Blažek stáhl novelu o přidělování kauz soudcům

ČTK ČTK
19. 7. 2012 10:50
Podle návrhu Jiřího Pospíšila měl soudcům případy rozdělovat automatický generátor

Praha - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) stáhl z jednání vlády novelu zákona o soudech a soudcích, která měla upravit způsob přidělování nových případů soudcům.

Podle návrhu, který vznikl ještě za působení Blažkova předchůdce Jiřího Pospíšila (ODS), měl kauzy rozdělovat automatický generátor. Blažek chce úpravu předložit v jiné chystané novele.

"Elektronický generátor přidělování věcí by nově měl vyloučit z přidělování lidský faktor a zajistit náhodnost výběru soudního oddělení, jemuž věc připadne," uvedlo ministerstvo v důvodové zprávě.

Systém měl být podle úřadu nastaven tak, že by neumožňoval ani v průběhu delšího časového intervalu vysledovat, jakému soudci či senátu bude případ přidělen. Podle novely pak měla na každém soudu existovat pro jednu agendu alespoň dvě soudní oddělení. Norma měla posílit nezávislost justice.

V současnosti se kauzy rozdělují mezi soudce rovnoměrně a postupně. Vyloučit lze jen ty, kteří v dané době mají větší množství časově náročnějších případů.

Náklady na automatické přidělování případů vyčíslilo ministerstvo na 4,55 milionu korun. Novela měla podle úřadu začít platit na počátku roku 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy