Poslanci prořečnili večer, opozice s vládou nehnula

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí, Jakub Novák
21. 3. 2012 7:05
Jednání o vyslovení nedůvěry Nečasovu kabinetu jsme sledovali v online reportáži
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Opoziční ČSSD podle očekávání neuspěla se snahou potopit vládu Petra Nečase.

V tomto volebním období šlo už o její třetí pokus.

Od počátku přitom bylo prakticky jisté, že ani tentokrát nebudou socialisté úspěšní, což přiznávaly samy špičky sociální demokracie. Před jednáním Sněmovny vysvětlovaly své rozhodnutí pokusit se svrhnout Nečasův kabinet jako demonstraci odmítnutí vládní politiky.

Podle funkcionářů sociální demokracie překročil kabinet únosnou míru oznámením dalších škrtů nebo úvahami o zmražení důchodů, na což chtěli upozornit pokusem vyslovit vládě nedůvěru. 

Že je třetí pokus odsouzen k nezdaru dobře vyjadřuje informace deníku Aktuálně.cz o tom, že se sociální demokraté ani nijak aktivně nesnažili získat hlasy z tábora koalice. Což potvrdili jak poslanci Věcí veřejných, tak lídři ČSSD.

Výzvy sociálních demokratů se tak omezily pouze na vyjádření v médiích, kde k vyslovení nedůvěry nabádal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Marný boj

Lídři vládních stran však od počátku vylučovali jakékoliv pochybnosti a tvrdili, že jejich poslanecké kluby jsou v podpoře kabinetu jednotné.

A jelikož ČSSD ani s podporou komunistů neměla dostatek hlasů, aby vládní trojkoalici přehlasovala, nečekalo se, že by mohlo v úterý večer dojít k nějakým zásadním změnám.

"Vím, že opozice nemá dostatečnou sílu na to, aby svrhla vládu. Vyzývám proto všechny, kteří se současnou vládou nesouhlasí, aby přišli na Václavák," řekl k tomu během svého vystoupení Milan Urban (ČSSD).

Řečnický maraton

Mimořádná schůze začala krátce po osmnácté hodině, k samotnému hlasování se poslanci dostali po jedenácté večer. Počínaje poslancem Václavem Zemkem pak všichni jmenovitě vyjádřili své stanovisko.

Koaliční vládu podpořil mimo jiné i Michal Doktor, bývalý člen občanských demokratů. 

Hlavním důvodem k vyvolání hlasování se tentokrát staly plánované škrty, které nedávno představili ekonomičtí ministři Nečasovy vlády.

Sociální demokraté však kritizují - a během večera to mnohokrát zmínili - také aféru nejmenší vládní strany, Věcí veřejných. Její lídr Vít Bárta stojí před soudem kvůli údajnému uplácení svých někdejších spolustraníků.

Projevy se také často točili kolem problémů s čerpáním dotací nebo školským reformám.

Jednání a hlasování o vyslovení nedůvěry Nečasovu kabinetu jsme sledovali v živé reportáži:

23:25 - S téměř dvouhodinovým zpožděním oproti původnímu plánu zamítli poslanci návrh sociální demokracie o vyslovení nedůvěry vládě. Hlasovalo 198 poslanců - 113 bylo proti, pro něj hlasovalo 85 poslanců.

Tímto náš online přenos končí a děkujeme za pozornost.

23:00 - Končí veřejná rozprava a poslanci budou hlasovat o nedůvěře vládě. Začíná se hlasovat od poslance sociální demokracie Václava Zemka.

22:55 - Během své řeči naznačil Josef Novotný domněnku, že vláda nevydrží celé volební období, což vzbudilo potlesk na straně levice.

22:44 - "Co toto jednání přineslo? Nic, je to pouhý politický vývar. Je to to samé, jako když sociální demokracie shodila vládu," kritizuje vystoupení opozice Josef Cogan.

22:40 - Paggiovo vystoupení vyvolalo vlnu drobnějšího či většího osočování a komentářů.

22:36 - "Pan Paggio se ptal co mají společného pan Šťovíček a Andrýsová - to, že jsou členy korupčnické strany," obořil se na svého bývalého stranického kolegu Škárka.

22:33 - Davida Ratha se Paggiovo vystoupení očividně dotklo. Jeho projev označil za nekvalitně připravenou zprávu ABL a znovu a znovu mluvil o obálkách a uplácení ze strany Víta Bárty.

22:19 - V historickém exkurzu představil Viktor Paggio některé z bohatých přehmatů sociální demokracie v souvislosti s korupčními kauzami a vyzval opozici k vyjádření se.

Pustil se zejména do Davida "Krakena" Ratha, včetně biologických souvislostí. V souvislosti se soudním sporem Věcí veřejných mluvil také o nahrávkách sociálních demokratů v Pardubickém kraji.

22:15 - "Františku, sděl mi, odkud přišla ta krize," vyzval Laudáta Paroubek.

"Samozřejmě, že ze západu, kam směřuje většina našeho exportu," odpověděl na to Laudát.

22:07 - "V předcházejících čtyřech hodinách jste ukázali, že nemáte jasné recepty, jak problémy řešit," pustil se do opozice František Laudát.

22:04 - "Bylo pro mě velkým zklamáním, že Věci veřejné začaly skákat podle toho, jak pan Bárta pískal," pustil se do kritiky své bývalé strany Jaroslav Škárka. Na závěr svého vystoupení se vyslovil, že nebude pro vládu hlasovat.

21:58 -Milan Urban uznává, že opozice nemá na vyslovení nedůvěry sílu a vyzývá všechny, kteří s vládou neosuhlasí, aby přišli na Václavské náměstí.

Michal Doktor, poslanec (ex-ODS)
Michal Doktor, poslanec (ex-ODS) | Foto: ČTK

21:55 - Michal Doktor ve svém projevu vyzval ministra Drábka ke zveřejnění původní a nové dokumentace informačního systému, spolu se všemi náklady, včetně těch, které nejsou momentálně zjevné.

"Tato vláda má mou podporu tehdy, bude-li se rozhodovat na základě programového prohlášení," ukončil svůj projev Doktor.

21:43 - Po Doktorovi jsou přihlášeni ještě čtyři další poslanci, nezařazený Jaroslav Škárka a tři koaliční poslanci.

21:39 - "Je pro mě nepochopitelné, že ve chvíli, kdy vláda bojuje o svou existenci, tak nejsou přítomni. Nepřítomnost ministrů uráží zejména mě samotného," říká Michal Doktor.

A ještě jeden pohled do nedávné minulosti:

21:35 - "Nesouhlasím s tím černočerným viděním všeho, co vláda udělala," říká Petr Gazdík a vyjmenovává například nový občanský zákoník, zákon o veřejných zakázkách nebo zdanění hazardu.

"Zlepšila se i politická kultura - ministři - až na výjimky - odstupují, pokud pochybí. Tato vláda není tak dobrá, jak by mohla být, ale není ani tak špatná, jak se o ní říká," ukončil Gazdík svůj projev

21:22 - "Pokud je podle vás nastavený systém čerpání fondů špatný vinou vlády sociálních demokratů, pak jste měli šest let a tři pravicové vlády na to, aby jste tento systém změnili," ohrazuje se vůči některým argumentům kabinetu Hašek.

21:11 - "Pokud se vláda opírá o mandát od voličů, tak dnes už ho má jen na papíře," tvrdí Michal Hašek. Krátce na to se dostal k dani z přidané hodnoty a jejímu zvyšování. Současná situace v potravinářství nás podle Haška posouvá k méně rozvinutým zemím.

Škrty v důchodech potom Hašek označuje za řezničinu bez anestezie.

20:53 - Komunistický poslanec Jiří Dolejš mluví o vtipech a hořkém humoru této vlády.

"Dnes je dolarových milionářů více než před krizovým rokem 2009, to je to uskrovňování," hořekuje Dolejš.

