Vládní krize končí, rozhádaná koalice bude pokračovat

Domácí Domácí
11. 4. 2012 5:55
ODS, TOP 09 a VV se v úterý dohodly na revizi koaliční smlouvy. Zapomeňte na demise
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Týden poté, co Věci veřejné halasně opouštěly Nečasův kabinet, se ty samé VV dohodly se svými koaliční partnery na dalším společném vládním působení. Zastavily tak přímou cestu k předčasným volbám.

Po několikahodinovém jednání stranických špiček dospěly ke shodě na úpravách vládního programového prohlášení. "Má smysl pokračovat v realizaci tohoto projektu," oznámil premiér Petr Nečas.

Dodal, že revize programového prohlášení bude dokončena do pátku a následně schválena na jednání K9 příští středu.

Mezi programovými body, které vláda už nestihne z časových nebo ekonomických důvodů naplnit je podle Nečase i odložené školné na vysokých školách - místo něho by měli studenti platit zápisné.

Ještě před títmto jednáním se ekonomičtí ministři dohodli na podobě škrtů, které Česko v následujících dvou letech čekají.

Koalice se tak shodla na již předjednaných úpravách, které zahrnují například dvě sazby DPH ve výši 15 a 21 % či pomalejší růst důchodů.

Zaveden bude také takzvaný solidární příspěvek, který bude činit 7 % z výdělku nad 100 tisíc korun. Zrušeny mají být také stropy na zdravotní pojištění.

Pro ostatní by se daň z příjmů měla měnit až s účinností daňové reformy, která zruší koncept superhrubé mzdy. Oproti původnímu plánu by ale měla sazba daně vzrůst z 19 na 20 % z hrubé mzdy. Současná pravidla by tak měla být účinná ještě nejméně v příštím roce.

Foto: Ludvík Hradilek

Dohodu ještě musí potvrdit vedení stran vládní koalice a středeční jednání kabinetu.

"My jsme nikdy neměli problém s tím, že jsme rozpočtově zodpovědní. Domluvy o snížení výdajů začaly před několika měsíci a dnes jde jenom o finalizaci," řekl ještě před jednáním šéf VV Radek John.

Souhrn kroků má státní kase ušetřit v příštím roce 42,4 miliardy, v roce 2014 dvojnásobek. Schodek rozpočtu by tak měl zůstat pod 3 % HDP.

Průběh jednání o osudu vlády jsme sledovali v online reportáži:

19: 30 - "Rychlost dohody ukazuje, že slova o předčasných volbách byla jen součástí studené války uvnitř koalice s cílem donutit Věci veřejné ke kapitulaci a přinutit je přijmout původní návrhy ministerstva financí. Když jsem sledoval, na čem se dohodli, tak v tom v zásadě nejsou změny oproti tomu, co před pár měsíci představil Miroslav Kalousek," komentoval dohodu předseda socialistů Bohuslav Sobotka. "Agónie tedy bude pokračovat. Pokud nebudou volby v červnu, tak budou v říjnu nebo v únoru. Tato koalice neudrží mandát do konce volebního období, na to je příliš oslabena vzájemnou nedůvěrou," dodal Sobotka.

18:45 - Odstupující místopředseda strany Věcí veřejných Tomáš Jarolím vyslovil v České televizi obavy z toho, že dnešní dohody už zítra zase nemusí platit. "Přijde mi to, že jsme se dohodli na tom, že se dohodneme."

Poměrně kriticky se vyjádřil k chování ministra dopravy Pavla Dobeše - Jarolím bude chtít vnitrostranicky vyvodit důsledky z toho jako se zachoval. Důvodem je jeho výrok, že navzdory rozhodnutí grémia v žádném případě neodstoupí.  "Takové chování bylo proti stanovám strany," dodal Jarolím.

Ve straně podle Jarolíma sílí tlaky na svolání volební konference, kde by zároveň mohl Radek John potvrdit svůj mandát

18:40 - Pavel Kováčik v České televizi prohlásil, že koalice sehrála s občany smutnou a trapnou komedii. "Tento slepenec u mě ztratil poslední zbytky důvěry. Setrvání této vlády je pro občany špatnou zprávou," řekl Kováčik.

18:08 - "Koalice znovu nastavila komunikaci. Celé usnesení grémia VV bylo motivováno opravdu tím, že koalice se neschází a nejedná," podotkl Radek John.

18:08 - Petr Nečas a Karel Schwarzenberg se shodli, že drtivá většina jednání probíhala bez vypjatých emocí a výhradně o věcných záležitostech. Následně to potvrdil i Radek John.

18:05 - Mezi programovými body, které vláda už nestihne z časových nebo ekonomických důvodů naplnit je podle Nečase i odložené školné na vysokých školách.

