Schwarzenberg: Až odejde Klaus, schválíme nový pakt EU

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
10. 5. 2012 19:30
Ministr zahraničí s podpisem eurosmlouvy svázal své setrvání ve vládě, zatím zůstává
Karel Schwarzenberg.
Karel Schwarzenberg. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Příští rok, jinými slovy až Pražskému hradu nebude vládnout prezident Václav Klaus, podepíše prý Česko unijní pakt o fiskální odpovědnosti.

"Myslím, že za rok bude pakt přijat. Konkrétní termín není, můžu ale jako Kozina říct: do roka a do dne," řekl Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro deníky Insider a Aktuálně.cz.

Ministr zahraničí v uvedené lhůtě zjevně naráží na konec funkčního období prezidenta Klause, který už avizoval, že pakt nepodepíše. Jeho podpis je přitom nutný k ratifikaci této smlouvy. Klaus Hrad opustí v březnu 2013, tedy za necelý rok.

"Podle právního názoru pana premiéra by pro přistoupení k eurosmlouvě potřeboval pověření prezidenta," řekl pak Schwarzenberg k důvodům, proč Nečas pakt odmítá.

Odejít nehodlá do prezidentských voleb

Schwarzenberg s podpisem eurosmlouvy v minulých měsících svázal své setrvání ve vládě. Od lednového summitu EU, kde premiér řekl společně s Británií NE evropské většině, už ale uplynulo čtvrt roku.

A přestože vláda svou pozici nepřehodnotila, Schwarzenberg na ministerstvu zahraničí zůstává. A podle svých slov z vlády neodejde minimálně do nadcházejících prezidentských voleb, kterých se hodlá zúčastnit coby kandidát na hlavu státu.

Schwarzenberg ale zároveň říká, že ohledně paktu se nejedná o dohodu mezi ním a premiérem.

"Dohoda neexistuje. Ale několikrát jsem panu premiérovi říkal, že trvám na tom, že to musíme podepsat," dodal Schwarzenberg.

Obdobnou zákulisní dohodu nepřipouští ani ODS.

"O žádné dohodě nic nevím. Zatím ani nevíme, kolik bude mít eurozóna do roka a do dne členů," kontruje v narážce na nejistou budoucnost eurozóny ve své odpovědi ministr obrany a bývalý vicepremiér pro Evropu Alexandr Vondra (ODS).

Eurotajemník: Čas nás netlačí

O fiskálním paktu se znovu mluví i na půdě EU. Nově zvolený francouzský prezident Francois Hollande, který v čele Francie nahradí jednoho z klíčových autorů smlouvy Nicolase Sarkozyho, totiž chce znění paktu znovu projednat. Německá kancléřka Angela Merkelová už ale do Paříže po volbách vzkázala, že podepsaný dokument považuje za uzavřený.

U ledu je nyní otázka přijetí unijního paktu o fiskální odpovědnosti v Česku.

Na Úřadu vlády se podle vládního tajemníka pro EU Vojtěcha Bellinga zatím štosují různé analýzy, které se zabývají jednotlivými články smlouvy. Hraje se především o způsob ratifikace - zda musí pakt projít referendem či ústavní většinou v parlamentu, nebo zda stačí prostá většina zákonodárců.

První variantu zastává Nečas, Schwarzenberg prosazuje tu druhou.

"Čas nás zatím netlačí. Nyní sledujeme, jak se smlouvou nakládají země EU, které ji podepsaly, a kdy vstoupí v platnost. Na domácí straně také není politická shoda na způsobu ratifikace smlouvy a způsobu rozhodování o datu jejího vstoupení v účinnost, tedy přijetí eura," uvedl vládní eurotajemník blízký Nečasovi Vojtěch Belling.

Eurosmlouvu zatím schválilo jen Portugalsko. Pakt vstoupí v platnost, až jej ratifikuje alespoň dvanáctka zemí EU.

 

Právě se děje

Další zprávy