Výbor doporučil vydat Parkanovou k trestnímu stíhání

Martina Machová Martina Machová
10. 7. 2012 8:34
Poslanci budou o vydání exministryně obrany rozhodovat zřejmě ve čtvrtek
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Mandátový a imunitní výbor doporučil svým kolegům, aby zbavili imunity někdejší ministryni obrany a dnes místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou.

Znamená to, že se vrcholná politička TOP 09 přiblížila k trestnímu stíhání. Konečné slovo bude mít plénum sněmovny, které bude o Parkanové rozhodovat koncem týdne.

Policie Parkanovou podezřívá, že se dopustila trestného činu tím, že si jako ministryně obrany nenechala vypracovat posudek o "obvyklé ceně" armádních letounů CASA. Škodu, která tímto nákupem státu vznikla, odhadli policisté na 658 milionů korun.

"Deset členů výboru bylo pro, čtyři se zdrželi a jeden byl proti," uvedl po jednání výboru jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). Šéf Věcí veřejných Radek John následně označil jako hlas proti vydání poslankyni za TOP 09.

Mezi hlasujícími pro vydání Parkanové policii tak byli i zástupci koalice, například poslankyně ODS Ivana Weberová. "Nezazněly zde argumenty, které by mne přesvědčily, že jde o politickou kauzu a že je to politická objednávka," uvedla po skončení jednání. 

Sama Parkanová se tentokrát výboru neúčastnila. Při svém slyšení na mandátovém a imunitním výboru se ovšem bránila, že je nevinná, a odkazovala se na právní rozbory, které na rozdíl od policie tvrdí, že žádný posudek na cenu letounů mít nemusela.

Z její reakce pak bylo zřejmé, že sama o vydání své kolegy nemíní požádat. "Nechci nikomu říkat, jak má hlasovat. Každý se musí řídit vlastní hlavou a srovnat si to se svým svědomím, jestli je toto možné," uvedla.

Poté, co deník Respekt zveřejnil informaci, že stranický kolega Parkanové a ministr financí Miroslav Kalousek údajně vyhrožoval vyšetřovateli případu, vyzval političku ke vzdání se imunity premiér Petr Nečas

 

Právě se děje

Další zprávy