Sobotka, či Tošenovský? ODS začala vybírat muže na Hrad

Martina Machová Martina Machová
2. 5. 2012 18:02
Primárky největší vládní strany odstartovaly v Pardubicích
Sobotka, nebo Tošenovský? Pardubičtí straníci vybírají kandidáta na prezidenta.
Sobotka, nebo Tošenovský? Pardubičtí straníci vybírají kandidáta na prezidenta. | Foto: Jan Langer

Pardubice - Milionová show ODS, ve které chce najít vhodného kandidáta na prezidenta, začala prvním kolem v Pardubicích.

Kolem sto třiceti občanských demokratů z Pardubického kraje od sedmnácté hodiny odpolední jednalo v sále ABC Klubu. Jde přibližně o 13 procent všech oprávněných voličů na Pardubicku. Těch je celkově 913. Výsledek hlasování budeme znát v neděli.

O přízeň místních straníků se zde utkají místopředseda Senátu Přemysl Sobotka s europoslancem Evženem Tošenovským.

Oba k vítězství v historicky prvních stranických primárkách musí objet celkově patnáct volebních setkání v devíti volebních okrscích. Straníci, kteří se nemohou účastnit přímo volebního shromáždění, mohou dodatečně hodit svůj hlas do volebních uren v následujících dvou dnech na stranických sekretariátech.

Díky losu zahájil stranické primárky svým projevem Přemysl Sobotka. Svou řeč koncipoval jako představení svých životních zkušeností s důrazem na pojem demokracie a odpor proti totalitě.

Podle něj by totiž neměl být nový český prezident zatížen členstvím v komunistické straně. „Neměl by být zvolen ani podle hesla nic nedělal, nic nezkazil," postil se nepřímo do konkurenta mimo ODS Jana Fischera.

Evžen Tošenovský se pak věnoval obhajobě svého odmítnutí kandidatury na předsedu ODS v době, kdy se dny Václava Klause v čele ODS chýlily ke konci. I on se pak věnoval tradici české demokracie a odkazu T. G. Masaryka.

Prohlédněte si fotky ze zahájení prezidentských primárek

Po projevech následovala přibližně hodinu a tři čtvrtě dlouhá diskuse se straníky. V případě Evžena Tošenovského se jej ptali na jeho práci v europarlamentu. Podle mnohých se odchodem z Česka stal názorově nečitelným. Tošenovský tak musel opakovaně odpovídat na otázky, čím se v Bruselu zabývá a zda jej jeho současná funkce nezměnila na "eurofila".

"Na Evropský parlament jsem měl lepší názor, když jsem tam vstupoval," hájil svůj odstup od euroinstitucí Tošenovský. Podle něj ale znalost evropských struktur se všemi jejich stinnými zákoutími může být pro novou hlavu státu výhodou. Oba kandidáti se pak shodli, že odmítají regulace od "nikým nevolených úředníků Bruselu". 

Primárky za cenu senátora

Deník Insider ve svém středečním vydání napsal, že celá akce vyjde ODS na jeden milion korun, což se přibližně rovná nákladům na kampaň pro jednoho senátora. Loni totiž ODS podle své výroční zprávy zaplatila za doplňující volby na Kladensku 1,076 milionu korun.

"Přibližně půl milionu korun je na pronájmy prostor, ve kterých se volební shromáždění konají," uvedl mluvčí občanských demokratů Tomáš Bartovský.

Zbytek podle něj jde na režii jednotlivých setkání, tedy zázemí, tisk materiálů a výzdobu sálů, kde se setkání s kandidáty budou konat, ale i drobné pohoštění pro straníky. Samotné pardubické setkání pak stálo kolem 25 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy