Tošenovský: V prezidentské kampani nebudu hanit EU

Tereza Šídlová
26. 4. 2012 14:45
Dříve výrazná postava ODS, dnes europoslanec. Vrací se "domů", aby bojoval o Hrad
Evžen Tošenovský.
Evžen Tošenovský. | Foto: Repro ČT

Praha - Jen pár dní poté, co si překvapivě kandidaturu na Hrad rozmyslela předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, svoje odhodlání ucházet se - zatím uvnitř ODS - o prezidentské křeslo oznámil bývalý moravskoslezský hejtman a současný europoslanec Evžen Tošenovský.

Dříve se o něm mluvilo jako o možném předsedovi ODS, z kandidatury na šéfa strany ale v roce 2008 vycouval. O rok později pak ve volbách do Evropského parlamentu získal vysoký počet preferenčních hlasů.

Od té doby však o něm na domácí politické scéně příliš slyšet nebylo. V EU se věnuje například jaderné energetice.

Ke kandidatuře na prezidenta ho prý přiměla podpora jeho okolí.

„Na začátku to možná člověk nebere moc vážně, ale když to slyší i od lidí, kterých si váží, tak nad tím začne víc uvažovat. Přemýšlel jsem o tom a možná k tomu přispěl i současný vyhrocený stav na politické scéně," říká Tošenovský.

V nejvyšších patrech ODS má své přirozené spojence, místopředseda strany a zároveň její volební manažer Pavel Drobil byl v minulosti Tošenovského náměstkem na moravskoslezském hejtmanství.

Svého dobře zajištěného europoslaneckého křesla se Tošenovský zatím v průběhu primárek v ODS vzdát neplánuje. Pokud však u spolustraníků uspěje, zváží prý i kampaň na „plný úvazek" a odchod z evropské instituce.

Na kampaň si podle svých slov přispěje sám. Plat europoslance činí necelých dvě stě tisíc korun měsíčně, a to bez různých příplatků. Europoslanec byl v minulosti také místopředsedou dozorčí rady společnosti OKD miliardáře Zdeňka Bakaly. 

Bez prezidentského snu

Aktuálně.cz: O vaší kandidatuře se mluvilo od loňského roku, kdy jste se rozhodl a proč?

K tomu rozhodnutí došlo několik dní před nominací minulý pátek. Člověk se neustále blíží nějakému rozhodnutí, asi před týdnem nebo deseti dny jsem si řek, že do toho jdu.

A.cz: Jaký byl ten hlavní důvod, proč jste se rozhodl se prezidentských primárek zúčastnit?

Buď někdo říká: Já chci, protože jsem toužil být prezidentem od dětských let, což není můj případ, protože prezidentský úřad je pro mě velmi výsostný. Ten druhý způsob je, že vás lidi s tímto nápadem začnou oslovovat. Říkají: Přemýšlej o tom. Na začátku to možná člověk nebere moc vážně, ale když to slyší i od lidí, kterých si váží, tak nad tím začne víc uvažovat. Já jsem byl ten druhý případ. Přemýšlel jsem o tom a možná k tomu přispěl i současný vyhrocený stav na politické scéně.

A.cz: Mluvil jste o vaší kandidatuře s premiérem Petrem Nečasem? Můžete se spolehnout na podporu místopředsedy a volebního manažera ODS Pavla Drobila, který byl v době, kdy jste byl hejtmanem, vaším náměstkem?

S Pavlem Drobilem jsem se o tom bavil jako se všemi ostatními lidmi tady z místní moravskoslezské ODS, protože ho znám. To ale nebylo zásadní. S panem premiérem jsem o tom mluvil několik týdnů před nominací, a ten jasně říkal, že do toho nebude vstupovat s tím, že by někoho z kandidátů podpořil méně, nebo více, což je myslím správný postoj.

Pro moje rozhodnutí byli rozhodující jiní lidé, se kterými se dlouhodobě bavím a nejsou možná ani veřejně tak známí, ale pro mě jsou to lidé, které velmi uznávám, například z vysokých škol.

A.cz: Svou kandidaturu jste oznámil pár dní před tím, než Miroslava Němcová stáhla tu svoji. Měl tento krok vliv na vaše rozhodnutí, nebo byla mezi těmito dvěma kroky nějaká souvislost?

Krok Miroslavy Němcové neměl vůbec žádný vliv na moje rozhodnutí, rozhodl jsme se dřív, než ona oznámila to své. To osobní rozhodnutí je zásadní a chápu, že to byly osobní důvody, které u ní rozhodly.

Negovat EU nebudu

A.cz: Jste europoslancem, budete uvnitř ODS, nebo případně i v samotné přímé volbě prosazovat téma EU, konkrétně vyhranění se vůči Evropské unii, tak jak to známe od představitelů ODS?

Každopádně pro mě nebude téma EU nebo vztah k EU tím základním. Určitě se v nějaké debatě objeví, ale spíš z pohledu mých znalostí a zkušeností. Ani v přímé volbě to nebude pro mě téma. Já jsem nikdy nepatřil k těm, kteří vztah k EU negovali, ani v ODS to tak není. Těch témat bude tolik, že spíš mám problém, abych jich neotevřel příliš mnoho.

Evropský parlament ve Štrasburku.
Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Reuters

A.cz: Na jakých tématech tedy chcete kampaň postavit?

O tom bych nerad hovořil, a to ne z toho důvodu, že bych měl obavy, že mi někdo vezme licenci. Podle mě by měly vygenerovat postoje kandidáta pro tu následnou prezidentskou kampaň právě primárky. Témat je obrovské množství, přes ekonomiku, technická témata typu energetika až k lidským a sociálním vztahům. Je to pro mě také zkouška, co se mi argumentačně povede, nebo nepovede.

A.cz: Zatím se europoslaneckého křesla vzdávat nebudete. Proč chcete vyměnit v mnoha ohledech pohodlné křeslo europoslance za post prezidenta?

To, že prezidentský post znamená vstup do strašně náročného života, to velmi dobře vím. Ale neměřil jsem to podle toho, jestli je pohodlnější život v Evropském parlamentu. Člověk tam není ostřelován každou minutu, jako když je prezident či ministr. Ale politika je taková, má ten rozměr, že se společně s ní rozhoduje o klidnějším, nebo divočejším životě. Když jsem se rozhodoval, že budu primátor a odcházel jsem ze soukromé firmy a měl jsem vyšší plat než coby primátor, bylo to také rozhodování. To asi není souměřitelné s prezidentským postem, ale také to bylo rozhodování o klidnějším či divočejším životě.

A.cz: Hodláte do kampaně investovat vlastní prostředky? Pokud uspějete v primárkách, jak budete financovat svou kampaň?

Kampaň budu financovat částečně z vlastních prostředků a částečně ze sponzorských darů. Dary i výdaje budou veřejně kontrolovatelné. Teď to neřeším, financování začnu řešit podle toho, jak dopadnou primárky. 

 

Právě se děje

Další zprávy