Nečas: Peakeovců musí být deset, jinak se nedomluvíme

ČTK ČTK
19. 4. 2012 19:50
ODS nechce o koalici jednat s "volným souborem radikálů"
Nečas: Chceme se bavit s poslaneckým klubem, ne s každým poslancem zvlášť.
Nečas: Chceme se bavit s poslaneckým klubem, ne s každým poslancem zvlášť. | Foto: Reuters

Praha - ODS považuje za řešení vládní krize jen spolupráci tří poslaneckých klubů. Novinářům to po jednání krajských lídrů ODS řekl premiér Petr Nečas. K založení sněmovního klubu je třeba 10 poslanců. K vicepremiérce Karolíně Peake by se tak muselo přidat dalších devět. Tolik se jich k ní zatím nepřihlásilo.

"Nepřistoupíme na model, kdy by to byly dva poslanecké kluby a pak nějaký volný soubor radikálů, volně pobíhajících poslanců, aby se to dopočítalo do nějakého počtu. To nepovažujeme za součást takzvané bezpečné většiny," řekl Nečas. Pokud by taková bezpečná většina nevznikla, je podle něj ODS připravena jít do předčasných voleb na konci června.

Peake má čas do pondělí, aby zajistila vládě "bezpečnou většinu". Dosud se k ní jasně přihlásilo šest poslanců nejmenší vládní strany. K tomu, aby mohla vytvořit poslanecký klub, by potřebovala ještě tři. Poslanec Radim Vysloužil ve čtvrtek ČTK řekl, že stále není rozhodnutý, na jakou stranu se přidá. Nerozhodnutý zůstává i další z váhajících členů VV Milan Šťovíček, který ale ve čtvrtek slíbil, že pokud bude vláda dodržovat programové prohlášení, bude s ní hlasovat. Poslanec Otto Chaloupka zůstává ve VV. Spolupráci s platformou, kterou vytváří Peake, nevyloučil nezařazený poslanec Michal Doktor, zvolený za ODS.

Nečas odmítl, že by jeho postoj nějak ovlivnilo čtvrteční vyjádření předsedy VV Radka Johna. John řekl, že VV nepodpoří žádné kroky směřující k předčasným volbám, protože je třeba zabránit vítězství levice. Podle středečního průzkumu CVVM by volby vyhrála ČSSD následovaná komunisty.

 

Právě se děje

Další zprávy