"Osmdesát procent občanů v této zemi s vládou nesouhlasí. Myslíte, že 80 % občanů v této zemi jsou idioti? Za touto idylickou fasádou se schovává jen bankrot prodavačů iluzí" dodává.

Připomeňte si, jak opozice vloni na podzim obstruovala:

20:43 - V podobném stylu pokračuje i Semelové spolustraník Miroslav Opálka. Jen jeho slova nejsou tak silná a projev ještě trochu mírnější.

20:35 - Marta Semelová ve svém projevu vody Sněmovny - momentálně značně prořídlé - příliš nerozvířila.

"Zastrašujete lidi, porušujete lidská práva a zůstává za vámi jen spoušť. Ztratili jste důvěru lidí," ukončila svůj projev Semelová.

20:20 - Veřejné zakázky, odměny a další...Bohuslav Sobotka pokračuje v lamentování nad kabinetem. Dítě se sirkami zmizelo, ale Sobotkovi se očividně zalíbil sud s prachem. Škoda, že jsme nepočítali, kolikrát toto slovní spojení použil.

Foto: Ludvík Hradilek

20:03 - Grebeníčkův stranický kolega Stanislav Grospič přináší drobné uklidnění celé diskuze a zopakování již diskutovaných témat.

19:55 - Komunista Grebeníček přirovnává kritiků demonstrantů Miroslavem Kalouskem k přemýšlení a stylu Adolfa Hitlera.

19:48 - "Větším problémem než dluhy pro mě bude, pokud se dítě nebude mít ani kde naučit hrát fér," ukončuje svůj projev Jiří Šlégr a na jeho místě ho střídá Miroslav Grebeníček.

19:35 - Po odchodu Jiřího Paroubka vstupuje do diskuze Miroslav Kalousek vstup do debaty: "Předpokládám, že ten potlesk nepatřil mně, ale panu Paroubkovi. Všichni mu blahopřejeme. Všechny poslankyně TOP 09 se shodly, že jste stejně schopný řečník jako já, jen máte vždy pečlivě nabarvenou kštici, tak jste mnohem přesvědčivější."

Sněmovna se na chvíli probudila, Paroubek reagoval poměrně mírně.

Foto: Jan Langer

19:23 - Jiří Paroubek vzdělává veřejnost. Díky němu jsme se dozvěděli, co znamená slovo "kapriciózní" (toto slovo je synonymem pro "náladový, vrtkavý nebo nevypočitatelný," pozn. red.).

Taky jsme se dozvěděli, že má předseda strany LEV21 vemi kladný vztah k vejcím. Přinesl si jich na stupínek celé plato.

19:13 - "Erotický kalendář byl asi tím nejlepším, co vzešlo od Věcí veřejných," říká Jiří Paroubek.

"Před čtrnácti dny mohl národ sledovat perverzní soudní šou, ne nepodobnou jiné pokleslé reality show Hotel Paradise," pokračuje v kritice VV Paroubek.

19:05 - V plamenném projevu kritizuje kabinet Lubomír Zaorálek. Vládu obviňuje například z likvidace střední třídy nebo neschopnosti čerpat evropské peníze.

18:50 - K řečnickému pultu se postavil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. "Každý národ má prý takovou vládu, jakou si zaslouží. Kromě nás, tohle si nezaslouží," komentuje Tejc současný kabinet.

Ve svém projevu kritizuje zejména ignoranci a aroganci. Opět se do proslovu "zaběhlo dítě se sirkami".

18:41 - "Vždyť se bojíte sami sebe," kritizuje kabinet Vojtěch Filip. Pokládá si řečnickou otázku o tom, nakolik je legitimní rozhodování, které rezignovalo na volební sliby.

18:39 - "Pane premiére, přestaňte tuto zemi léčit, nebo zemře," říká na premiérovu adresu Vítězslav Jandák.

Po něm přišel k řečnickému pultu s poznámkou Lubomír Zaorálek - v ní pouze poukázal na Nečasovu poznámku o "životu nad poměry", který vedou například čeští důchodci.

18:29 - "Ocitáme se v procitnutí ze sna o neohrozitelném životě v nadbytku," říká Nečas a následně vyjmenovává příklady toho, jak dobře na tom Česko je.

Foto: Ludvík Hradilek

Opozice je podle něj jak malé dítě, které si hraje se sirkami na sudu se střelným prachem.

18:23 - Hovoří předseda kabinetu Petr Nečas.

"Ukazuje se, že jedná pouze o politický seriál, opozice se pouze chce zviditelnit," kritizuje přístup opozice Nečas.

18:20 - Po kritice reforem a čerpání dotací ministerstvem školství pod vedením Josefa Dobeše se Sobotka opřel i do ministra vnitra Jana Kubiceho.

18:12 - "Petr Nečas se na cestu do politického pekla vydal když přijal omluvu Víta Bárty za sledování politiků společností ABL," kritizuje Nečase Sobotka.

Podle předsedy sociální demokracie jsou reformy pouze "přihrávkami miliardových zakázek známým".

Kabinet po chvilkovém pobavení upadá v přílivu mnoha silných slov do letargie.

18:05 - Bohuslav Sobotka se ve svém prvním projevu tvrdě obouvá do vlády, kterou obviňuje z asociálnosti a lhaní.

18:03 - Jednání oficiálně začíná, můžeme očekávat několikahodinový řečnický maraton.

17:41 - "Vládní koalice je největším podvodem na občany od roku 1989," nasazuje ostřejší nótu Michal Hašek.

17:37 - "Zaráží mě chování ministra Kalouska, který v Otázkách Václava Moravce zaútočil na demonstranty protestující proti této vládě," říká předseda Senátu Milan Štěch.

Podle Štěcha není u nás občanská společnost tak výrazná jako jinde. "A když už tu lidé vyjádří svůj postoj, jsou ze strany člena vlády zastrašováni. Jsem rád, že se toho teď ujmou odbory," dodal Štěch.

17:35 - Naše vládní alternativa zahrnuje zrušení druhého pilíře důchodové reformy, odložení daňové reformy, zrušení finančních kompenzací vyplývajících z církevních restitucí; zavedli bychom daňovou progresi nebo druhé daňové pásmo pro velké společnosti," nastínil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Jsme přesvědčeni, že nové volby by se mohly konat už na podzim tohoto roku," dodal Sobotka.

17:32 - Před tiskovou konferencí ČSSD se k řečnickému pultíku postavil před novináře usměvavý Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Jsem pověřen vedením sociálním demokraci abych to vzal za ně," řekl a uvolnil místo přicházejícímu vedení sociální demokracie.

Také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík ve svém prohlášení tvrdí, že při hlasováních o důvěře či nedůvěře vládě budou členové jeho klubu vždy jednotní.

"Hledáme cestu z krize, nikoli cestu z vlády," říká Gazdík. Také místopředsedkyně strany TOP 09 Helena Langšádlová vyvrací možnost, že by část strany vládu nepodpořila.

Koaliční poslanecké kluby demonstrují svou jednotu, a to navzdory tahanicím například o podobu příštích škrtů.

"Uprostřed ekonomické bouře nemůžeme vyhazovat kapitána a důstojníky. Je jisté, že vláda bude podpořena," sdělil předseda Věcí veřejných Radek John. Byly to přitom obvykle právě VV, které při minulých hlasování o nedůvěře nejvíce napínaly nervy vládních představitelů.

Ačkoliv ČSSD hlasování o nedůvěře sama vyvovala, je si dobře vědoma, že šanci na úspěch prakticky nemá. Ani s podporou komunistů nemá dostatek hlasů, aby vládní trojkoalici přetlačila.

"Pro mě je toto hlasování o nedůvěře především pokusem mluvit o tématech, která nám vládní koalice bránila ve sněmovně otevřít," přiznal místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

 

Právě se děje

Další zprávy