Únik odposlechů Béma zajímá poslance. Zvou si šéfa BIS

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 3. 2012 15:12
Aféra úniku odposlechů exprimátora s lobbistou Janouškem získává politickou rovinu
Pavel Bém.
Pavel Bém. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Aféra úniku odposlechů telefonátů pražského exprimátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška ze spisů BIS do agentury ABL dostává politický rozměr.

Ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang se kvůli tomu bude příští týden zpovídat poslancům.

Sám Bém vyzývá ředitele rozvědky, ministra vnitra, premiéra i předsedu komise pro kontrolu BIS k prošetření a vyvození důsledků tohoto úniku.

Bém zároveň okolnosti kauzy označuje za skandální a snaží se tento problém obrátit v něčí snahu o spuštění "zpravodajské hry", jejímž cílem má být poškození současné vládní koalice a jejích představitelů.

Na nahrávkách jsou zaznamenány rozhovory mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem, vysokým magistrátním úředníkem Peterem Ďuricou a vlivným podnikatelem a lobbistou Romanem Janouškem.

Odposlechy mají ukazovat na to, že Janoušek spolurozhodoval o územním plánu Prahy, o prodejích pozemků či personální politice města.

Předseda komise dohlížející na činnost BIS Richard Dolejš (ČSSD) kvůli tomu na příští týden svolal mimořádné jednání komise a zároveň vyzval Langa k vyjádření stanoviska k této kauze. 

Roman Janoušek.
Roman Janoušek. | Foto: Ludvík Hradilek

"V demokratickém právním státě je nepřijatelné jakékoli propojení zpravodajské služby a soukromé bezpečnostní agentury obdobně jako infiltrace této agentury do vládních struktur prostřednictvím politické strany VV," uvedl Dolejš v tiskovém prohlášení.

Člen komise František Bublan (ČSSD) k tomu pro Lidovky.cz řekl, že pokud nahrávka pochází z BIS, jedná se o závažný únik informací. Zároveň však nevyloučil ani možnost, že ABL si nahrávky pořídila sama a tímto to jen zakrývá.

Kdo za to může?

Odposlechy telefonátů z roku 2007 získala podle deníku MF Dnes o dva roky později bezpečnostní agentura ABL, kterou v té době vedl nynější předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta.

Podle MF Dnes nahrávky unikly ze svazku BIS - ta však odmítla, že by odposlechy unikly od ní.

"Únik jakýchkoliv soudem povolených odposlechů z BIS do podnikatelského prostředí, tedy i do agentury ABL, odmítám a vylučuji," řekl deníku mluvčí služby Jan Šubert.

Připustil, že se služba tematikou lobbistů zabývala, ale podrobnosti zveřejnit nemůže. Předseda poslaneckého klubu VV Bárta, který v roce 2009 ABL vlastnil, existenci a původ nahrávek nepotvrdil. "Nic o tom nevím," sdělil MF Dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy