Auta, domy a dluhy našich poslanců. Pád vlády = problém

Martina Machová Martina Machová
23. 4. 2012 7:12
Aktuálně.cz se podívalo, co by pro některé zákonodárce znamenal konec ve vrcholné politice
Ještě nekončit, prosím.
Ještě nekončit, prosím. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud Karolína Peake v několika následujících hodinách nepřinese podpisy deseti poslanců, kteří v novém sněmovním klubu pomohou udržet Nečasovu vládu, padne nejen kabinet, ale přijdou také vážné osobní starosti pro skupinu zákonodárců.

Na hraně pádu vlády a konce sněmovny deník Aktuálně.cz zjistil, že řada poslanců nestihla za dva roky ve vrcholné politice umořit dluhy, přičemž většinu z nich nabrala s vidinou čtyřletého poslaneckého platu. Ten v základní verzi představuje více než dvojnásobek toho, co lidé v republice v průměru berou.

Potíže, o nichž je řeč, přitom čekají především na ty, kteří nyní o pádu či nepádu vlády rozhodují - na poslance Věcí veřejných, kteří zhusta ve sněmovně získali vyšší příjmy, než jim do té doby skýtalo jejich "civilní" povolání.

Čtyři pod lupou
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Čtyři pod lupou

David Kádner
Někdejší zaměstnanec ABL měl jako velitel ostrahy 19 tisíc, nynější příjem místopředsedy bezpečnostního výboru činí 68,8 tisíce korun. Investoval do svého vozového parku - koupil si na leasing auto za 669,3 tisíce korun. Vedle toho ve svém poslaneckém majetkovém přiznání uvedl spotřební úvěr 146 tisíc korun. Neví, kolik mu zbývá doplatit, ale věří si. Kádner vedle platu vyčerpal loni náhrady ve výši 1,277 milionu.

Lenka Andrýsová
Do sněmovny vstupovala jako studentka s platem 19 tisíc, nyní jako místopředsedkyně zahraničního výboru má plat 68,8 tisíce korun. Její další režie - využívá náhrady za benzin, stravné nebo asistenty - přijde na 1,268 milionu korun. Z náhrad vyčerpá téměř vše, kromě položky na pražský byt, na který má jako poslankyně z Olomoucka nárok. Stejně jako další kolegové z  Věcí veřejných si po vstupu do sněmovny pořídila vůz na leasing. Stál ji 674 tisíc korun.

Josef Dobeš
Před příchodem do sněmovny uváděl, že má měsíční příjem 100 tisíc, jako ministr měl plat podobný, mohl k němu ale čerpat benefity vyplývající z funkce. K tomu vybral v roce 2011 další milion na „poslanecký provoz". Nyní jako poslanec pobírá základní plat 53,9 tisíce. S manželkou splácejí hypotéku na statek, který si pořídili ještě před jeho vstupem do sněmovny. Původně si půjčovali v roce 2008 3,5 milionu korun, v roce 2010 jako poslanec Dobeš uváděl částku 3,2 milionu korun. K tomu si pak půjčil od banky na auto další půlmilion.

Michal Babák
Podle majetkového přiznání za rok 2010 dlužil za nemovitosti 12,08 milionu korun a dalších 4,77 milionu firmám, kde působil (šlo prý o dary pro VV). Tvrdí, že vše má kryto akciemi firmy Bene Factum. Do majetkového přiznání za rok 2010 v tomto ohledu uvedl, že za cenné papíry dostal 25 až 35 tisíc korun. Deníku Aktuálně.cz pak řekl, že do července roku 2011 obdržel - jen jako splátku - 2,5 milionu. Jak je na tom nyní, neodpověděl. Na poslaneckých náhradách loni čerpal cca 1,5 milionu korun.

Půl domu se 4 vozy

Příznačné je, že jedním z nejzadluženějších poslanců je Otto Chaloupka, muž, na jehož hlas pro či proti vládě se čeká s největším napětím, protože může být právě posledním článkem nového klubu kolem Karolíny Peake.

Před vstupem do sněmovny v dotazníku Aktuálně.cz sice tvrdil, že nemá dluhy, v majetkovém přiznání, které zveřejnil po prvním poslaneckém roce, ovšem píše, že dluží 4,5 milionu na hypotéce a na dalších 200 tisíc korun si vzal úvěr.

