Velké strany jdou do krajských voleb s vysokými čísly

ČTK ČTK
28. 8. 2012 15:35
V krajských volbách letos kandiduje 75 politických stran a hnutí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté budou v letošních krajských volbách kandidovat s číslem 60, ODS dostala číslo 70.

KSČM bude kandidovat pod číslem 43, KDU-ČSL přiřkl los číslo 84 a TOP 09 a STAN obdržely 62.

Čísla, jimiž budou označeny hlasovací lístky volebních uskupení, v úterý vylosovala pod dohledem médií Státní volební komise.

Ve volbách kandiduje 75 politických stran a hnutí. Kvůli různým koalicím a regionálním mutacím některých stran ale musela komise mezi strany přidělit 93 čísel.

S regionálními přídomky kandidují například TOP 09 a STAN nebo Suverenita Jany Bobošíkové, která dostala devět čísel. Při minulých krajských volbách před čtyřmi lety se rozdělovalo jen 60 čísel.

Pro všechny kraje bude letos mít stejné číslo jen sedm stran, uvedl představitel komise Václav Henych, ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra.

Podotkl také, že voličům v žádném kraji nebude k dispozici kompletní soupis kandidátek. Vybírat si budou moci pouze z těch subjektů, které se v jejich regionu do voleb přihlásily. V průměru se do voleb přihlásilo v každém kraji dvacet uskupení.

Název na 25 řádek

Jedničku letos dostalo hnutí Občané městu, město občanům, které se do voleb přihlásilo jen v Ústeckém kraji.

Seznam kandidujících stran s číslem 93 uzavírá Česká pirátská strana, která se naopak nominovala ve všech 13 regionech. Podobně jako strana Volte Pravý Blok bývalého disidenta Petra Cibulky, jejíž plný název s programovými cíli a výzvami zabere 25 řádek.

Pro krajské volby dostala sedmičku, která je považována za šťastné číslo. Údajně nešťastnou třináctku má jihomoravské hnutí Folklor i společnost.

Pohádkovou či biblickou trojku získalo Sdružení nestraníků, které kandiduje ve třech krajích - Středočeském, Plzeňském a Jihomoravském.

Čísla dostanou i kandidáti na senátory

Z dalších stran, které kandidují ve všech krajích, bude mít Strana práv občanů - zemanovci osmičku, národní socialisté (NS-LEV 21) Jiřího Paroubka číslo 22, Strana svobodných občanů číslo 77 a Dělnická strana sociální spravedlnosti číslo 53.

Svá volební čísla budou mít po úterku také kandidáti na senátory, jichž je přes 230. Vylosují je v každém z 27 senátních obvodů na místně příslušných radnicích či magistrátech.

Vylosovaná čísla budou moci strany i kandidáti využít ve volební kampani. Čísla jsou také jakýmsi startovním pořadím kandidujících formací na serveru volby.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy