Nástupcem Pospíšila bude místopředseda ODS Pavel Blažek

Domácí Domácí
2. 7. 2012 12:20
Prezident Václav Klaus ho jmenuje v úterý v deset hodin dopoledne
Pavel Blažek na loňském snímku.
Pavel Blažek na loňském snímku. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus v úterý jmenuje nového ministra spravedlnosti. Úřad vlády během pondělního dopoledne potvrdil, že jím bude další z místopředsedů ODS Pavel Blažek.

Jeho předchůdce, Jiřího Pospíšila, prezident na návrh premiéra Petra Nečase odvolal minulý týden.

Nového ministra prezident jmenuje rovněž na návrh premiéra Nečase, a to v úterý 3. července v 10 hodin dopoledne na Pražském hradě.

„Vážím si důvěry premiéra a předsedy ODS, který se rozhodl nominovat mne na post ministra spravedlnosti," reagoval Blažek s tím, že se k celé situaci vyjádří až po svém jmenování.

Pospíšil skončil ve funkci ministra spravedlnosti ve středu 27. června. Nečas jeho odvolání zdůvodnil údajnou neschopností rozpočtově a manažersky zvládnout resort. Pomyslnou poslední kapkou prý bylo navýšení rozpočtu v kapitole vězeňství.

Poté, co vyšlo najevo, že Pospíšil měl na stole návrh na jmenování státní zástupkyně Lenky Bradáčové na post pražské vrchní státní zástupkyně, začaly být premiérovy motivy široce zpochybňovány. Nečas opakuje, že o návrhu při Pospíšilově odvolávání nevěděl.

V souvislosti s ministerským postem se spekulovalo i o dalších jménech. "Je možné, že to bude někdo z dvojice pan Benda nebo pan Volák," reagoval na konci června na dvě tehdy nejčastěji skloňovaná jména exministr Pospíšil.

 

Právě se děje

Další zprávy