Třetina evropských programů je ohrožena, přiznal Nečas

Domácí Domácí
15. 3. 2012 16:09
Premiér zároveň potvrdil, že Brusel pozastavil Česku platby z Evropské unie

Praha - Premiér Petr Nečas oficiálně potvrdil, že Brusel pozastavil Česku platby z Evropské unie a zároveň připustil, že v ohrožení je zhruba jedna třetina všech operačních programů v rámci celé EU.

Při čtvrtečních sněmovních interpelacích prohlásil, že tyto problémy způsobil špatně nastavený systém, který jeho vláda zdědila.

Aktuálně.cz už ve středu přišlo s informací, že Evropská komise Čechy varovala; hodlá od července zastavit čerpání všech dotací.

Vážnost situace podtrhuje pražská návštěva eurokomisaře Johannese Hahna.

Politik odpovědný za dotace dorazí do Prahy příští čtvrtek, aby domluvil další postup. Na dotaz Aktuálně.cz to potvrdil jeho mluvčí Ton van Lierop.

"Ano, bude jednat s řadou členů vlády, a to včetně mě," podotkl Nečas.

Nečasův kabinet čelí kritice i ze strany opozice. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek prohlásil, že pozastavení plateb je nejen ostuda, ale také vážný problém pro ekonomiku celé země.

Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: ČTK

"Může to způsobit vážné problémy letošnímu státnímu rozpočtu. Vláda si naplánovala, že letos vyčerpá z fondů EU více než 100 miliard korun. Vzhledem k tomu, že už loni byl problém s čerpáním, tak jakékoliv pozastavení zpětného proplácení znamená vážný problém pro ministerstvo financí," dodal Sobotka.

ČSSD podle něj očekává, že kvůli problémům s čerpáním fondů bude muset vláda přijít s dalšími úspornými opatřeními.

"Jsem přesvědčen, že podvodem 21. století je způsob, jak se v této zemi čerpají evropské fondy. Tady se čerpají obrovské prostředky bez kontroly, zároveň je o tom minimum informací a nikdo o tom nechce mluvit," podotkl místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek.

Nečas reagoval slovy, že odpovědnost nese sociální demokracie a zejména její současný předseda Sobotka. Zdůvodnil to tak, že za vlády ČSSD v letech 2005 a 2006, kdy byl Sobotka ministrem financí, vznikl auditní systém, vůči kterému má nyní Evropská komise výhrady. "Tak už si konečně sáhněte do svědomí," vyzval Nečas sociální demokraty.

Česku jde o stovky miliard

Eurokomisař Hahn, který volal Petru Nečasovi už minulé úterý, přiveze příští týden do Prahy dva dokumenty.

Prvním z nich bude kritický audit, kterým Evropská komise hodnotí české čerpání v uplynulých letech. Komisař také předloží premiérovi návrh, jak upravit český dotační systém, aby čerpání mohlo pokračovat.

Komisař Hahn fakticky nabízí pomocnou ruku, která může Českou republiku zachránit před nejhorším.

Z celkového přídělu 800 miliard korun na léta 2007 až 2013 už Češi za evropské projekty utratili 570 miliard. Brusel ale proplatil zatím jen 130 miliard.

Hlavním důvodem je fakt, že kvůli nepořádkům při stavbě dálnic a čistíren odpadních vod, případně podpoře vzdělávání či podnikání, byly zastaveny některé dotační programy.

K tomu přistoupil loni na podzim větší problém, protože Evropský účetní dvůr kritizoval úroveň kontroly v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy