TOP 09: Senioři málo peněz zvládnou, vyrůstali za války

Domácí ČTK Domácí, ČTK
4. 5. 2012 21:34
Poslankyně TOP 09 vzbudila rozruch výrokem, jímž obhajovala pomalejší růst důchodů
Se seniory pracuji a dobře znám jejich potřeby, brání se Pecková.
Se seniory pracuji a dobře znám jejich potřeby, brání se Pecková. | Foto: Thinkstock

Praha - Poslanci v pátek podpořili v úvodním kole navzdory odporu opozice vládní návrh na snížení valorizace důchodů v následujících třech letech.

O největší rozruch se postarala zpravodajka zákona, poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková, která obhajovala vládní návrh s poukazem na to, že se dotkne lidí, kteří vyrůstali za války, takže poloprázdnou peněženku zvládnou.

"Ať se nám to líbí, nebo ne, úsporná opatření pocítí v tomto případě ve svých peněženkách senioři, ale oni se tomu přizpůsobí. Já to vím, protože s nimi pracuji celý život. Mnozí se narodili za války a svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil," řekla doslova.

Nešlo však o jedinou perlu jejího vystoupení. Další následovala, když vyzývala k naplnění duše seniorů: "Tato vláda bohužel v tuto chvíli za daných podmínek neumí dostatečně naplnit peněženky seniorů. Ale co bychom měli umět všichni - naplnit jejich duši."

Křeček: Dostali jsme se na dno žumpy

Na její kontroverzní výrok vzápětí reagovala opozice. "To, co jsme tady slyšeli od paní zpravodajky, (...) to je naprosté dno. Naprosté dno té žumpy, do které jsme se dostali. Pokud se tady paní zpravodajka odvolávala na obsah duše, nechtěl bych znát obsah její duše, pokud něco takového může říct," uvedl na adresu Peckové poslanec ČSSD Stanislav Křeček.

Poslankyně ČSSD Hana Orgoníková: Malé důchody místo schválení eutanazie?
Poslankyně ČSSD Hana Orgoníková: Malé důchody místo schválení eutanazie? | Foto: orgonikova.org

Odvolávat se v dnešní době na to, že někteří lidé pamatují válku, "takže se musí smířit s válečnými poměry", je podle něj nesmysl.

Debata se v pátek celkově nesla ve velmi vypjatém duchu. Hana Orgoníková (ČSSD) například prohlásila, že ministr  Drábek novelou zákona o důchodovém pojištění zřejmě nahrazuje záměr vlády navrhnout zákon o eutanázii.

"Ano, k tomu to může vést - stresy z nejistoty, z nedostatku peněz a bezmoci mohou vést až k úmrtím důchodců. Nač pak eutanázie? Tento zákon ji plně nahradí a ušetříme," dodala.

Pecková se brání: Znám potřeby seniorů

V pátek večer se pak na webu TOP 09 objevilo vyjádření Peckové. V něm se ohrazuje "proti záměrnému vytrhování věcí z kontextu zpravodajské zprávy, která upozorňovala na to, že naši senioři nejsou nejvíce ohroženi úspornými opatřeními této vlády, ale postojem společnosti". Ta podle ní nedostatečně pružně reaguje na demografický vývoj.

"Opozicí opakovaně zneužitý výraz, že se senioři 'přizpůsobí' situaci, pramení nikoli z mé arogance, ale naopak z respektu, který jsem během své mnohaleté praxe lékařky k seniorům získala," tvrdí.

Ve vyjádření dále uvedla, že se seniory pracuje, naslouchá jim a zná dobře jejich potřeby. "A právě proto má zpráva upozornila na komplexní společensko-sociální problémy, které často výrazně převyšují ty hmotné. Jakkoli sama osobně negativně vnímám finanční situaci nejen seniorů, vláda rozpočtové odpovědnosti musí tyto i pro ni nepříjemné kroky prosazovat," uzavírá.

Gabriela Pecková (55) je lékařka. Dle svého životopisu pochází z konzervartivní, katolické, intelektuální rodiny s antikomunistickými postoji. Vystudovala Fakultu dětského lékařství UK v Praze Motole, v roce 1994 si otevřela soukromou ambulanci licencovanou pro obory vnitřní lékařství a revmatologie, kde pracuje dodnes.

 

Právě se děje

Další zprávy