Koudelka ústavním soudcem nebude. Senát ho odmítl

ČTK ČTK
25. 4. 2012 16:15
Kritici mu vytýkali jeho angažmá u bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké

Praha - Bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka se ústavním soudcem nestane. Senátoři jeho nominaci v tajných volbách odmítli.

Koudelka podle informací ČTK dostal jen 29 hlasů. Kritici mu vytýkali jeho angažmá u bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, jejímž byl náměstkem, nebo obhajobu sporných zákonů, proti nimž se Ústavní soud postavil.

Šlo například o volební zákon z dob opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD.

Koudelka byl terčem kritiky v nebývale otevřené hodinové debatě před vlastní volbou, a to zejména z řad svých stranických kolegů. Například šéfka senátní ústavní komise Jiřina Rippelová (ČSSD) poukázala na Koudelkovu kritiku rozhodnutí Ústavního soudu nebo obhajobu výkladu Ústavy ve prospěch prezidenta.

"Nemohu hlasovat pro jednoho z čelných představitelů Nejvyššího státního zastupitelství z temných dob ustanovování takzvané justiční mafie," prohlásila Rippelová. Schválením Koudelkovy nominace by podle ní sociální demokracie "spadla do připravené pasti", neboť by potvrdila scénář, že údajně odmítá kvalitní kandidáty a podporuje jen "své lidi".

Dvaačtyřicetiletý Koudelka byl místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru. Nyní je náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Prezident Václav Klaus ho nominoval poté, co v únoru neprosadil v Senátu kandidaturu předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka. Koudelka měl nahradit Elišku Wagnerovou, které v březnu skončil mandát.

 

Právě se děje

Další zprávy