Referendum ano, ale ne takto. Zamítl Senát návrh vlády

ČTK ČTK
11. 4. 2012 15:51
Vládní návrh podle levicových senátorů konání referenda naopak znemožňuje
Uzákoňte referendum "v podobě obvyklé v demokratických zemích", zlobí se senátoři na vládu.
Uzákoňte referendum "v podobě obvyklé v demokratických zemích", zlobí se senátoři na vládu. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Opozice v Senátu odmítla vládou navržené podmínky pro uspořádání referenda, neboť jejich cílem je prý ve skutečnosti všelidovým hlasováním zabránit. Senát ve středu naopak požádal o uzákonění referenda "v podobě obvyklé v demokratických zemích". Rozhodl o tom na návrh svého předsedy Milana Štěcha (ČSSD).

Vládní předloha počítá s tím, že o referendum by muselo požádat peticí nejméně čtvrt milionu lidí a jeho uskutečnění by ještě musely schválit obě komory parlamentu. Podle Štěcha tak bude uspořádání referenda fakticky v rukou vládní většiny. "To je referendum s kádrovákem, to je zákon proti referendu," řekl. Vládní návrh označil za pokus, jak referendum zdiskreditovat.

Výsledek referenda by měl být podle vládní předlohy platný jen tehdy, pokud by o něm hlasovala nejméně polovina voličů, což je v reálném světě nesplnitelná záležitost, uvedla šéfka senátní ústavní komise Jiřina Rippelová (ČSSD).

ČSSD: Podvod na lidi, výsměch demokracii

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier označil vládní předlohu za "podvod na lidi", kteří si plebiscity přejí. "To je přece výsměch demokracii. Je to ukázka toho, kam to vlastně chce vláda vést," dodal další místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

"Vládní návrh je v duchu přísloví, aby se vlk nažral a koza zůstala celá," dodala místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD). Obvinila vládu ze zvyšování státního dluhu a také z toho, že "naše ekonomika neroste".

Podle místopředsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila byla její řeč demagogická a populistická. Zástupci ODS poukazovali na snahu zabránit zneužívání referenda i vzhledem k jeho nákladnosti. Úskalím referenda také budou podle Tomáše Töpfera otázky, o kterých by lidé měli rozhodovat s vědomím všech souvislostí a důsledků.

Komunistka Bayerová se zastává petice a plebiscitu

Ke kritice vládní předlohy se přidali i Stanislav Juránek (KDU-ČSL), podle něhož se ale referendum nepovedlo prosadit ani za vlád ČSSD, a Marta Bayerová (KSČM). Podle ní vládní podmínky fakticky znemožní uspořádání referenda a jsou výsměchem 25 000 lidí, kteří podepsali petici za uzákonění pravidel plebiscitu.

Právě kvůli petici se Senát referendem zabýval. Petice, s jejíž organizací iniciativě ProAlt pomáhaly odbory, také žádala referendum o vládních reformách, které už ale byly parlamentem přijaty. Mluvčí iniciativy Jiří Šteg obvinil současnou vládu, že se "odtrhává od skutečných potřeb státu a jeho občanů, není schopna akceptovat jejich potřeby". Referenda by podle něj představovala jednu z možných záchran před politikou koalice.

ProAlt je občanská iniciativa pro kritiku vládních reforem a na podporu alternativ. Sdružuje lidi různých profesí, generací i názorů, kteří odmítají plošné škrty a reformy.

 

Právě se děje

Další zprávy