Median: Komunisté by ve volbách předstihli TOP 09

ČTK ČTK
25. 4. 2012 6:10
Podle výzkumu by volby jasně vyhrála s 31 procenty hlasů ČSSD
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by podle průzkumu agentury Median, který se uskutečnil ještě před nynější vládní krizí, vyhrála ČSSD se ziskem 31 procent hlasů. Občanské demokraty by volilo 19,5 procenta lidí, komunisté by získali 13 procent hlasů.

Agentura Median provedla průzkum od 17. března do 16. dubna, zúčastnilo se jej 1021 lidí.

Druhou nejsilnější vládní stranu TOP 09 by nyní volilo 11 procent lidí, do sněmovny by se dostala ještě KDU-ČSL se šestiprocentním ziskem. Naopak Věci veřejné by se třemi procenty hlasů místo ve sněmovně neobhájily.

"Kriticky nízká důvěra ve vládu a parlament a vysoká nespokojenost s politickou situací se projevuje obecně sílícím volebním potenciálem menších stran stojících mimo sněmovnu (SPO-Zemanovci, NS-Lev 21, SSO, Suverenita, Strana zelených)," uvedla agentura. Volební zisk těchto malých stran by se nyní pohyboval mezi 1,5 a 4,5 procenta hlasů.

K volbám by nyní určitě přišlo 28 procent lidí, "spíše ano" odpovědělo 35 procent dotázaných. Volební účast by byla tedy zhruba stejná jako v roce 2010, kdy se k urnám dostavilo 62,6 procenta voličů.

Podobný průzkum zveřejnilo minulý týden také Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Ten se uskutečnil od 2. do 9. dubna a přisoudil ČSSD 37 procent hlasů, na druhém místě by byli podle něj komunisté s 20 procenty a třetí ODS se 17,5 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy