Padla první hlava za dotace. Končí šéf Severozápadu

Martina Machová Radek Nohl Martina Machová, Radek Nohl, Jakub Novák
11. 6. 2012 10:30
O osudu předsedy Jiřího Šulce jednohlasně rozhodlo pondělní jednání rady ROP Severozápad
Jiří Šulc.
Jiří Šulc. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté odvolali Jiřího Šulce (ODS) z místa předsedy Regionální rady Regionálního operačního programu Severozápad, kterým zmítají aféry kolem rozdělování evropských dotací.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdily zdroje z jednání výboru regionální rady, které o Šulcovi hlasovaly. Proti někdejšímu prvnímu muži se postavila většina členů tohoto vrcholného orgánu. Sám Šulc se zdržel.

Krajští předsedové socialistů z Karlovarska a Ústecka možnost, že někdejší ústecký hejtman, dnes poslanec Jiří Šulc v pondělí ve své funkci skutečně skončí, připustili již před samotným jednáním.

"Je to pravděpodobné," uvedl předseda ČSSD v Karlovarském kraji Jakub Pánik. Připomněl, že karlovarská ČSSD je s Šulcovou prací v čele regionální rady nespokojena dlouhodobě.

Pro odvolání Šulce jsou připraveni hlasovat i ústečtí sociální demokraté. "Jestli to někdo navrhne, budu hlasovat pro," uvedl předseda ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera.

Oba vlivní straníci jsou přitom členy výboru, který má o Šulcovi rozhodovat. Socialisté pak v něm mají většinu.

Útok na Šulce zahájili ústečtí socialisté, pro které je odvolání Šulce velice citlivé téma. Již v pátek zaslali médiím vyjádření, že se Šulc snaží z fiaska s evropskými fondy vyváznout. ČSSD naštval Šulcův projev ve sněmovně, ve kterém se podle nich snažil zbavit zodpovědnosti na jejich úkor.

Socialisté reagovali prohlášením, že Petra Kušnirze, jenž je v současnosti v souvislosti s fondy souzen kvůli přijetí úplatku, navrhnul jako kandidáta na post ředitele úřadu právě Jiří Šulc.

"Šlo o osobu, se kterou měl údajně dobrou zkušenost. Petr Kušnierz byl do svého zatčení asistentem poslance Parlamentu ČR Jiřího Šulce a již dříve spolupracovali na mosteckém magistrátu," napsali ústečtí socialisté.

"Zvolení Jiřího Šulce do čela Regionální rady bylo podmínkou pro uzavření povolební spolupráce mezi ČSSD a ODS po krajských volbách v roce 2008. Podmínky spolupráce vyjednávali Petr Benda za ČSSD a Jiří Šulce za ODS," vysvětlovali, proč Šulc jako jediný občanský demokrat seděl v klíčovém postu.

Podle šéfa ODS v Ústeckém kraji  a Šulcova kolegy z poslaneckých lavic Jana Kubaty se pravděpodobně nic na spolupráci ODS a ČSSD na ústeckém hejtmanství nic nezmění. Alespoň v tuto chvíli. "Neznám důvody odvolání a ani mu moc nerozumím. Jde spíš o hysterii sociálnědemokratických hejtmanů po kauze Rath a snahu strhnout pozornost jiným směrem," míní.

Jak se ústecká ODS k odvolání svého člena postaví podle Kubaty bude jasné, až si o všem promluví právě s odvolaným Jiřím Šulcem. "Nevím, do jaké míry to bylo dohodnuté," dodal. Jiří Šulc, i když hlasoval proti svému odvolání, přišel totiž na jednání výboru regionální rady s vlastní rezignací. 

Týden na rozmyšlenou, jak se jeho odvolání promítne do vedení ústeckého hejtmanství, avízoval následně sám Šulc. Podle něj může dohoda o spolupráci mezi ODS a ČSSD skutečně padnout.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dotace - jak si s nimi poradit?

 

Právě se děje

Další zprávy