Velké účty Parkanové mladší. Pomohly úspory, říká matka

Martina Machová Martina Machová
27. 6. 2012 6:30
Dcera místopředsedkyně sněmovny vlastní většinu rodinných nemovitostí
Vlasta Parkanová.
Vlasta Parkanová. | Foto: Ludvík Hradilek

Tábor - Nenápadný šedý dům na okraji Sezimova Ústí u jihočeského Tábora stíní vzrostlé smrky. Ulice, ve které stojí, uzavírá město a ve všední den dopoledne je tu pusto.

Jediné, co stavbu vytrhuje z maloměstské poklidnosti, je jméno její spoluvlastnice a to, co se kolem ní nyní děje. 

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová má být vydána z poslanecké imunity k trestnímu stíhání kvůli tři roky starému nákupu armádních letounů CASA. Policie tvrdí, že způsobila státu škodu ve výši 658 milionů korun.

Dům v Sezimově Ústí je jednou z několika nemovitostí, které Vlastě Parkanové patří, a to ještě jen z části. Jejím spoluvlastníkem je manžel Zdeněk. Pohled do katastru nemovitostí pak říká, že největším vlastníkem realit je v rodině dcera Parkanové Adéla. 

V letech 2005 až 2007 nakoupila nemovitosti za 7,14 milionu korun. A když z dokumentů a smluv sledujeme, kde na to vzala peníze, nelze z veřejných zdrojů doložit částku 1,33 milionu korun.

Byly to úspory

U nich se musíme spolehnout na tvrzení, že šlo o dlouholeté rodinné úspory. Po dvoudenním rozmýšlení ho nejprve sděluje sama Adéla Parkanová a krátce nato potvrzuje i dlouholetá politička, která v současnosti usedá v Parlamentu za TOP 09.

"Pětatřicet let s manželem pracujeme, já mám dvacet let příjmy ministryně nebo poslankyně. Jako rodiče jsme si žádný majetek nepořídili kromě domu po rodičích, kde žijeme 28 let. Protože nic víc nepotřebujeme a nechceme, svými penězi jsme pomohli jediné dceři," píše v SMS zprávě den předtím, než bude ve sněmovně imunitní výbor rozhodovat, zda má být navzdory imunitě vydána policii.

Již dříve popsala, že její hrubý příjem se v poslední době pohyboval kolem 140 tisíc korun, čistý pak 90 až 100 tisíc.

Byt, dům a chata

Dům dcery političky TOP09 Vlasty Parkanové
Dům dcery političky TOP09 Vlasty Parkanové | Foto: Martina Machová

Ale popořádku.

Adéla Parkanová vlastní byt v Praze, dům v Sezimově Ústí a pak ještě chatu po babičce, kterou dostala darem.

Ze smluv v katastru nemovitostí a dalších dokumentů vyplývá, že ze zmíněných 7,14 milionu korun, které za nemovitosti utratila, je 3,66 milionu pokryto hypotékou a dalších 2,15 milionu prodejem staršího pražského bytu, který získala v roce 1993 do vlastnictví za třísettisícový doplatek od bytového družstva.

Čtyřiatřicetiletou dceru Vlasty Parkanové nyní živí veřejné peníze. Pracuje jako poslanecká asistentka dvou matčiných sněmovních kolegů  z TOP 09 Martina Gregory a Zdeňka Bezecného.

V době, kdy Vlasta Parkanová působila na ministerstvu obrany, získala její dcera práci v tiskovém odboru Ředitelství silnic a dálnic. Byla tam tři měsíce, protože krátce poté, co na její angažmá upozornila média, místo opustila.

Matka a dcera jako sousedky 

Dům Vlasty Parkanové a jejího muže
Dům Vlasty Parkanové a jejího muže | Foto: Martina Machová

Podle informací z katastru nemovitostí Parkanovi pořídili první dům v Sezimově Ústí ještě před rokem 1989, v roce 2006 pak podle listin uložených na katastru nemovitostí prodali rodiče Zdeňka Parkana jemu a jeho ženě Vlastě své podíly s podmínkou, že zůstanou v domě na dožití.

Zdeněk a Vlasta Parkanovi za ně shodně zaplatili 413 tisíc korun, dohromady tedy 826 tisíc.

V listopadu 2007 pak rodina přikoupila za 4,56 milionu už zmíněný dům pro dceru Adélu. Stojí naproti domu jejích rodičů a Adéla je jeho jediným vlastníkem.

Adéla pak v roce 2007 udělala ještě jeden nákup - v září podepsala smlouvu na byt v novostavbě na Smíchově za 2,58 milionu korun. Podle listin uložených na katastru nemovitostí tentokrát platila plnou sumu naráz. Vysvětluje to tak, a dokumenty to i dokládají, že koncem roku 2007 prodávala družstevní byt ve Stodůlkách a podle katastru za něj dostala 2,15 milionu korun.

"Spoludlužnice s dcerou Adélou" 

Hypotéka na dceřin dům se také od roku 2007 opakovaně objevuje v majetkovém přiznání Vlasty Parkanové, která jako členka sněmovny musí každoročně své příjmy a dluhy ze zákona zveřejňovat.

V posledním přiznání mapujícím rok 2011 politička uvedla, že s dcerou dluží ještě 263 800 tisíc korun.

Když nový dům pořizovali, složili 900 tisíc korun jako zálohu, o zbývajících 3,66 milionu se postarala uvedená hypotéka u České spořitelny. Toto číslo také najdeme v majetkovém přiznání místopředsedkyně sněmovny z roku 2007.

Další zprávy o splácení půjčky jsou pak z majetkových přiznání tyto: 

V roce 2008 splaceno 800 tisíc korun, v roce 2009 420 tisíc. S koncem volebního období v květnu 2010, tedy rok po nákupu španělských letadel, pak dnešní místopředsedkyně sněmovny přiznala, že jí ze společné hypotéky zbývá doplatit 2,2 milionu.

Z toho plyne, že Vlasta Parkanová  naráz splatila částku 1,6 milionu korun během sedmi měsíců. Rychlost, s níž splácela, už před časem vysvětlila Aktuálně.cz tím, že vybrala stavební spoření a prodala cenné papíry.

 

Právě se děje

Další zprávy