Krizi teď pocítí i nejbohatší lidé, dohodla se koalice

Jan Němec (redaktor) Jiří Hovorka Jan Němec (redaktor), Jiří Hovorka
11. 4. 2012 10:12
Poslední sporné body vyřešeny, pokračuje však diskuse o daňové amnestii
Spokojeni jsou všichni.
Spokojeni jsou všichni. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda podle očekávání ve středu dopoledne hladce schválila plán ekonomických škrtů a rozpočtových opatření pro roky 2013 a 2014.
 
Po krizi vyvolané ultimátem Věcí veřejných hrozících odchodem z vlády se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných v úterý shodla i na posledních sporných bodech "rozpočtových opatření" na následující dva roky.

"Byly splněny všechny tři požadavky grémia VV," pochvaloval si po skončení úterních jednání předseda Věcí veřejných Radek John. "My jsme od začátku chtěli dvě sazby DPH, chtěli jsme, aby nebyly zmraženy důchody, chtěli jsme porodné. Ty věci jsou naplněny," dodal.

"Tak například porodné chtěly zachovat všechny tři strany, není pravda, že je to zásluha Věcí veřejných," koriguje pohled VV přímý účastník jednání a dodává: "Všem bylo jasné, že úspora 300 milionů korun ročně za tak nepopulární krok nestojí."

Podobné je to i se "zacelováním otevřených ran" na těle koalice: zatímco Radek John říká, že se dohodly konkrétní termíny pro jednání, podle informací Aktuálně.cz např. v otázce kolem Lesů ČR projedná kontrolu NKÚ vláda, nikoliv K9.

Zbytek koalice podle účastníků jednání upozornil Věci veřejné, že koalice bude probírat jen věci týkající se koaliční smlouvy a fungování trojkoalice, a výslovně upozornili VV, že K9 nebude suplovat vládu nebo orgány sněmovny.

VV tak dosáhly jen pravidla, že když některý z koaličních partnerů požádá o svolání K9, měla by se do týdne sejít.

200 tisíc měsíčně = o 10 tisíc vyšší daň

V praxi to znamená, že už od příštího roku výrazně vzrostou odvody lidem s vysoce nadprůměrnými příjmy. Odstraní se totiž stropy na zdravotní pojištění, které jsou nyní na úrovni šestinásobku průměrné mzdy.

Jen toto opatření bude například pro člověka s hrubým příjmem 200 tisíc měsíčně znamenat následující: na zdravotním připojištění si připlatí zhruba 2200 korun měsíčně, zhruba dvojnásobek navíc za něj zaplatí zaměstnavatel a zaměstnanec z tohoto odvodu zaplatí dalších zhruba 660 korun na dani z příjmů.

Změny pro roky 2013 a 2014

Příjmová strana rozpočtu

  • "solidární příspěvek" 7 % z příjmu nad cca 100 000 Kč měsíčně (od 2013),
  • daň z příjmu 20 % z hrubé mzdy (od 2014),
  • DPH 15 a 21 % (od 2013),
  • výdajové paušály pro živnostníky zůstanou (ale se stropem 2 mil. Kč),
  • zrušení "zelené nafty",
  • uhlíková daň (od 2014),
  • vyšší zdanění řezaného tabáku (na úroveň cigaret),
  • zrušení zaměstnaneckých paušálů,
  • zrušení základní slevy na dani pro pracující důchodce,
  • zvýšení daně z převodu nemovitosti o 1 prct. bod.

Výdajová strana rozpočtu

  • zrušení tří ministerstev (nejdříve 2014),
  • slučování některých centrálních úřadů,
  • valorizace penzí jen ve výši 1/3 inflace.

K tomu tito lidé zaplatí navíc sedm procent z příjmu převyšujícího částku zhruba 100 tisíc korun měsíčně. Pokud se tento sedmiprocentní "solidární příspěvek" bude počítat jen z hrubé mzdy, odvedou tedy státu dalších zhruba sedm tisíc korun měsíčně.

Čistý měsíční příjem tak například lidem s výdělkem kolem 200 tisíc měsíčně klesne o téměř 10 tisíc korun.

Je to opatření, které ostatně vládě doporučila její Národní ekonomická rada (NERV). Ta argumentovala tím, že dopady krize musí pocítit i nejbohatší.

Nečas: Splníme maastrichtská kritéria

Další změna se dotkne všech. Má ale platit až od roku 2014, kdy vláda plánuje v souvislosti s daňovou reformou zrušit superhrubou mzdu a vrátit se k hrubé.

Původně bylo v plánu, že sazba daně z příjmů se zvedne ze současných 15 na 19 procent. Podle nynější koaliční dohody to však bude 20 procent.

Pro zaměstnance, který vydělává 25 tisíc hrubého, to znamená, že na dani z příjmů odvede o 25 korun měsíčně méně (2930 korun). Pokud ale platí původní plán, že zároveň se změnou výpočtu daně z příjmů vzroste pro zaměstnance také sazba zdravotního pojištění, pak se mu ve skutečnosti čistý měsíční příjem sníží o 475 korun.

Celkem by se měl deficit státního rozpočtu držet příští rok na úrovni 2,9 % HDP.

"V příštím roce by tedy Česká republika plnila maastrichtská kritéria," pochvaloval si dohodu premiér Petr Nečas (ODS).

Zachovat tvář!

Po úterním jednání bylo zřetelné, jak se každá ze stran snaží zachovat si tvář.

"Mluvili jsme pouze o stabilizaci rozpočtu a revizi koaliční smlouvy," prohlásil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. To byl základní požadavek TOP 09, o čemkoliv jiném jednat odmítla.

"Koalice znovu nastolila komunikaci. Celé to usnesení grémia VV bylo o tom, že se koalice neschází," pochvaloval si po jednání zase předseda VV Radek John s tím, že nakonec všechny základní požadavky VV byly splněny.

Koalici ještě čeká jednání o daňové amnestii, kvůli které si nechá vypracovat studii, jak dopadla v Německu. Zatímco VV jí prosazují (ale neláme se na ní koalice), ODS je zdrženlivá a TOP 09 se kloní spíše na její stranu.

 

Právě se děje

Další zprávy