Dlouhý: Vládu s komunisty ne, to bych dal demisi

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 7. 2012 13:40
Rozhovor s Vladimírem Dlouhým o tom, v čem by byl jiný prezident než Václav Klaus
V ekonomice a sociální politice s vládou souhlasím
V ekonomice a sociální politice s vládou souhlasím | Foto: Jan Langer

Praha - Pospíšilovo odvolání - alespoň tak, jak se jeví navenek - bylo podezřele rychlé a jako prezident bych chtěl znát podrobnější důvody, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz kandidát na Hrad, exministr průmyslu a obchodu v Klausových vládách Vladimír Dlouhý.

"Pokud bych - a doufám, že to tento případ nebyl - jednou ráno přišel do práce a zavolal premiér, že chce za půl hodiny odvolat ministra, pak by se mnou asi problém byl," vysvětluje Dlouhý, co mu nejvíc vadilo.

Jinak by se jako prezident v základních věcech s Nečasovou vládou dobře shodl: s její ekonomickou a sociální politikou v podstatě souhlasí.

"I když myslím, že třeba zbytečně rychle snižuje deficity," má přece jen jistou ekonomickou výhradu.

A podobně jako Jan Fischer by nejmenoval vládu opírající se o komunisty - a pokud by ho k tomu okolnosti dovedly, raději by sám rezignoval.

Aktuálně.cz: Když se podíváme na nedávné odvolání ministra Pospíšila: pokud byste byl prezidentem, vyhověl byste tak rychle premiérovi?

Neumím se k tomu vyjádřit, protože neznám pozadí. Ale kdybych byl v té funkci, chtěl bych to pozadí znát. A byl bych velmi nervózní, kdybych byl touto formou osloven. Žádal bych, aby mi bylo naprosto všechno rozkryto. Důvody, které byly uvedeny, by mě jako prezidenta asi neuspokojily.

A.cz: Šlo mi právě o rychlost, s jakou se to provedlo...

Ta rychlost je zarážející, já ale nevím, zda to pan prezident s panem premiérem již nekonzultoval dříve, zda se s ním už dříve nebavil, že je s prací ministra nespokojen. Ale trochu mě zaráží i komunikace na veřejnost.

Obklopil bych se i lidmi s jiným názorem

A.cz: Zkuste se vymezit vůči Václavu Klausovi: co byste dělal jinak?

To není lehké. Po roce 1989 jsme měli dva prezidenty, každý byl jiný, oba byli velmi silné osobnosti.

Chtěl bych být vnímán postupně jako pokračovatel v té osobnostní tradici. Klaus je dobrý prezident, přestože s ním mnoho lidí v této zemi v mnoha věcech nesouhlasí. A já bych také chtěl být vnímán, i když s něčím lidé nesouhlasí, jako osobnost, která se nebojí tvrdě prosazovat svůj názor.

Odvolat ministra za půl hodiny? To by byl problém
Odvolat ministra za půl hodiny? To by byl problém | Foto: Jan Langer

A.cz: Ale co byste dělal jinak?

Přítomnost Václava Klause v politice zanechala hlubokou, a jsem přesvědčen, že i pozitivní stopu. Ale chtěl bych říct: Já jsem tady v postklausovských časech.

Chtěl bych se odlišit ve stylu práce - obklopit a případně i jmenovat do funkcí, které prezident jmenovat může, lidi, kteří mohou mít i jiný názor na příslušnou oblast než mám já.

Dále Evropská unie: Zaregistroval jsem nedávno názor pana prezidenta, že cítí stejný stupeň solidarity s takovými zeměmi jako je Řecko, Španělsko nebo Itálie jako s těmi, které odjel navštívit, tedy Singapurem a Malajsií.

Ale jedna věc je euro, které podle mého názoru bylo zavedeno předčasně - a v tom se s panem prezidentem shodujeme, ale druhá věc je vytvoření společného trhu, jehož význam je pro Českou republiku pozitivní. Tady bych chtěl vydat jiný signál než pan prezident.

Ať se zbaví slova "komunistická"

A.cz: Stejně jako Jan Fischer jste řekl, že byste nejmenoval vládu s účastí komunistů nebo opírající se o komunisty. Neměl by ale prezident vzhledem ke svým ústavním pravomocem - podobně jako v Německu - spíše počkat na dohodu politických stran?

Je to velmi velmi složitá otázka. Já jsem si to takto vyhodnotil. Kdyby nebylo té poměrně ještě nedávné vazby na minulost - nehledě na moji osobu (Vladimír Dlouhý byl členem předlistopadové KSČ - pozn. A.cz), bylo by dobré dát alespoň na čas odpovědnost straně, která je docela ráda v opozici. Ale má stále v názvu slovo komunistická. Tady to prostě má interpretaci, která je v přímém rozporu s ústavními principy, na nichž funguje tato země.

A.cz: Ale nepohybovali byste se - vy nebo Jan Fischer - na hraně Ústavy?

Nevím, co na to pan Fischer, já pro sebe mám řešení, jak postupovat, kdybych se jako prezident v této situaci reálně ocitl a byl donucen k takovému podpisu.

A.cz: Jak byste tedy postupoval?

Neptejte se mě. Nechme to otevřené. Kdo nad tím bude přemýšlet, tak je ten závěr jasný. Prostě bych to nepodepsal.

A.cz: Až na hranu demise?

Vladimír Dlouhý jen beze slova přikývl.

Euro se mi nelíbí, ale společný trh EU ano
Euro se mi nelíbí, ale společný trh EU ano | Foto: Jan Langer

Velká koalice má svá pozitiva

A.cz: Preferoval byste tedy třeba velkou koalici nejsilnějších stran?

Ano. Několikrát jsem se zastal opoziční smlouvy. Dokonce si myslím, že vláda Miloše Zemana něco pozitivního udělala, poučila se z našich chyb, třeba zprivatizovala banky. Ale na druhou stranu to sepětí politiky a byznysu je důvod, proč veřejnost teď nedůvěřuje politice.

A.cz: A přesto byste preferoval stejné nebo podobné řešení?

Příklad sousedního Rakouska ukazuje, že období jejich velké koalice bylo politology vnímáno negativně pro podobné sepětí hospodářství s politikou. Ale bylo to období, kdy mělo Rakousko mimořádně dobrý hospodářský růst a dosáhlo pozice, kterou má dneska.

A.cz: Pokud byste se stal prezidentem a pokud vydrží Nečasova vláda, právě s ní byste musel spolupracovat. Měla by v nějaké oblasti s vámi problém?

Vrátím se k problému kolem odvolání ministra Pospíšila: pokud bych - a doufám, že to tento případ nebyl - jednou ráno přišel do práce a zavolal premiér, že chce za půl hodiny odvolat ministra, pak by se mnou asi problém byl - kdyby to mělo mít tuto formu, která je teď pozorována na povrchu.

Tato vláda by se mnou určitě neměla problém v základních obrysech ekonomické a sociální politiky - i když myslím, že třeba zbytečně rychle snižuje deficity.

Ale neformálně bych vládě doporučil lepší způsob komunikace s veřejností.

 

Právě se děje

Další zprávy