Pospíšil končí. Nečasova důvěra klesla pod bod mrazu

Domácí Domácí, Jakub Novák
27. 6. 2012 15:55
Prezident Václav Klaus tak vyhověl návrhu premiéra Petra Nečase
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Václav Klaus odvolal ve středu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Vyhověl tak návrhu premiéra Petra Nečase.

"Měl jsem dnes ráno krátký rozhovor s panem premiérem. Bylo mi sděleno, že za mým odvoláním jsou ekonomické důvody - nedávno jsme žádali o navýšení financí pro vězeňskou službu," řekl Pospíšil pro Aktuálně.cz.

Premiér Petr Nečas na dopoledním brífinku mluvil o rozpočtových požadavcích Pospíšilova resortu, které odmítl akceptovat. "Mělo to demoralizující účinek na celou vládu," řekl Nečas s tím, že jeho důvěra v ministra "klesla pod bod mrazu".

Rozpočtová kompetence ministra je podle premiéra nade vše. 

Pospíšil s tímto odůvodněním ale nesouhlasí. "Rozpočet nám byl navýšen a do konce roku bychom s ním bez problémů vyšli," vysvětluje.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chtěl do čela vrchního státního zastupitelství povýšit nekompromisní ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou. Ta tento záměr Aktuálně.cz potvrdila.

K návrhu Bradáčové se vyjádřil i odvolaný ministr Pospíšil. "Do vedení VSZ v Praze byla navržena Lenka Bradáčová a já jsem avizoval ochotu návrhu vyhovět," reagoval.

Nečas tvrdí, že důvody jsou jiné. Předseda vlády kritizoval Pospíšilův postup v rámci restrukturalizace justice v minulých letech. "Kroky, které měly být učiněny, učiněny nebyly, anebo s velkým zpožděním," řekl k tomu Nečas.

O tom, jaké byly skutečné důvody odvolání, nyní Pospíšil nechá spekulovat novináře. "Chci odejít s noblesou, celou dobu výkonu své funkce jsem se snažil o určitou politickou kulturu, a proto teď nebudu bouchat dveřmi," dodává Pospíšil.

Pospíšilovo odvolání by nemělo ohroit budoucnost novely zákona o státním zastupitelství. Vládní protikorupční výbor se mu věnoval na úterním jednání.

"Návrh byl na výboru schválen. Doufám, že jeho příprava bude pokračovat dál," říká šéfka výboru vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Nástupce bude znám za týden

Premiér Petr Nečas uvedl, že nový ministr spravedlnosti by měl být znám do týdne. Post by měl znovu obsadit člen ODS.

Ihned se tak začalo spekulovat o tom, že novým ministrem by se mohl stát Pospíšilův náměstek Daniel Volák z ústecké ODS, která ve vládě po odchodu Petra Gandaloviče nemá zastoupení, nebo předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS).

"Byl-li jsem já odvolán, že nemám dostatek financí pro agendu vězeňství, kterou řídil právě pan Volák, tak by jeho jmenování byl paradox. Ale nechci ho podkopávat, nechci se chovat hystericky," řekl Aktuálně.cz Pospíšil. Obratem ale dodal, že nabídka kandidátů z řad ODS není velká.

 

Právě se děje

Další zprávy