Premiér nabídl ministra školství svému poradci Fialovi

Domácí Domácí
29. 4. 2012 14:26
Post šéfa úřadu je po odchodu "véčkaře" Josefa Dobeše již několik týdnů volný
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mezi kandidáty na uvolněné místo ministra školství se objevilo nové jméno. Podle České televize je favoritem na tento post bývalý rektor Masarykovy univerzity a hlavní poradce premiéra Petra Nečase pro oblast vědy Petr Fiala.

Fiala se údajně k nabídce, kterou dostal přímo od šéfa kabinetu, dosud nevyjádřil. Informaci následně nepopřela místopředsedkyně ODS a šéfka sněmovny Miroslava Němcová. "Nemám žádnou informaci, jak ta jednání probíhají, ale určitě by to byl dobrý tip. Myslím si, že pan profesor Fiala má dobrý kredit v odborných kruzích," uvedla Němcová.

Předseda koaliční TOP09 Karel Schwarzenberg v ČT uvedl, že se by se mu Fiala v čele rezortu zamlouval, a kdyby bylo potřeba, tak se přidá mezi ty, kteří jsou ochotni jej k přijetí funkce přemlouvat.

V minulosti se jako o náhradníkovi "véčkového" Josefa Dobeše uvažovalo o manželce Víta Bárty Kateřině Klasnové. Ta to ale odmítla a bouřlivý vývoj uvnitř VV ji později vyautoval ze souboje o funkci zcela.

O funkci se ovšem odmítla ucházet i příznivkyně Karolíny Peake Dana Navrátilová. Prozatím se nepotvrdilo ani jméno, na které upozornil Josef Dobeš, tedy, že by jeho nástupcem měl být jeho náměstek Jiří Nantl.

 

Právě se děje

Další zprávy