Pro ODS otevřeno. Chalupův úřad se plní spolustraníky

Pavel Baroch
29. 7. 2012 11:20
"Je to nehoráznost a sprostota vyčítat řediteli šumavského parku členství v ODS"
Foto: MŽP

Praha - Jiří Mánek je nejen novým ředitelem Národního parku Šumava, ale rovněž dalším členem ODS ve významné funkci v resortu životního prostředí ministra Tomáše Chalupy, někdejšího místopředsedy pražského sdružení Občanské demokratické strany.

Mánek je členem prachatické pobočky ODS a především členem regionální rady v Jihočeském kraji.

Z ODS jsou rovněž čtyři z pěti Chalupových náměstků nebo šéf jeho ministerského kabinetu Vladislav Dykast. Členové ODS ovšem v poslední době zaujali pozice i na nižších postech.

Ředitelkou odboru ochrany vod je někdejší táborská starostka Hana Randová, šéfovou kabinetu 1. náměstka je Iveta Chmielová Dalajková, novým ředitelem České inspekce životního prostředí je Jan Slanec, rovněž člen ODS.

Strana není důležitá, tvrdí Chalupa

Ministr Tomáš Chalupa odmítl, že by za výběrem lidí pro ministerstvo a další resortní organizace hrála roli právě politická příslušnost.

"Nezáleží na tom, zda uchazeč o zaměstnání je, či není členem politické strany. Ministerstvo se na tento údaj ani nemůže uchazeče ptát. Důležitá je pro nás odbornost a pracovní nasazení," řekl Aktuálně.cz Chalupův mluvčí Matyáš Vitík, který na ministerstvo přišel z tiskového oddělení ODS.  

Šéf kabinetu Vladislav Dykast.
Šéf kabinetu Vladislav Dykast. | Foto: osobní internetové stránky

"Je navíc právo každého manažera vybrat si své nejbližší spolupracovníky podle jejich pracovních schopností, ale také podle důvěry k nim," dodal Vitík.

Když ještě byli náměstci nestraníci

Podle Daniela Vondrouše z asociace Zelený kruh je běžné, když si ministr přivede do úřadu lidi z vlastní i z koaličních stran a udělá z nich své náměstky nebo vedoucí kabinetu. 

Teď ovšem nastupují straníci i do nižších funkcí, jako jsou ředitelé odborů nebo podřízených organizací.

"Před volbami, když resort vedla Rut Bízková z ODS, byli dokonce všichni náměstci nestraníci," řekl Aktuálně.cz Vondrouš, který na ministerstvu několik let pracoval a jehož nadřízenými bylo dokonce několik ministrů.

Po úřadě tekla zelená krev

Bízkovou po volbách nahradil Pavel Drobil, který spustil personální rošádu. A když se zbavoval lidí spjatých se Stranou zelených nebo s ekologickými organizacemi, nechal se slyšet, že v úřadě "tekla zelená krev".

Z předvolebních dob zůstal na významné funkci pouze ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc, volební lídr Strany zelených ve Středočeském kraji. Pelc spadá pod Chalupova náměstka Tomáše Tesaře, jediného náměstka, který není členem ODS, ale TOP 09.

Na Státním fondu životního prostředí působí jako ombudsmanka členka Strany zelených Petra Kolínská, kterou si přivedl Chalupa z Prahy 6, kde jsou oba zastupiteli.

Jiří Mánek, ředitel šumavského parku.
Jiří Mánek, ředitel šumavského parku. | Foto: NP Šumava

Nehoráznost a sprostota

"Je snad členství ve Straně zelených kladem, kdežto členy ODS budeme při jakékoli příležitosti veřejně popravovat?" poznamenal Chalupův mluvčí na ministerstvu životního prostředí Matyáš Vitík.

Ostrými slovy nešetřil ani v případě nového ředitele šumavského národního parku Jiřího Mánka, který od července nahradil Jana Stráského.

"Považuju za absolutní nehoráznost a sprostotu vytýkat panu Jiřímu Mánkovi jeho členství v ODS. Při jeho jmenování ředitelem Národního parku Šumava byly důležité jeho odborné předpoklady," řekl Vitík.

"V parku pracuje přes dvanáct let, zažil tři ředitele, dvěma dělal náměstka. Členství v ODS je v tomto případě stejně irelevantní jako například postavení pana Pelce ve Straně zelených v době jeho jmenování ředitelem Agentury ochrany přírody a krajiny. I u něho rozhodovala odbornost," dodal Vitík.

Tetřev má turisty rád, tvrdí ředitel

V den, kdy byl Mánek jmenován novým ředitelem šumavského parku, připomněl deník Insider mimo jiné událost, kdy Mánek ještě v roli náměstka Jana Stráského obhajoval studii o tetřevech, která se mimo jiné snaží dokázat, že kriticky ohroženému druhu prospívá vyšší turistická návštěvnost míst, kde žije.

Foto: Archiv

"Při výzkumu jsme sledovali vzdálenosti výskytu tetřeva od turistických stezek. Ve čtyřiceti procentech případů se tetřev vyskytoval blíže než tři sta metrů od trasy, výletníci ho tedy mohli běžně spatřit. Tetřeva neplašili, což vyplývá z toho, že se na tato místa znovu vracel," konstatoval Mánek.

Ornitologové a další odborníci studii doslova rozcupovali.

"Na základě více než 2200 dokladů o výskytu tetřeva bylo možné prokázat, že tlak turismu vede k vytlačování ptáků z příhodných stanovišť," poznamenal například Jörg Müller, vedoucí výzkumu Národního parku Bavorský les. Dodal, že tetřevovi škodí i intenzivní těžba dřeva.

"Správa šumavského parku vědomě manipuluje s daty s cílem ospravedlnit zcela jiné zájmy, než je ochrana tetřevů," dodal Zdeněk Vermouzek, předseda renomované České společnosti ornitologické.

 

Právě se děje

Další zprávy