Ministr Chalupa šetří, odejdou stovky úředníků

Pavel Baroch
21. 5. 2012 9:40
Rozpočet ministerstva životního prostředí klesne ze 4 miliard skoro na polovinu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zatímco ještě před dvěma lety byl provozní rozpočet ministerstva životního prostředí víc než 4 miliardy korun, letos už je jen něco přes 3 miliardy a do budoucna má klesnout až k 2,5 miliardy.

Podle ministra Tomáše Chalupy jsou vynucené úspory už tak velké, že škrty musí zasáhnout do struktury celého resortu, který omezí i svou agendu.

Ministerstvo a další podřízené organizace například musí opustit stovky zaměstnanců. Jen z Agentury ochrany přírody a krajiny odejde do roku 2014 bezmála 200 lidí, o dvacet až třicet procent personálně zeštíhlí národní parky Šumava a Krkonoše, přímo z ministerstva loni odešlo pět procent zaměstnanců, dalších více než dvacet procent opustí úřad letos a příští rok.

Ministerstvo zároveň zavedlo centrální pojišťování majetku, nákupu aut, mobilních služeb, kancelářských potřeb, zavádí elektronické tržiště, prodává nadbytečný majetek.

"Je evidentní, že peněz na provoz bude rok od roku méně. Tomu chceme čelit elektronizací a praktickými kroky v administrativě," uvedl Chalupa.

Fotovoltaická elektrárna na střeše hlavní budovy ministerstva životního prostředí.
Fotovoltaická elektrárna na střeše hlavní budovy ministerstva životního prostředí. | Foto: Tomáš Adamec

Úspory za mobily i elektřinu

Díky novému systému resort například ušetřil více než tři miliony korun za elektřinu nebo zhruba tři miliony za nákup kancelářských potřeb. Nová smlouva na telekomunikační služby přinese za čtyři roky úsporu více než 40 milionů.

Některé resortní organizace opustí svá dosavadní sídla, aby se ušetřilo na nájemném. Například asi sto zaměstnanců informační agentury CENIA se od června stěhuje z pronajatých prostor do hlavní budovy ministerstva, čímž se jednorázově ušetří asi osm milionů.

Chalupa chce řešit i umístění Státního fondu životního prostředí, protože podle jeho názoru platí za současný nájem moc peněz, protože sídlí v budově s nejvyšším standardem. "Není možné, aby státem řízená organizace sídlila v takto drahém nájmu," řekl.

O třetinu méně agend

Úspory znamenají, že se omezí rozsah agend, které ministerstvo vykonává, a to zhruba o třetinu. Ministerstvo ovšem tvrdí, že se škrty nedotknou zásadních úkolů resortu. 

Foto: Pavel Baroch

Chalupa například plánuje, že se správy chráněných krajinných oblastí například už vůbec nebudou vyjadřovat ke stavbám ve čtvrtých, nejméně cenných zónách chráněných území.

Nejistá je budoucnost Výzkumného ústavu vodohospodářského a Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích. Chalupa chce prověřit, jestli se uživí z grantů.

O peníze přijde i Český hydrometeorologický ústav, od roku 2014 přijde o třetinu. Mezi drobné úspory patří i to, že ministerstvo už nekupuje pro své zaměstnance noviny. Jeden výtisk je jen v knihovně, kde si ho mohou zájemci zapůjčit.

 

Právě se děje

Další zprávy