Pospíšil je v hledáčku policie, kvůli nákupu budovy

ČTK ČTK
27. 3. 2012 15:10
Ministr způsobil státu škodu 29 milionů, tvrdí státní zástupce
Jiří Pospíšil.
Jiří Pospíšil. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Policie prověřuje ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) kvůli podezření, že koupí bývalého kněžského semináře ve Vidnavě, z něhož se měl stát detenční ústav, způsobil státu škodu 29 milionů korun.

Podle státního zástupce Ondřeje Šmelhause je objekt k vybudování ústavu nevhodný a peníze byly vynaloženy neúčelně.

Policie kvůli tomu už obvinila Pospíšilova bývalého náměstka Františka Steinera a bývalého ředitele vězeňské služby Luďka Kulu.

Píšou to úterní Lidové noviny.

Ministerstvo spravedlnosti koupilo seminář před čtyřmi lety, na jeho opravu však kvůli škrtům dosud nesehnalo peníze, takže objekt nemůže být využíván. Podle listu policie prověřuje ministrovu roli kvůli tvrzení obviněných, že se v koupi osobně angažoval.

Pospíšil to popírá. "Objekt byl koupen na základě tří- až čtyřleté debaty na vládě i Parlamentu. Koupě byla doporučena výběrovou komisí, které předsedala státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Opravdu nemohu za to, že se snížily výdaje ministerstva spravedlnosti," uvedl ministr.

Proti tomu se ale ohradil vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula. "Zahájení trestního stíhání konkrétních osob v této věci je výsledkem samostatné činnosti policejního orgánu, nikoli státního zastupitelství. Určit směr dalšího vyšetřování, včetně okruhu dalších možných obviněných, je výlučným oprávněním dozorového státního zástupce," reagoval Rampula.

V tomto případě jde prý o státního zástupce Okresního státního zastupitelství Praha - západ, kam byla věc, v době působení Stanislava Mečla na VSZ v Praze, pro možnou podjatost státních zástupců Městského státního zastupitelství v Praze delegována.

"Z toho plyne, že ministrova tvrzení v tisku jsou nepravdivá," uzavírá Rampula s tím, že skutečnost, že ministr Pospíšil disponuje informacemi o probíhajícím trestním řízení, je podle něj přinejmenším neobvyklá.

LN upozorňují, že případ budí pochybnosti nejen tím, že jej dozoruje už čtvrtý státní zástupce, ale zejména vyčíslením škody. "Mě to šokovalo, jak může být škodou celá zaplacená částka, když stát budovu vlastní? Usnesení je postaveno na názorech, které nemají s trestním zákoníkem nic společného," řekla advokátka Hana Marvanová. Podle ní je to politický názor vyšetřovatele.

Detenční ústav, který měl sloužit k oddělení nebezpečných zločinců s psychickými poruchami od zbytku společnosti, měl vzniknout v rozsáhlém areálu bývalého kněžského semináře. Budovu nabídla ministerstvu spravedlnosti ostravsko-opavská diecéze. Ústav měl vzniknout v roce 2008, jeho kapacita měla postupně dosáhnout 250 míst.

 

Právě se děje

Další zprávy