Politik ODS má vilu za 25 milionů. Šetřil jsem, říká

Radek Nohl Radek Nohl
15. 7. 2012 11:09
Pražský zastupitel Pavel Hurda v rozhovoru říká, z čeho okamžitě platil za nový dům
Pavel Hurda na jednom z předvolebních billboardů.
Pavel Hurda na jednom z předvolebních billboardů. | Foto: Jan Langer

Praha - Pražský zastupitel Pavel Hurda před několik dny rozšířil seznam svých nemovitostí.

K domu v Lipencích a Českém Krumlově, si za 25 milionů korun pořídil novou vilu v lukrativní části Prahy.

A podle smluv tuto částku zaplatil politik ODS okamžitě. Hurda, jemuž se kvůli pověsti velmi vlivného člověka přezdívá žižkovský kmotr, přitom inkasuje statisícové odměny v několika firmách, kde má Praha podíl.

Jako majitel Paláce Akropolis je navíc příjemcem grantů z magistrátu či Prahy 3 - od roku 2006 dostalo a do roku 2013 se ještě dostane do jeho kulturního střediska z veřejných peněz více než 80 milionů korun.

"Mně je 66 let, první svojí firmu jsem založil v roce 1990, v té době jsem byl, jestli ne zámožný, tak určitě ne nemajetný. Jsou to moje osobní peníze," vysvětluje Hurda v rozhovoru pro Aktuálně.cz, z čeho si vilu koupil.

Aktuálně.cz: Můžete vyjasnit, za jaké peníze jste si koupil vilu na Smíchově, za kterou jste rovnou zaplatil 25 milionů korun?

Jsou to peníze z mého dvacetiletého podnikání. Já mám asi dvacet firem, jestli jste se díval. Ty peníze nešly z účtu pana Havla (Luboš Havel - hlavní akcionář advokátní kanceláře, k níž politik složil kupní částku do advokátní úschovy a která připravila kupní smlouvu - pozn. red.), ale z mého účtu.

A.cz: A ty jste si tedy naspořil?

Jsou to moje peníze, moje peníze.

Vila Pavla Hurdy.
Vila Pavla Hurdy. | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Jsou v tom peníze, které jste dostal za své působení v představenstvech a dozorčích radách společností, kde má Praha svůj podíl?

Pane redaktore, podívejte se, já vám ještě jednou říkám, že jsou to moje peníze, které mám řádně vydělané, řádně zdaněné, je to i dědictví po mé matce, všechny je mám na svých účtech.

A.cz: Takže v tom nejsou odměny, na které jsem se ptal?

Mně je 66 let, první svojí firmu jsem založil v roce 1990, v té době jsem byl, jestli ne zámožný, tak určitě ne nemajetný. Jsou to moje osobní peníze.

A.cz: Já se jen ptám, jestli jde o peníze, které jste dostal jako odměnu za své působení ve firmě, v nichž figurujete, nebo která dostala od magistrátu veřejné peníze?

Ani jedna jediná koruna není z peněz veřejných grantů. Jestli myslíte peníze z grantů, tak žádné moje firmy granty nedostávají, vyjma společnosti z Paláce Akropolis a ta společnost mi ještě dluží peníze, protože jí léta podporuju.

A.z: A kolik vám ještě dluží?

Proč bych vám to měl říkat? Vy se mě ptáte na to, jestli jsou to peníze z dozorčích rad. Já vůbec nechápu smysl té otázky.

Tohle je vila pražského zastupitele Pavla Hurdy, podívejte se:

A.cz: Ptám se zastupitele na to, jestli jste si i z peněz, které jste si vydělal v představenstvech a dozorčích radách, koupil nový dům?

Jestli si myslíte, že jsem si v dozorčích radách vydělal 25 milionů, tak to jsem si určitě nevydělal.

A.cz: To si ani nemyslím. V dozorčích radách jste si vydělal zhruba desetitisíce korun za rok...

To je pravda. Já jsem samozřejmě dělal i v představenstvech a podobně a vydělal si více.

A.cz: Proč jste vybral advokátní kancelář Havel, Kuchař, Ryšavý, která vám připravila smlouvy a do jejíž úschovny jste peníze poslal?

Protože je léta znám. Pana magistra Havla považuji za právníka, se kterým spolupracuji a i přítele.

A.cz: Před několika měsíci se objevily informace o tom, že jste se dostal v souvislosti s firmou, ve které pan Havel figuruje, do střetu zájmu. To odmítáte?

Na to se mě už ptala televize. Já to vždy říkám a budu říkat, že si kanceláře pana Havla vážím a považuji náš vztah za přátelský. V tom je nějaký problém, tomu nerozumím.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory na pražského zastupitele ODS Pavla Hurdu pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy