Dobeš padl. Skončit může ještě pět dalších ministrů

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí, Jakub Novák
22. 3. 2012 6:15
Po rezignaci ministra školství bilancujeme postavení Nečasových ministrů
Takto vypadal Nečasův kabinet v červenci 2010, když jej jmenoval prezident Václav Klaus.
Takto vypadal Nečasův kabinet v červenci 2010, když jej jmenoval prezident Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Den poté, co sociální demokraté zkusili ve sněmovně položit vládu, odpadl z Nečasovy koaliční vlády ministr školství  Josef Dobeš z Věcí veřejných.

Ne náhodou bylo jeho jméno na prvním místě seznamu, který před hlasováním o nedůvěře publikovalo Aktuálně.cz. Byla v něm jména členů vlády, jejichž osud je do nejbližších týdnů čí měsíců nejistý, i kdyby se vláda jako celek udržela.

Po Dobešově rezignaci na něm zůstává pět jmen:  Jaromír Drábek (TOP 09) na resortu práce a Jiří Pospíšil (ODS) na ministerstvu spravedlnosti čelí velkým problémům ve svých resortech a nad ministrem obrany Alexandrem Vondrou se stále vznáší případ ProMoPro, který by měl být v dohledné době uzavřen.

Karel Schwarzenberg o svém odchodu z ministerstva zahraničí rozhoduje momentálně sám a Pavla Dobeše (VV) může z ministerstva dopravy smést případná a v kuloárech propíraná koaliční rošáda s vládními posty.

Podobný Dobešovu je v ODS i případ ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Ten dostal čas na vyřešení sporů mezi nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a pražským vrchním žalobcem Vlastimilem Rampulou.

Jak dlouhá má být tato "lhůta", je ovšem nejasné. "Žádné ultimátum nepadlo, shodli jsme se jen, že válka žalobců je neúnosná," tvrdí nyní člen vedení ODS. "Jeho lhůta se protáhne opět do nekonečna," míní další z vlivných členů ODS.

Že téma Pospíšil je v rámci občanské demokracie třaskavé, ovšem naznačuje, že o svém ministrovi jsou straníci ochotni hovořit jen "off record".

Pospíšilovi spolustraníci upozorňují, že jedním z důvodů jeho "nezničitelnosti" je přízeň medií a punc protikorupčního bojovníka. Nově by tlak na jeho místo ve vládě mohl podle funkcionářů ODS oslovených deníkem Aktuálně.cz narůst v případě, že by neuspěla nová kárná žaloba podaná na Rampulu a s tím spojená další eskalace sporů mezi špičkami žalobců.

Pospíšila, alespoň oficiálně, pak vyškrtly ze svého seznamu Nečasových "mužů na odpis" Věci veřejné. "Je to zcela věc pana premiéra," reagoval na dotaz Aktuálně.cz, jak si v jejich očích ministr spravedlnosti stojí, předseda VV Radek John.

Stejný Radek John přitom koncem února svolal kvůli poměrům mezi žalobci mimořádnou schůzi bezpečnostního výboru, na niž chystal Pospíšilovo "grilování". Nakonec akce skončila fiaskem a neskrývanými posměšky z řad poslanců na Johnův účet.

Konečný verdikt nad svým ministrováním naopak může očekávat každým dnem ministr obrany Alexandr Vondra.

Policie se totiž chystá obvinit desítku lidí kvůli předraženým zakázkám souvisejících s českým předsednictvím známých rovněž jako kauza ProMoPro. Rozhodnutí by mělo padnout koncem března, samo vrchní státní zastupitelství, jež má případ na starost, ovšem nechce o podrobnostech, včetně termínu oznámení verdiktu, hovořit. "Je to stále ve stádiu šetření, proto k případu nebudeme podávat jakékoli informace," opakuje jeho mluvčí Irena Válová.

Podle zdrojů v ODS se v jeho případě skutečně jedná o odepsaného muže, a to zejména v případě, že bude obviněna jeho někdejší náměstkyně na ministerstvu pro evropské záležitosti.

Mraky se stahují i nad ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09). Jeho hlavním protivníkem se stala poslankyně za ODS Lenka Kohoutová, která práci jeho resortu veřejně a hlasitě kritizuje. "Pan ministr má co vysvětlovat a myslím si, že už je to i na vyvolání koaličních jednání," míní veřejně expertka ODS na sociální věci.

Podle ní totiž Drábek nedokáže relevantně vysvětlit, jak je to se systémy vyplácení dávek, a to z pohledu jejich funkčnosti i proklamovaných úspor nebo vyhlašování výběrových řízení.

Zdroje Aktuálně.cz uvnitř ODS však hovoří o tom, že v rámci strany se intenzivně diskutuje plán, jehož ambicí sice není přímo sesazení ministra, ale jeho značné oslabení.

Pozici "obětního beránka" by měl zaujmout Drábkův první náměstek a pravá ruka Vladimír Šiška. "K politickému rozhodnutí, a to ani neoficiálnímu, ovšem prozatím nedošlo. Je to ale téma v kuloárech," uvedl zdroj obeznámený s diskusí uvnitř ODS.

Pro Drábka a jeho resort je klíčovým datem 5. duben, tedy den, kdy má předložit čtvrtletní analýzu dění kolem úřadů práce sociálnímu výboru sněmovny. Podle ní pak zaujmou stanovisko i Věci veřejné. "Pokud by to nebylo v pořádku, tak bychom také požadovali vyvození odpovědnosti," připouští místopředsedkyně a členka výboru VV Dagmar Navrátilová.

I u "véčkařů" se pak v kuloárech hovoří spíše o pádu prvního náměstka než přímo o odchodu ministra Drábka.

K odchodu z Nečasova kabinetu se chystá jedna z jeho nejvýraznějších postav - ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Deník Insider napsal, že se tak sice nestane hned v příštích dnech, avšak podle ministrovi blízkých lidí, s nimiž své plány konzultoval, je předseda TOP 09 k rezignaci rozhodnut.

Jeden z blízkých přátel také uvedl v Insideru důvod, proč se Karel Schwarzenberg rozhodl kabinet opustit.

"To, že se Česká republika nakonec skutečně nepřipojila ke smlouvě o fiskální unii, považuje za zásadní a rozhodl se odejít. Je to pro něj nepřekonatelná překážka, považuje za nemožné, aby dál seděl v této vládě, která podle jeho názoru přivádí Českou republiku na okraj Evropské unie," cituje ho Insider.

Schwarzenberg veřejně plánovaný odchod odmítá, ale kromě Insideru ho potvrzuje nově také týdeník Týden, který dodává: Co asi tak ministrovi zbývá, než vyzrazený plán veřejně popřít?

Ve Schwarzenbergově rozhodování o vládě hraje roli i jeho prezidentská kandidatura. I když toto zase v televizi popřel 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Mladý ministr dopravy za Věci veřejné Pavel Dobeš za sebou nemá žádný viditelný skandál. Jeho pozici ve vládě však komplikují rozporuplné vztahy s vlastní stranou, resp. s lidmi úzce spojenými s Vítem Bártou.

V případě rozsáhlé vládní rošády by se tak pro VV mohl stát lehce postradatelným člověkem, kterého by nahradil někdo z "tvrdého" jádra VV.

Dobeš na sebe na konci ledna upozornil zjištěním, že měl ve služebním voze nainstalováno odposlouchávací zařízení. Nalezeno bylo při technické kontrole loni na podzim.

Dobešovi v tu dobu dělal osobního řidiče Tomáš Jánský, spolupracovník právě Víta Bárty a jeho někdejší bezpečnostní agentury ABL.

V Nečasově vládě zatím skončilo sedm ministrů - za ODS tři, za VV dva plus jimi nominovaný nestraník a za TOP 09 jeden.

Kvůli aféře s údajnou manipulací zakázek na Státním fondu životního prostředí skončil šéf resortu Pavel Drobil, ve funkci ho nahradil jeho stranický kolega Tomáš Chalupa. Odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy premiér odůvodnil dlouhodobou nespokojeností s jeho prací. Místo něj do křesla posadil Petra Bendla. Martin Kocourek odešel z postu šéfa resortu průmyslu a obchodu poté, co nedokázal věrohodně vysvětlit své podezřelé transakce s dluhopisy za 16 milionů. Nahradil jej Martin Kuba.

Za Věci veřejné skončili ve vládě oba nejviditelnější představitelé. Lídr VV Vít Bárta odešel z ministerstva dopravy po několika aférách spojených s jeho někdejší bezpečnostní agenturou ABL a hlavně po korupční kauze ve straně samotné. Ve funkci jej dočasně nahradil jeho nestranický náměstek Radek Šmerda, kterého posléze vystřídal Pavel Dobeš (VV). Neslavně skončilo angažmá předsedy strany Radka Johna na resortu vnitra, který podal demisi po vleklých sporech v koalici. Nahradil jej Jan Kubice. Nyní přichází s Josefem Dobešem přichází třetí změna, nástupce na ministerstvu školství zatím není znám.

Nejstabilnější pozici ve vládě mají ministři za TOP 09. Skončil z nich jediný - Jiří Besser. Ministerstvo kultury opustil poté, co se rozpoutala aféra kolem jeho bytu v golfovém resortu na Floridě. Křeslo po něm převzala Alena Hanáková.

 

Právě se děje

Další zprávy