V majetkovém přiznání současně uvedl, že získal bezplatným převodem půlku rodinného domu a koupil vůz za 150 tisíc korun. Žádné příjmy nad poslanecký plat nepřiznal a nechtěl se o nich bavit ani před vstupem do sněmovny. Tehdy jen uvedl, že svůj majetek a příjmy má z USA a "nepovažuje za nutné je sdělovat". Přiznal však, že do sněmovny vstupoval se čtyřmi osobními vozy, půlkou domu a motorkou.

Jaké jsou jeho majetkové poměry, nyní není možné z oficiálních zdrojů zjistit. Chaloupka se od nové eskalace vládní krize uzavřel před světem, nebere mobilní telefon a vrátit do Čech se měl během víkendu. Jisté je jen jedno - jeho poslanecký plat činí 68,8 tisíce, na náhradách jej stát ročně dotoval dalšími 1,46 milionu.

Vysloužil s hypotékou

Další z větších sněmovních dlužníků, Radim Vysloužil, se v sobotu veřejně přidal ke Karolíně Peake (a k vládě).

Podle posledního přiznání dlužil na hypotékách, které měl už před vstupem do sněmovny, 1,48 milionu korun. V té době však přiznával příjem 25 tisíc korun měsíčně, nyní jako člen dozorčí rady VZP má nárok na 22 tisíc jen za jedno zasedání tohoto orgánu. Ten se přitom schází jednou za dva tři měsíce.

Ve sněmovně Vysloužil s příplatkem za post místopředsedy rozpočtového výboru pobírá 68,8 tisíce měsíčně. Navíc jako středočeský poslanec čerpá 1,35 milionu korun na svůj poslanecký provoz ročně. Vysloužil si nechal v roce 2011 platit i pražský byt, i když nevyčerpal celou částku na něj určenou. Stát za něj zaplatil 131 tisíc korun, nárok měl na 204 tisíc korun ročně.

Zbývá zaplatit 300 tisíc

Další dva příklady poslanců-dlužníků popsal minulý týden deník Insider.

Jana Drastichová (zůstala ve VV) a Jiří Rusnok (patří k Peakeovcům) dluží podle Insideru stále kolem 300 tisíc korun na leasingu, díky němuž si na prahu sněmovny nakoupili drahé vozy (Drastichová 805 tisíc korun, Rusnok 772,2 tisíce korun).

Dluhy z nákupu auta zůstaly i Lence Andrýsové či Davidu Kádnerovi, kolik ale ani jeden z hlavy nedokázal Aktuálně.cz říci.

"Neberu to v tuto chvíli za něco, co by mne mělo zvlášť obtěžovat," říká však bývalý pracovník ostrahy Kádner.

Úplné ticho je pak na straně ekonomického experta VV Michala Babáka, který patří k nejzadluženějším poslancům sněmovny vůbec. Je v Americe, ale i když je v Česku, o svých majetkových poměrech se nerad baví.

Kočí zbývá půl milionu

Na pondělí se rozhodla oznámit své ano či ne vládě i Kristýna Kočí.

V jejím případě deník Aktuálně.cz loni upozornil, že si někdejší politická star Věcí veřejných po vstupu do sněmovny pořídila nový vůz za bezmála milion korun.

Kočí pak řekla, že její měsíční splátky dělají 24 tisíc korun a že se domnívá, že by se se svými závazky vypořádala, i kdyby opustila sněmovnu.

Zatím si stojí dodnes. "Již jsem splatila téměř 400 tisíc korun z původní ceny," uvedla. Do konce splátkového kalendáře jí tak zbývá splatit více jak půl milionu korun.

Milionové hypotéky pravice a levice

Poslanci Věcí veřejných nejsou samozřejmě jedinými dlužníky ve sněmovně. Vysoké hypotéky splácí i parlamentní matadoři jako Jeroným Tejc z ČSSD - na hypotékách a úvěrech dluží pět milionů korun.

Vysoké závazky mají i vlivní straníci v rámci ODS - předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura dluží 5,66 milionu korun, bývalý náměstek ministra spravedlnosti, dnes poslanec Pavel Staněk dokonce 7,07 milionu korun a bezpečnostní expert ODS Jan Vidím 4,4 milionu korun.

V TOP 09 je rekordmanem její předseda Karel Schwarzenberg s 13,8 milionu korun a Václav Kubata s 5,5 milionu korun.

Poslední jmenované ale spojuje podstatný rozdíl - buď si pořídili hypotéku ještě před vstupem do sněmovny, protože již v té době měli dobře placenou práci, nebo jejich postavení v rámci stranických struktur je tak vysoké, že se dá téměř s určitostí říci, že ve sněmovně opět zasednou.

 

Právě se děje

Další zprávy