17:57 - Nečas rekapituluje, na jakých ekonomických zásadách se koalice dohodla. Opakuje, že schodek rozpočtu by v příštích dvou let měl zůstat pod 3 % HDP.

17:55 - Premiér Petr Nečas oznámil, že revize programového prohlášení bude dokončena do pátku a následně schválena na jednání K9 ve středu.

17:45 - Po několikahodinovém jednání stranických špiček dospěly koaliční partaje ke shodě na úpravách vládního programového prohlášení, řekly Aktuálně.cz zdroje z jednání.

Vláda by ve středu měla odsouhlasit úsporná opatření, která mají pro roky 2013 a 2014 zajistit schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP.

17:35 - Tisková konference je svolána na 17:45.

17:13 - Podle zdrojů z jednání se koaliční vyjednávači blíží k závěrečné dohodě. Vláda tak pravděpodobně krizi ustojí a bude pokračovat.

16:16 - Sociální demokraté komentují dění kolem vládní koalice. Podle nich výsledkem aktuální krize Nečasova kabinetu budou jen další dopady na nízko a středně příjmové skupiny na základě nepodložených a ekonomicky nezdlvodněných opatření.

Vzájemné napadání koaličních partnerů a hrozby zasedáním volebních štábů ze strany ODS pak místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek označil za "komediální výstupy". "Sociální demokracie je jediná strana, která mluvila vážně, když říkala, že chce předčasné volby," uvedl.

16:10 - Zvýšení daně z příjmů o jeden procentní bod by se například u hrubého příjmu ve výši 25 tisíc korun projevilo snížením čisté měsíční mzdy o 335 korun. Za rok by tak člověk s tímto příjmem státu na dani z příjmů zaplatil o 4020 korun víc než nyní.

15:31 - Na chvíli odbočme od koaličního vyjednávacího maratonu. Poslanec KSČM Miroslav Grebeníček vyzval premiéra a předsedu ODS Petra Nečase, aby složil v souvislosti s aférou odposlechů telefonátů lobbisty Romana Janouška a exprimátora Pavla Béma poslanecký mandát.

Ministerskému předsedovi Grebeníček vyčítá v otevřeném dopise to, že pět let údajně tajil informace o "klientelistické mafii ovládající Prahu". Totéž platí o tehdejších a současných ministrech Alexandru Vondrovi a Jiřím Pospíšilovi, vyplývá z Grebeníčkova dopisu, napsala ČTK.

14:59 - Podle informací Aktuálně.cz se ministři dohodli také na úpravách daně z příjmu - ta bude od roku 2014 místo 15 % zvýšena na 16 % ze superhrubé mzdy. Po zrušení superhrubé mzdy by lidé platili ze své hrubé mzdy daň 20 %.

Zaveden bude také takzvaný solidární příspěvek, který bude činit 7 % z výdělku nad 100 tisíc korun. Zrušeny mají být také stropy na zdravotní pojištění.

14:30 - Koalici teď čeká nejkomplikovanější část úterního vyjednávacího maratonu. Strany se musí shodnout na zhruba 50 stranách programového prohlášení. Jenže každá z nich si jeho revizi představuje jinak.

Premiér Nečas už dříve jasně řekl, že se budou pouze vyškrtávat body, které nelze z časových nebo finančních důvodů do konce volebního období zvládnout.

Naopak Věci veřejné jdou na schůzku s návrhy na změny a doplnění. Konkrétní požadavky sice neupřesnily, leč TOP 09 zdůraznila, že žádné další podmínky ze strany VV akceptovat nehodlá.

14:13 - Ve Strakově akademii začíná klíčové jednání koaličních špiček. Každá strana vysílá na jednání tři až čtyři zástupce. Věci veřejné i svého šéfa poslanců Víta Bártu, kterého v pátek čeká rozsudek v korupční "obálkové" kauze VV.

14:01 - Radek John po jednání ekonomických ministrů zopakoval, že shodu ve škrtech očekával. Důležité pro něj bude hlavně jednání, které začíná právě v těchto okamžicích.

13:50 - Podle zdrojů Aktuálně.cz se ekonomičtí ministři na škrtech dohodli.

Foto: Ludvík Hradilek

13:49 - Pokud politici dodrží harmonogram, schůzka ekonomických ministrů by měla za několik minut skončit. Hlavní koaliční jednání, které rozhodne o pokračování vlády nebo o jejím pádu a vypsání předčasných voleb, má začít ve 14:00.

13:33 - Jiří Kadrnka z jihomoravské ODS podle svých slov důvěřuje vedení strany a je připraven mu vystavit "bianco" šek. "Tato situace je informačně velmi složitá a je pouze několik insiderů se všemi informacemi - věřím vedení a podpořím ho," řekl Kadrnka Aktuálně.cz.

13:24 - Podle předsedy jihomoravské organizace TOP 09 Jana Vituly by se velká část strany ráda Věcí veřejných zbavila. Další spolupráce by podle jeho slov byla možná pouze v případě, že se nejmenšího koaličního partnera podaří "umravnit".
"Už by bylo na čase - buď kývnou a nechají nás dodělat reformy, nebo ať jdou," říká Vitula.

13:07 - Poslanec Pavol Lukša (TOP 09) pro Aktuálně.cz: "Budou-li schváleny reformy, není důvod opouštět koalici. Děláme přípravy na krajské volby, o těch předčasných je zatím zbytečné mluvit."

13:00 - Schůzka ekonomických ministrů pokračuje podle plánu a měla by za hodinu skončit, tedy včas před začátkem hlavního koaličního jednání. Rokování ministrů se účastní i šéfové poslaneckých klubů VV a TOP 09, tedy Vít Bárta a Petr Gazdík.

12:18 - Karolína Peake podotkla, že zatím nikdo nezrušil okamžitou demisi ministrů. To může udělat opět jen grémium, které je podle ní svoláno na pátek.

Jednání výkonné rady VV kolem poledne skončilo.

11:48 - Věci veřejné si na jednání nesou štos papírů s koaličním programovým prohlášením vlády. Barevně jsou v něm zvýrazněny pasáže, které jsou problematické, či se o nich musí vést diskuse. Teplými barvami jsou označeny pasáže připomínkované ODS, studenými Věcí veřejných. Podle VV své požadavky nedodala TOP 09.

11:45 - Zítřejší mimořádná schůzka volebního štábu ODS se podle místopředsedy strany Pavla Drobila koná proto, aby občanští demokraté byli "stále připraveni na výsledky jednání."

11:44 - Jednání vedení VV opustila Karolína Peake, která také míří na ministerskou poradu.

Na schůzku podle svých slov VV jdou, aby se dohodly, nikoliv aby něco rozbíjely. "Osobně na schůzku nejdu s žádnými personálními požadavky či změnami v resortech," uvedla.

Za jeden z důležitých bodů společného rokování označila problematiku horního zákona a vyvlastňovacích paragrafů.

11:37 - Radek John nechce spekulovat, co by se mohlo stát kamenem úrazu, kvůli kterému by koaliční jednání zkrachovalo. "Komplikace mohou nastat všude. Ale nechci nic vzkazovat přes média," reagoval.

Novináře opakovaně posílá pryč z kuloárů. "Tady se nic nedozvíte, to hlavní se teď děje ve Strakovce," říká.

11:34 - Miroslava Němcová po jednání ODS: "Dohodneme se pouze za podmínek, že žádná ultimáta, která byla vznesena, nebudou naplněna, nebudou vznesena další, že bude proškrtáno vládní prohlášení tak, aby bylo reálné je splnit do konce tohoto řádného volebního mandátu - jenom pak může vláda pokračovat."

11:32 - Miroslav Kalousek před poradou ekonomických ministrů: "Upřímně řečeno nečekám žádný boj. Já nehodlám vůbec bojovat. Hodlám si vyslechnout stanoviska, pokud prostě nebudou souhlasná, tak ty další alternativy jsou zřejmé," vrátil se k myšlence vypsání předčasných voleb.

"Určitě je naprosto vyloučená jakákoli diskuse o změkčování. Teda vyloučená není, ale pak to bude konečná," uvedl.

11:30 - Skončilo už také společné jednání senátorů a poslanců ODS. Politici se shodli, že pokud koalice dnes nedojde k dohodě, ODS podpoří směřování k předčasným volbám. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová řekla, že předčasné volby sice můžou být problém, ale strana je na ně i tak připravena.

11:26 - Aktuálně.cz získalo informace o ranním ladění not mezi ODS a TOP 09. Podle zdrojů z vnitřku stran se obě strany s VV zřejmě na všem dohodnou. Spor se nejspíše povede pouze o takzvanou daňovou amnestii, na které VV trvají a Miroslav Kalousek je stejně jako ODS odmítá.

Řeč přišla i na zdanění vína. Upravit se má tak, aby nepostihlo moravské vinaře, ale jen dovozy ze zahraničí.

11:20 - "Ekonomické věci finalizujeme, protože se nám plno věcí za poslední týdny podařilo dojednat," uvedl Radek John.

"Prosadili jsme dvě sazby DPH, zabránili jsme nevyplácení mateřské, zmrazení důchodů. Chceme prosadit zdanění hazardu, a to buď výher, nebo jiné, o čemž se ještě jedná," vypočítává.

"Neměl by to být problém, pokud v detailu nedojde k totálnímu rozporu," komentoval dopolední jednání ekonomických ministrů.

11:03 - Předseda VV Radek John prohlásil, že zatím nechce tipovat, jak jednání o pokračování trojkoaličního kabinetu skončí. "Po první dopolední části jednání ale vidím schůzku ekonomických ministrů jako průchodnější. Plno věcí jsme předjednali," řekl John.

Jedním dechem ale dodal, že při následné koaliční schůzce se strany mohou "seknout" při revizi vládního prohlášení klidně na jediné stránce.

11:01 - ODS se připravuje na všechny možné varianty vývoje a na středeční odpoledne svolává mimořádné jednání svého volebního štábu. Uskuteční se od 13:00. Následovat bude zasedání grémia a výkonné rady občanských demokratů.

10:55 - Tomáš Jarolím, nyní už bývalý místopředseda VV, který aktuální vládní krizi rozpoutal, v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že Věci veřejné by podle něj měly kabinet opustit. "Jsem o tom čím dál víc přesvědčenější," uvedl.

Naopak Vít Bárta před novináři prohlásil, že Věci veřejné se chtějí se svými koaličními stranami dohodnout.

10:45 - Porada vedení Věcí veřejných pomalu končí. Jednání už opustili členové vlády Pavel Dobeš a Kamil Jankovský, kteří míří na schůzku ekonomických ministrů. Průběh jednání VV před novináři ale komentovat odmítli.

10:32 - "Menším zlem je stále zůstat v koalici. Ekonomická situace není jednoduchá a pád vlády by tomu nepomohl. Ale jsme připraveni i na možnost předčasných voleb," řekl Aktuálně.cz jihočeský poslanec za TOP 09 Zdeněk Bezecný.

10:25 - Za zhruba 30 minut začíná schůzka ekonomických ministrů. Za ODS se jí kromě premiéra Nečase zúčastní ministr průmyslu Martin Kuba a šéf resortu zemědělství Petr Bendl. TOP 09 bude reprezentovat strážce státní kasy Miroslav Kalousek a ministr práce Jaromír Drábek. Věci veřejné na jednání vysílají šéfa resortu dopravy Pavla Dobeše a Kamila Jankovského, ministra pro místní rozvoj.

9:58 - Součástí dnešních schůzek bude i rokování o rušení, resp. slučování tří ministerstev. O svůj resort podle informací ze zdrojů uvnitř stran přijde, nejdříve však od roku 2014, kultura, životní prostřední a místní rozvoj.

Záměr počítá s tím, že by se ministerstvo kultury sloučilo se školstvím. Ministerstva pro místní rozvoj a životního prostředí by byla součástí jednoho úřadu spolu s ministerstvem zemědělství.

09:25 - Jakub Stadler z tiskového odboru vlády v oficiální zprávě potvrdil, že klíčové třístranné koaliční jednání o pokračování vlády začne ve Strakově akademii od 14:00.

08:17 - Ještě před koaličním jednáním zasedají poslanci a senátoři ODS. Po 8. hodině se sešla také výkonná rada Věcí veřejných.

07:45 - "V tuto chvíli je pro zemi lepší, aby vláda pokračovala," řekla v České televizi krátce před začátkem jednání vedení VV Dagmar Navrátilová, místopředsedkyně strany.

Karolína Peake v průběhu jednání grémia VV uvedla, že vše zatím probíhá v klidu a "řeší se čísla".

07: 22 - Jako úplně první jednali už od půl sedmé ráno na Úřadu vlády zástupci ODS a TOP 09. Schůzku označili jako přípravu na jednání ekonomických ministrů.

VV se potýká ve vnitřních problémech, straně hrozí rozštěpení. Pražské kluby na konci týdne vyzvaly předsedu strany Radka Johna k rezignaci a pro svůj návrh se snaží najít podporu i v dalších regionech. John to ale odmítá řešit minimálně do doby, než bude jasno o dalším osudu vládní koalice.

Nejmenší vládní stranu se navíc v pátek rozhodl opustit někdejší ministr školství Josef Dobeš. Úmyslně nezaplatil členský poplatek a nyní zvažuje, že se vzdá i poslaneckého mandátu.

Ve straně tak oslabuje křídlo Víta Bárty, naopak lidé okolo Karolíny Peake, kteří jsou zastánci setrvání ve vládní koalici, začínají získávat podporu v regionech.

Sama Peake na výzvu pražských klubů reagovala slovy, že "právě regionální reakce považuje osobně za důležitou zpětnou vazbu".

Připomeňme si, jak vůbec k současnému trojkoaličnímu konfliktu došlo: Vládní krizi rozpoutalo usnesení grémia VV z minulého úterý, které vyzvalo své ministry k podmíněnému odchodu z kabinetu. Ministři VV demise nakonec nepodali a strana krok v souvislosti s dalšími jednáními odsunula.

 

Právě se děje

Další zprávy