Kdo za Ratha a Dolejše? Středočeská ČSSD má nové vedení

Martina Machová ČTK Martina Machová, ČTK
4. 7. 2012 22:33
Ve středočeské ČSSD se toho moc nezmění, vnitrostranická opozice neuspěla
Přátelé ještě spolu - David Rath a Richard Dolejš.
Přátelé ještě spolu - David Rath a Richard Dolejš. | Foto: Středočeský kraj

Praha - Středočeští sociální demokraté během středečního večera rozhodují, kdo dál povede jednu z nejvlivnějších stranických buněk.

O místo dlouholetého předsedy Richarda Dolejše, který končí se svým celým výkonným výborem v důsledku zatčení svého přítele, exhejtmana Davida Ratha, se utkali Jiří Havlíček, Zdeněk Seidl a Miloš Petera, zvítězil posledně jmenovaný.

Volil se i lídr pro krajské volby. Zastupující hejtmanku Zuzanu Moravčíkovou porazil senátor a příbramský starosta Josef Řihák.

Poslední na řadě byli místopředsedové středočeské buňky. Stali se jimi Josef Řihák, Jan Hamáček, Marcel Chládek, Zdeněk Syblík, Lenka Mlynářová a Lenka Šmídová

Vnitrostranická opozice neuspěla

Krátce před začátkem krajské konference, na které mělo k volbě dojít, ohlásil čáslavský místostarosta a bývalý ústřední tajemník Lidového domu Jiří Havlíček, že bude kandidovat. Do té doby svou kandidaturu pouze zvažoval, i když měl nominaci své organizace.

"Rozhodl jsem se, že do toho půjdu," potvrdil Aktuálně.cz Havlíček, který patří k frakci Dolejšových oponentů. Nicméně u delegátů neuspěl.

Předsedou se stal náměstek středočeské hejtmanky a nymburský starosta Miloš Petera, který patří ke křídlu kolem někdejšího politického tandemu Rath-Dolejš. Znamená to, že ve středočeské ČSSD se ani po volbě nového vedení příliš nezmění a vliv si v ní udržela "stará garda" kolem Richarda Dolejše. 

Ve hře byl ještě jeden kandidát, rovněž náměstek na středočeském hejtmanství Zdeněk Seidl, který stejně jako Havlíček patří k Dolejšově opozici. Těsně před konferencí tvrdil, že ještě není rozhodtut na sto procent. "Pokud do toho půjdu, bude to těžké. Stále mezi delegáty převažují Rathovi lidé," komentoval své šance.

Nakonec do volby zasáhl, ani jemu se nepodařilo delegáty přesvědčit. Seidl usiloval o místo předsedy středočeské organizace již loni na jaře, Dolejše ovšem neporazil. Jeho výsledek ale v porovnání s prognózami byl překvapivě vysoký.

Dolejš dopředu avizoval, že protentokrát kandidovat nebude. Po volbě uvedl, že středočeská ČSSD se volbou nového vedení dostatečně očistila. Poukázal na to, že do něj nebyli zvoleni lidé,kteří mají blízko k Rathovu spolupracovníkovi Filipu Bušinovi.Ten se podle něj před konferencí výrazně angažoval ve prospěch některých kandidátů.

Moravčíková: Řihák měl snazší přístup k Rathovi než já

O poměru sil ve středočeské ČSSD hovoří i volba nového lídra pro krajské volby. Stal se jím senátor a příbramský starosta Josef Řihák (68 hlasů), vnitrostranická opozice, jež podporovala současnou hejtmanku Zuzanu Moravčíkovou (48 hlasů) neuspěla. Původně se přitom o kandidátce mělo hlasovat až po přerušení  konference příští týden.

Podle šéfa strany Bohuslava Sobotky má Řihák plnou podporu ústředí ČSSD.

"Nemůžeme se zaobírat sami sebou, ale musíme se zaobírat těmi, co na nás čekají venku - to znamená našimi politickými nepřáteli, především z ODS," řekl novinářům Řihák, kterého podle některých sociálních demokratů prosazovalo křídlo kolem Ratha a dosavadního šéfa krajské ČSSD Richarda Dolejše. Řihák prý ale stranu na žádná křídla nedělí.

Řihákova protikandidátka, hejtmanka Zuzana Moravčíková řekla, že takový výsledek očekávala. "Podle toho, jak to bylo připravené, jsem nemohla čekat nic jiného," uvedla. Mrzí ji pouze, že na konferenci nedostala větší prostor k představení svých vizí v čele hejtmanství. O Řihákovi řekla, že měl v minulosti určitě snazší přístup do Rathovy kanceláře než ona.

"Byl jsem tam možná dvakrát třikrát. Vím jen, že tam měl velice hezké sekretářky," reagoval Řihák. V případě zvolení hejtmanem by opustil post starosty i příbramského zastupitele. Senátorskou funkci by si ponechal.

Někteří delegáti uvažují o stížnosti

Zbytek kandidátky delegáti sestaví 12. července.

O stávajících poměrech ve středočeské ČSSD hovoří i skutečnost, že i přes pravidlo přijaté ústředním výkonným výborem strany, tedy nejvyšším stranickým orgánem mezi sjezdy, byla svolaná konference podle vysokého klíče 1:30, což určuje poměr delegátu ko stranické základně. Vedení strany přitom zablokovalo hranici na 1:20, což je bráno za více demokratické.

Někteří delegáti deníku Aktuálně.cz řekli, že kvůli tomu chystají stížnost ke stranickým kontrolorům.

 

Právě se děje

Další zprávy