Koalice má plán na svolání komise kvůli odposlechům BIS

ČTK ČTK
29. 3. 2012 17:32
Poslanci ODS toho chtějí dosáhnout žádostí dvou pětin členů komise
Poslanci ODS chtějí dosáhnout žádostí dvou pětin členů komise
Poslanci ODS chtějí dosáhnout žádostí dvou pětin členů komise | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V koalici vzniká plán, jak podnítit opětovné svolání sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) k odposlechům bývalého primátora Pavla Béma a vlivného podnikatele Romana Janouška.

Někteří poslanci ODS toho chtějí dosáhnout žádostí dvou pětin členů komise, jak stanoví sněmovní jednací řád. Úterní jednání komise zkrachovalo hned na začátku kvůli sporu o účast Davida Kádnera (VV).

Postup, kdy žádost musejí podepsat dvě pětiny členů komise, potvrdil její člen Pavel Staněk (ODS). Stejně se pro server ceskapozice.cz vyjádřil poslanec ODS Jan Vidím.

Koalice má v sedmičlenné komisi čtyři zástupce. Podle jednacího řádu musí předseda komise svolat zasedání do 15 dnů od podání žádosti.

Kádner odmítl neúčast

V úterý chtěl šéf komise Richard Dolejš (ČSSD) po Kádnerovi, aby se jednání neúčastnil kvůli tomu, že dříve pracoval v bezpečnostní agentuře ABL. Do ABL, kterou vlastnil nynější šéf poslanců VV Vít Bárta, odposlechy podle Mladé fronty Dnes unikly.

Kádner požadavek odmítl a Dolejš jednání přerušil. Může se to stát znovu. "Obávat se toho samozřejmě můžeme, protože pan předseda to udělal jednou a může to udělat podruhé," poznamenal Staněk.

Další člen komise David Vodrážka (ODS), který by měl podle Staňkových informací sbírat podpisy, ale o iniciativě nic nevěděl. Navíc je prý nemocný. "O podpisech si musím promluvit s vedením klubu," napsal Vodrážka.

Mělo by se už debatovat o podstatě věci

O plánu nebyl informován ani Kádner, který by ale byl pro. "Bojím se jen toho, aby to nebyla taková šaškárna jako v úterý," řekl. Zopakoval, že nevidí důvod, proč by se jednání komise nemohl účastnit.

Dolejš prohlásil, že se o dalším postupu rozhodne až potom, co dostane od premiéra Petra Nečase (ODS) informaci o postoji koalice k údajnému Kádnerovu střetu zájmů. "Důležité je, aby koalice tímto střetem zájmů neblokovala činnost komise," dodal.

Podle Staňka i Kádnera by už komise měla začít debatovat o podstatě věci. Staněk se pozastavil nad tím, že Dolejš vypracoval a předal řediteli BIS Jiřímu Langovi dotazy k odposlechům.

Podotkl, že poslanci - pokud by jednání nebylo přerušeno - se mohli Langa ptát přímo na jednání, případně písemné dotazy podpořit usnesením.

 

Právě se děje

Další zprávy