Vzbouřenci proti Nečasovi: Může nás být i víc než šest

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
4. 9. 2012 22:00
Po šestici poslanců ODS se ve sněmovně bouří i LIDEM
Premiér a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci. Snímek z 23. dubna 2012.
Premiér a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci. Snímek z 23. dubna 2012. | Foto: Reuters

Praha - Šest poslanců ODS nebude hlasovat ve sněmovně pro vládní daňové změny. Aktuálně.cz to potvrdil jeden z nich - Jan Florián.

"Nejde nám primárně o pád vlády, ale o program ODS," tvrdí Florián s tím, že tentokrát to není bezvýznamná rebelie jednoho či dvou poslanců, ale o skupinku poslanců.

A skutečně - kromě něho jsou mezi rebelujícími poslanci Petr Tluchoř, Tomáš Úlehla, Radim Fiala, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr.

"Je nás skutečně šest, v konečném důsledku nás ale může být více," dodává Florián. Další poslanec ODS Boris Šťastný iDnes.cz řekl, že bude hlasovat proti vládě, pokud Petr Nečas spojí hlasování o daňovém balíčku společně s důvěrou vlády.

LIDEM zase proti restitucím

Bouří se také část zákonodárců uskupení LIDEM, kterým se zase nelíbí podoba církevních restitucí. Potvrdil to jeden z poslanců pod podmínkou anonymity s tím, že když chce část ODS změny v daňových zákonech, mohou se téhož domáhat legislativci za LIDEM v případě restitucí církevního majetku. 

Ostatně šéfka LIDEM Karolína Peake už minulý týden Aktuálně.cz řekla, že její poslanci očekávají jednotu z řad ODS, stejnou, "jaká je očekávána od nás".

Daňovou předlohu kromě Tluchoře a jeho kolegů nepodpoří ani nezařazený poslanec Michal Doktor (dříve ODS). "Panu premiérovi to říkám už tři čtvrtě roku," řekl. Svůj postoj dal Doktor najevo i nápisem proti zvyšování daní na svém automobilu, který parkuje před sněmovnou.

Osud stabilizačního balíčku, který obsahuje například zvýšení daně z přidané hodnoty a solidární daň z vyšších příjmů, je tak v dolní komoře po senátním vetu nejistý. Zatím je další plán takový (a podle informací Aktuálně.cz o něm premiér Petr Nečas vyjednával s koaličními partnery už minulý týden), že ho vláda předloží znovu spolu s rozpočtem a spojí s ním otázku důvěry v kabinet.

Jan Florián (ODS).
Jan Florián (ODS). | Foto: Ludvík Hradilek

Kalousek: Vyjednávat? Proč?

"Rebelové" v řadách ODS chtějí posunout sazbu DPH oproti vládnímu návrhu níž. Ministr financí a 1. místopředseda koaliční TOP 09 Miroslav Kalousek ale zatím jakékoliv vyjednávání odmítá: pokud bude muset vláda předložit balíček znovu (a spojí ho s důvěrou), zůstane návrh podle Kalouska stejný.

"Je to nejméně špatná varianta z těch špatných. Nevidíme jediný důvod, proč na tom cokoliv měnit. Už jen proto, že to vyplývá ze společných koaličních závazků, věc byla pečlivě dojednána, dohodnuta, hlasována ve vládě, jednomyslně hlasována všemi koaličními hlasy ve sněmovně," prohlásil Kalousek.

A dodal: "Všichni víme, že odpor několika poslanců se netýká daní, ale Petra Nečase. Všechno ostatní jsou zástupné problémy. Oni pro to už jednou ruku zvedli."

Podle poslance Davida Šeicha přetrvává závazné hlasování poslaneckého klubu. "Já jsem vyslovil své pochybnosti o zvyšování daní v režii ODS, ale opakovaně říkám, že na druhou stranu loajalita k ODS je významná hodnota a jestli je hlasování závazné a poslanecký klub nás k tomu zavazuje, tak já ten závazek budu respektovat," prohlásil Šeich.

Zvyšování daní se nelíbí ani dalšímu bývalému poslanci ODS, nezařazenému Pavlu Bémovi. "Pevně věřím, že Petr Nečas bude dost moudrý na to, aby s tímto politicky nešťastným a pro ODS smrtícím návrhem nespojoval důvěru vládě," sdělil Bém prostřednictvím SMS. Pokud by premiér daňový balíček s důvěrou spojil, byla by to prý kritická situace, Bém by prý váhal, ale patrně by kabinet podpořil.

O variantě, kdy by rebelové z ODS potopili hlasování, jednal i poslanecký klub TOP 09. Podle informací Aktuálně.cz se v případě nepřijetí balíčku rýsuje varianta, že by se návrh do sněmovny vrátil společně s hlasováním o rozpočtu, tedy zhruba začátkem prosince.

Mezi kritiky je i prezident Klaus

Nečas už dříve označil balíček daňových změn za klíčový vládní návrh a podmínku pro sestavení úsporného rozpočtu. Od všech vládních poslanců žádal, aby podpořili zákon, který je podle něho podmínkou pokračování vlády.

Předloha vyvolala v ODS již dříve bouřlivou debatu. Podle kritiků jde proti programu nejsilnější vládní strany. Mezi kritiky patří i prezident Václav Klaus.

Vláda potřebuje k přehlasování levicového Senátu ve sněmovně 101 hlasů. To předpokládá aktivní podporu celého vládního tábora, který má stovku hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy