Kalousek mi vyhrožoval kvůli Parkanové, tvrdí detektiv

Domácí Domácí
29. 6. 2012 11:50
Ministr nátlak popírá, ČSSD jej vyzvala k okamžitému odstoupení
Snaží se Miroslav Kalousek ovlivnit vyšetřování Parkanové?
Snaží se Miroslav Kalousek ovlivnit vyšetřování Parkanové? | Foto: Jan Langer

Praha - Miroslav Kalousek údajně vyvíjel nátlak na hlavního policejního vyšetřovatele Jiřího Mazánka. Právě ten totiž navrhl obvinit poslankyni Vlastu Parkanovou za nevýhodný nákup armádních letadel CASA.

Informaci přinesl Respekt. Podle týdeníku měl ministr Kalousek Mazánkovi minulý týden zavolat a říct mu, že "u policie skončil".

Opoziční ČSSD v reakci na zveřejněné informace vyzvala ministra financí k okamžité rezignaci. Vláda by podle sociálních demokratů měla odejít a umožnit tak vypsání předčasných voleb.

Mazánek o rozhovoru pořídil písemný záznam pro své nadřízené a seznámil s ním vrchní státní zastupitelství. Telefonát prý považuje za nátlak.

Na vrchním státním zastupitelství dostal záznam do rukou státní zástupce Jan Kořán. "Řekl mi (Mazánek) o osobním kontaktu s panem Kalouskem a sdělil, že ho vnímá jako nátlak," potvrdil týdeníku.

Přesné znění záznamu však odmítl komentovat. "Svými výroky nechci vytvářet protitlak. Postupujeme striktně podle trestního řádu a nezalekneme se," dodal.

Ministr jakýkoliv nátlak odmítl. Obvinění označil za "sprostou pomluvu estébáckého charakteru". Telefonát s Mazánkem prý proběhl, ale ministr mu údajně volal jen proto, aby mu sdělil, že dozorujícímu státnímu zástupci posílá stanovisko, které zpochybňuje důvody policejního obvinění Parkanové.

Policie Parkanovou podezírá, že kvůli ní státu z údajně předraženého nákupu letounů CASA měla vzniknout škoda 658 milionů. Podle policie Parkanová jako tehdejší ministryně obrany nenechala vypracovat expertní posudek na "cenu obvyklou". Ona sama se hájí tím, že to není povinnost.

Kalousek se snaží pomoci

Stejně argumentuje v její obhajobě i Miroslav Kalousek, když minulý týden zveřejnil dopis z roku 2006, adresovaný tehdejšímu ministru obrany Kühnlovi. Jeho autorem je Bohuslav Sobotka, v té době první místopředseda vlády a ministr financí.

Následně Kalousek přispěchal své kolegyni na pomoc ještě s posudkem Ústavu státu a práva, který rovněž tvrdí, že Parkanová znalecký posudek na nákup letounů mít nemusela.

Pro vydání známé političky trestnímu stíhání se již vyjádřili sociální demokraté, komunisté a Věci veřejné. Hlasy pro vydání zní i od některých členů poslaneckého klubu TOP 09 a ODS. Premiér Petr Nečas uvedl, že se bude řídit doporučením mandátového a imunitního výboru.

 

Právě se děje

Další zprávy