Prezident byl naposled na Sněžce. Je tu Láďa, jásal

Martina Machová Martina Machová
10. 8. 2012 19:00
Reportáž o tom, jak se Václav Klaus a dva z jeho nástupců potkali v Krkonoších
Na vrcholu.
Na vrcholu. | Foto: Jan Langer

Pec pod Sněžkou - "Máte něco proti hůlkám?" ptá se v roli turisty místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. "Víte, mně se s nimi dobře stoupá," avizuje, že bez teleskopických holí je pro něj výstup na Sněžku  už těžko představitelný.

Je mu 68, na horu s vrcholem 1602 metrů nad mořem stoupá Obřím dolem z Pece podesáté, poprvé ale jako prezidentský kandidát vládní ODS.

Z politiků ve vysoké funkci je už jediný, kdo vyráží brzo ráno na horu z úpatí. Dříve celou túru absolvoval i prezident Václav Klaus, ale ten nyní dorazí jen z Luční boudy, jako hlava státu šlape na Sněžku na tradiční Vavřineckou mši naposled.

S hůlkami to Obřím dolem šlo.
S hůlkami to Obřím dolem šlo. | Foto: Jan Langer

Na panáka

Přemysl Sobotka má s kšiltovkou s nápisem Czech a na "mocichtivého staříka", jak ho nepřímo označil jeho jmenovec Bohuslav z ČSSD, jde vcelku svižným tempem.

První zastávka však na sebe nenechává dlouho čekat. U boudy v Obřím dole čeká na poutníky ze Sobotkova týmu panák slivovice, prezidentský kandidát si dává první cigaretu a vysvětluje, že to nevadí. Alkohol prý cévy rozšiřuje, kouření zase smršťují, argumentuje politik, původním povoláním lékař.

Není zřejmé, jestli se s cigaretou nemýlil, ale v kopci, který za zastávkou začíná, je už na něm vidět námaha, s kterou horou zdolává. "Trochu hraju tenis, trochu lyžuju, trochu chodím po horách. A hlavně v tom jsou geny," líčí taje své kondičky.

Na Slezké přišel prezident

Na Slezské boudě Přemysl Sobotka potkává muže, k jehož pádu z čela ODS v  2002 přispěl. Václav Klaus se s ním formálně vítá, zbytek cesty na vrchol jdou spolu.

"Přemku, jak se ti šlape!" volá na Sobotku ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který patří do klausovské suity.

Na vrcholu si politiky rozebere dav. Václav Klaus podepisuje fotografie, své fanoušky tu má i Sobotka. Když se fotí, schovává za zády další cigaretu. Tentokrát vítěznou.

Únava byla znát.
Únava byla znát. | Foto: Jan Langer

Na Luční byl Láďa

Že příkopy mezi oběma politiky nejsou po letech zasypány, naznačuje scénka z vrcholu hory. "On to má jako prezidentskou kampaň," rýpne si Václav Klaus. "Chodím sem už od roku 2003," kontruje Sobotka.

Klaus pak dává k dobru další "šťouch".

"Diskutovali jsme po cestě a tipovali, který z nich to udělá," odpovídá na otázku, jestli s jeho érou tradiční výstupy na Sněžku končí. A jaký by byl podle něj Sobotka prezident? "Když mne předhání na Sněžce, tak asi dobrý," z povinnosti odpoví a mizí v hloučku fanoušků.

Po návratu ze Sněžky na Luční boudu se ukazuje, že prezident má mezi nástupci skutečně jiné preference.

"Tomáši, podívej, kdo tady je," volá radostně Klaus na ministra životního prostředí. "To Láďa ani neavizoval, že přijede," rozzářil se dosluhující prezident nad postavou svého tajemníka a dalšího prezidentského kandidáta Ladislava Jakla, který se objevuje s třetinkou nového místního piva Paroháč v ruce.

Čtete mé články? Sledujte je i zde

 

Právě se děje

Další zprávy