Klausův tajemník Ladislav Jakl kandiduje na prezidenta

ČTK ČTK
13. 6. 2012 18:40
Ladislava Jakla nominuje euroskeptická Strana svobodných občanů

Praha - Z pátku na sobotu o půlnoci skončí prezidentské primárky, ve kterých členové Strany svobodných občanů hlasují o nominaci Ladislava Jakla na prezidenta.

Ladislav Jakl, tajemník současného prezidenta Václava Klause, je jediným kandidátem, takže má zřejmě kandidaturu za tuto stranu jistou. Předseda strany Petr Mach v tiskové zprávě uvedl, že Jakl má podporu stranického vedení.

Svobodní mají přes tisíc členů a registrovaných příznivců, kteří mohou hlasovat o tom, zda Jakla podpoří. Výsledky primárek svobodní oficiálně oznámí v neděli na republikovém sněmu.

Ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Jakl, který byl 15 let Klausovým poradcem, vystoupí na sněmu. "Jestliže Ladislav Jakl v primárkách uspěje, zahájíme sběr potřebných 50 tisíc podpisů, aby mohl být jedním z kandidátů v blížící se prezidentské volbě," uvedl šéf strany Mach.

Svobodní se profilují jako pravicová euroskeptická strana. Tvrdí, že pokud se nepodaří prosadit zásadní změny Evropské unie, měla by ji Česká republika opustit. "Chceme mít kandidáta, který skrze jmenování bankovní rady ČNB zajistí pokračování zdravé měnové politiky, nedopustí další přesouvání pravomocí a peněz na Evropskou unii a bude sněmovně vracet zákony omezující svobodu člověka," zdůvodnil Mach, proč vedení strany Jakla jako prezidentského kandidáta vybralo.

Jakl, pokud mu svobodní seženou potřebné podpisy občanů, se počátkem příštího roku v přímých prezidentských volbách utká s expremiéry Janem Fischerem a Milošem Zemanem, kteří jsou na prvních dvou místech volebních preferencí. K dalším kandidátům patří například šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

V prezidentských primárkách ODS vede senátor Přemysl Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy