Švejnar ztratil šanci na podporu ČSSD, tvrdí Dienstbier

Martina Machová Martina Machová
3. 5. 2012 20:10
ČSSD se hroutí plán stranických primárek, Švejnar podle části vedení lavíruje
Jiří Dienstbier v Ústí nad Labem.
Jiří Dienstbier v Ústí nad Labem. | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Jan Švejnar, který patřil mezi finalisty souboje o kandidáta sociální demokracie na prezidenta, ztratil podle místopředsedy ČSSD a svého soupeře o nominaci největší levicové strany Jiřího Dienstbiera šanci stát se kandidátem českých socialistů na Hrad.

Dienstbier to řekl novinářům krátce předtím, než v Ústí nad Labem začala debata, na níž se měl Švejnar spolu s předním politikem poprvé utkat o přízeň místních straníků i běžných voličů.

Švejnar přitom v předvečer setkání vedení strany oznámil, že nemá v plánu se o prezidentství ucházet jako stranický kandidát, nýbrž jako nezávislý. Během čtvrtečního dopoledne pak přidal vyjádření, že jestli bude vůbec kandidovat na prezidenta, oznámí, až bude přijat prováděcí zákon, který dá volbě jasná pravidla.

Na plakátech ke svým diskusním arénám přitom socialisté lákají na prezidentské kandidáty.

"Zklamalo mne, že se neumí rozhodnout," dodal Dienstbier.

Jan Švejnar se k výrokům svého konkurenta následně vyjádřil  během svého vystoupení. "Nebudu říkat, že se štítím svých kolegů," narážel na odpolední Dienstbierovo vyjádření na jeho facebookovém profilu, ve kterém Švejnarovu váhavost směrem k ČSSD interpretoval jako "štítím se vás, nechci se o vás umazat, ale dovolím vám, abyste mě podpořili".

Jan Švejnar během svého projevu.
Jan Švejnar během svého projevu. | Foto: Ludvík Hradilek

"Není důvod jít k osobním útokům," pokračoval Švejnar. Před samotnou akcí pak Švejnar opakoval, že vždy uvažoval o prezidentské kandidatuře pouze jako nezávislý, a tak to zdůrazňoval i během jednání se špičkami ČSSD. 

Rodící se skandál se snažil zachraňovat předseda socialistů Bohuslav Sobotka. "Pan Švejnar neřekl nic jiného, než co říkal celou dobu, pro mne osobně to nebylo žádné překvapení," přesvědčoval přítomné novináře.

"Od počátku podle něj bylo zřejmé, že bude kandidovat jako nestranický kandidát a podpora ČSSD by byla podpora nestranického kandidáta," dodal.

Podle Sobotky pak sociální demokracie jen dala možnost kandidátům na prezidenta, aby oslovili občany a jejich členy, a je jejich věcí, jestli se jejich diskusí zúčastní, nebo nikoli.

 

Právě se děje

Další zprávy