Den D je v pátek. Vláda chce důvěru, nemá nic jisté

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 4. 2012 14:45
Prvním bodem dubnového jednání poslanců bude až páteční hlasování o důvěře vládě
Den D pro vládu: pátek.
Den D pro vládu: pátek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koaliční poslanci se dohodli, že oddálí jednání sněmovny až do doby, než bude jasné, zda má vláda podporu v dolní parlamentní komoře a jak velkou.

Úterní jednání tak ihned začalo premiérovým hlasováním ODS, TOP 09 a "platformy Karolíny Peake", kteří se shodli na přerušení schůze do středy 2. května.

Pro zvedlo ruku 100 poslanců, sněmovna ale nebyla kompletní. Chyběl například ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

V praxi tak vůbec prvním bodem, který poslanci v dubnu projednají, bude vyslovení nebo nevyslovení důvěry vládě tento pátek na mimořádné sněmovní schůzi.

Nejdřív důvěra, pak zákony

"Nemá smysl projednávat například zákony vrácené Senátem, když není jasné, zda má vláda podporu," vysvětluje postoj koaličních poslanců předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Obdobně jsou na tom i další zákony, včetně druhých čtení. Pokud by ale vláda padla, koalice by se s opozicí dohodla na rozpuštění sněmovny a tento krok by vedl k předčasným volbám. Pak by ovšem všechny dosud nedokončené zákony automaticky spadly pod stůl, protože podle Ústavy ČR o nich nemůže nová sněmovna jednat.

V tuto chvíli je situace stále stejná: platformu Karolíny Peake tvoří 8 poslanců, kteří vyjádřili ochotu vstoupit do nového klubu (na vytvoření klubu to ovšem nestačí, minimum je 10 poslanců, pokud ovšem sněmovna nerozhodne o výjimce).

Gazdík: Uvidíme, jak velká ta podpora bude

Premiér Petr Nečas nicméně už v pondělí slevil ze své podmínky, že vládu musí podporovat nový "poslanecký klub". ODS teď stačí, aby měla Karolína Peake podpisy alespoň 10 poslanců ochotných vládu podporovat.

Kromě toho jsou tři poslanci podle všeho ochotni podporovat vládu, ačkoliv zůstanou v klubu Věcí veřejných. Milan Šťovíček a Miroslav Petráň přislíbili podporu nové koalice již v pondělí, podle posledních zpráv se k nim přidá Otto Chaloupka. 

Kromě nich ale může nová koalice počítat velmi pravděpodobně s podporou Michala Doktora, který odešel z ODS, dál se ale považuje za "koaličního poslance".

Teprve v pátek si ale vláda skutečně otestuje, zda ji podporuje 102 nebo 103 poslanců.

"Pak se sejdou orgány ODS a TOP 09 a posoudí, zda je podpora vládě dostatečná," prohlásil už v úterý dopoledne za TOP 09 Petr Gazdík.

 

Právě se děje

Další zprávy