Pavel Blažek ministrem spravedlnosti, Klaus ho jmenoval

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 7. 2012 11:15
Pavel Blažek střídá na postu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila
Prezident Václav Klaus právě jmenuje Pavla Blažka.
Prezident Václav Klaus právě jmenuje Pavla Blažka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha  - Prezident Václav Klaus v úterý jmenoval nového ministra spravedlnosti. Stal se jím místopředseda ODS Pavel Blažek.

Jmenování na Pražském hradě proběhlo v deset hodin dopoledne.  

Dosud nepříliš výrazný místopředseda ODS nahradil na postu ministra dalšího místopředsedu občanských demokratů, Jiřího Pospíšila, kterého se premiér Petr Nečas minulou středu náhle rozhodl odvolat.

Blažek je vzděláním právník, působil jako advokát a je šéfem brněnské stranické organizace. Jako jediný z místopředsedů ODS zvolených na kongresu v červnu 2010 nezamířil do vysoké funkce ve vládě či v Parlamentu.

Klaus: Politický souboj se má odehrávat v Parlamentu

Klaus Blažkovi při jmenování řekl, že musí za každou cenu zabránit jakékoliv politizaci fungování svého resortu.

Resort spravedlnosti se podle něj nachází v nelehké situaci a týká se to všech jeho hlavních složek. "Tento resort potřebuje stabilizaci, potřebuje konsolidaci," uvedl Klaus.

"Politický souboj se má odehrávat v Parlamentu, ve volbách, a nikoliv v justičních palácích. Což, bohužel, se mi zdá, že si ne všichni dost dobře uvědomují," upozornil prezident.

Prohlédněte si fotografie ze jmenování

Blažek odpověděl, že prezidentova slova "pochopil docela dobře". Nebude prý podporovat "vyvyšování některých orgánů a úřadů do větších prostor, než jim náleží" podle pravidel teorie demokracie o dělbě moci.

Krátce po svém jmenování nový ministr řekl, že "rozhodovací pravomoc musí být u státních zástupců vyvážena kontrolou."

Například jmenování šéfa připravovaného protikorupčního státního zastupitelství by tak podle něj nemělo být v moci pouze jednoho žalobce. Podle Blažka je  ministerstvo státnímu zastupitelství nadřízené.

Také se vyjádřil k případu Lenky Bradáčové, proti které prý "nic nemá," ale bude si muset "ověřit její morální integritu."

Blažek, jehož jméno figuruje ve vedení několika firem, zdůraznil, že veškerých podnikatelských aktivit se samozřejmě musí vzdát a ve středu odešle svoje rezignace.

Mezi Nečasem a Blažkem byly v minulosti neshody

Pospíšilovo náhlé odvolání Nečas zdůvodnil neschopností ministra rozpočtově a manažersky vést resort.

V zápětí se objevily spekulace, že skutečným cílem bylo zabránit tomu, aby Bradáčová, vnímaná jako nekompromisní bojovník s korupcí, mohla usednout do významného křesla.

S Nečasem Blažek v minulosti neměl dobré vztahy. Předseda ODS mu v roce 2010 vyčítal to, že podpořil uzavření koalice s ČSSD v Brně. Nečas podle Blažka nařídil jeho odvolání z dozorčí rady Lesů ČR. Premiér to tehdy zdůvodnil tím, že Blažek ztratil jeho důvěru. Brněnský politik naopak Nečasovi vytýkal špatnou komunikaci ve straně.

 

Právě se děje

Další zprávy