Aktuálně.cz řekl, že se nakonec dohodnou na "parametrických změnách" daňového balíčku - jinými slovy: vláda ustoupí a o něco sníží sazbu DPH.

"Poprvé to bylo zase konstruktivní jednání na klubu, nekřičeli jsme na sebe, ale byli jsme schopni skutečně mluvit o problému," dodal zdroj z tábora "rebelů". Podle něj ve středu vláda schválí daňový balíček, který spojí s vyslovením důvěry, už s těmito změnami.

 

Právě se děje

Další zprávy