Vodička chce znovu na kapitánský můstek ODS. Na oblasti

Martina Machová Martina Machová
7. 8. 2012 19:14
Bývalý Klausův ministr Jindřich Vodička se pokouší o politický comeback
Jindřich Vodička (vlevo) na oslavách 20 let ODS.
Jindřich Vodička (vlevo) na oslavách 20 let ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V hlavní vládní straně doutná jeden tichý, ale o to pozoruhodnější comeback. Do stranického aparátu se totiž vrací jeden z Klausových pobočníků 90. let Jindřich Vodička.

Informaci přineslo úterní vydání deníku Insider. Ten připomíná, že Vodička byl například ministrem sociálních věcí v první Klausově vládě po rozdělení federace a jako takový také jedním z hlavních "zrádců", kteří ODS opustili po odhalení, že strana je placena z černých peněz. 

Vodička byl pozoruhodný nejen svou původní profesí námořního důstojníka, ale také tím, že se už krátce po zmíněném rozkolu do ODS vrátil. "Minimálně rok nebo dva budu řadovým členem," říkal novinářům v květnu 1998, když s vysvětlením, že se unáhlil, zařadil po tříměsíčním angažmá v Unii svobody politickou zpátečku.

Rok či dva se nakonec protáhly na dlouhých čtrnáct let a na podzim se námořník Vodička bude ucházet o post předsedy v organizaci Praha-západ.

Muž, který krom jiného položil základy dosud platnému zákonu o stávce, nemá své zvolení a tím návrat tak úplně jistý. Má smůlu v tom, že oblastní buňka Praha-západ je v rozbouřené středočeské ODS výrazně rozdělena mezi soupeřící skupiny kolem Petra Tluchoře, respektive Petra Bendla. Navíc jí zmítají další, čistě místní averze.

Že je to tam divoké, ilustruje fakt, že Vodička zatím sice má na předsednickou kandidaturu na Praze-západ nominaci ze své domovské organizace v Černošicích, ale tamní straníci se nad ní dost pohádali.

Vedení Černošic se totiž Vodička ujal poté, co vedení černošické buňky musel po skandálech a fiasku v komunálních volbách nuceně opustit poslanec Aleš Rádl. Někdejší námořník Vodička pak na černošickou funkci rezignoval, tentokrát ne kvůli unáhlenosti, ale proto, že prý nebude krýt prohry svého předchůdce.

Ten patří ve straně k příznivcům Petra Bendla, Vodička se zatím ve sporu Bendlovců a Tluchořovců na žádnou stranu nepřidal.  O tom, jestli a ke komu se nakonec přikloní, se ve straně spekuluje a sám kapitán Vodička o svých preferencích mlčí.

Po Vodičkovi se stal hlavním garantem pro sociální věci právě současný premiér Petr Nečas.
Po Vodičkovi se stal hlavním garantem pro sociální věci právě současný premiér Petr Nečas. | Foto: Jan Langer

České přístavy a byznys

V minulosti jen v médiích prozradil, že se z bývalého týmu Klausových ministrů stýká zejména s Luďkem Rubášem, tchánem Petra Tluchoře.

"Chci zejména sjednotit oblast. Samozřejmě i sem proniká toto dělení, ale jsou tu i jiné věci," reagoval na dotaz deníku Insider a tímto bezkrevným prohlášením jen potvrdil přesvědčení straníků, že nakonec udělá to, co mu v politickém výpočtu vyjde nejvýhodněji.

Koneckonců jako obchodník měl Jindřich Vodička v éře politického ústraní  úspěch.

Poté, co odešel z politiky, se vrhl na obchod s vínem a následně se stal náměstkem v Českých přístavech, tedy společnosti, která spravuje hlavní česká kotviště. Z firmy ale v roce 2011 odešel.

Podle obchodního rejstříku pak figuruje v různých developerských projektech s účastí izraelských investorů a Deutsche Bank, z nichž nejznámější je nová zástavba Holešovic s dominantou věžáku Lighthouse.

V roce 2007 se rozhodl vstoupit i na mediální scénu, kdy získal od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání licenci pro satelitní vysílání své TV Apatyka, jež měla být šířená do lékáren a měla se věnovat zdravému životnímu stylu.

 

Právě se děje

Další zprávy